Uskoro na Netflixu

Hoće li Jake Gyllenhaal učiniti film “The Guilty” boljim od sjajnog danskog originala?

T.I.

Naslov je u ovom slučaju samo preveden u „The Guilty“ i glavni (i zapravo jedini) lik u filmu nije danski policajac već dispečer hitne službe 911 u SAD-u Joe Baylor, čiji radni dan pratimoHollywood nikako da se ostavi ćorava posla i prestane raditi obrade iliti remake-ove manje razvikanih kinematografija, uglavnom europskih i azijskih jer su u pravilu originali bolji od visokobudžetnih kopija.


Ovo „bolji“ odnosi se u pravilu na autentičnost, stil i umjetničku beskompromisnost što studijima i producentima u Hollywoodu nije na vrhu prioriteta. U onom njima prioritetnom su dominantni, većina tih „rimejkovi“ kojih se možemo sjetiti posljednjih godina (Brothers, The Girl with the Dragon Tattoo, The Next Three Days, The Upside…), zaradila je više novca nego originali, no ponekad se znao omaknuti i dvostruki promašaj kao u slučaju „Oldboya“ s Joshom Brolinom, koji je – osim što je bio neusporedivo lošiji od briljantnog južnokorejskog originala – potonuo i na kino blagajnama.


Vidjet ćemo koliko će u zadnjem ovakvom pokušaju biti uspješan sveprisutan Netflix s obradom danskog filma „Den Skyldige“ iz 2018., filma koji ima 97 posto pozitivnih ocjena na Rotten Tomateosu na osnovu čak 114 stručnih recenzija.
Naslov je u ovom slučaju samo preveden u „The Guilty“ i glavni (i zapravo jedini) lik u filmu nije danski policajac već dispečer hitne službe 911 u SAD-u Joe Baylor, čiji radni dan pratimo. Priča počinje prikazivanjem niza nevažnih ili lažnih poziva upomoć upućenih dispečerskom centru, dočaravajući atmosferu još jednog dana u uredu. Međutim, stvari se zakompliciraju naglo i strašno kad se javi žena u smrtnoj opasnosti, prisiljavajući Baylora da samo sa slušalicom na uhu iskoristi svu svoju snalažljivost, inteligenciju i raspoložive resurse kako bi je spasio. Netflixov sinopsis najavljuje preokret sugerirajući „ništa nije onako kako se čini, a suočavanje s istinom jedini je izlaz.“


S obzirom da je i u originalu riječ o filmu-monodrami gdje jedan lik za telefonom nosi sve tenzije, emocije i neizvjesnost jer ostale uključene likove ni ne vidimo, skoro bi se kladili da Amerikanci ne mogu ponoviti sugestivnu izvedbu relativno nepoznatog danskog glumca Jakoba Cedergrena. No, pričekat ćemo premijeru filma 1. listopada na Netflixu i dati konačnu ocjenu jer u holivudskoj verziji glavnog lika igra Jake Gyllenhaal, jedan od neupitno najkvalitetnijih karakternih američkih glumaca. Nadalje, film potpisuje iskusni triler majstor Antoine Fuqua (Training Day, Shooter, The Equilizer), što bi trebalo garantirati napet film.


Naznake pozitivne filmske napetosti i Gyllenhaalovih glumačkih kapaciteta mogu se provjeriti već u svježe objavljenom traileru. Ipak, filmoljupcima koji su preskočili sjajni original, toplo preporučujemo gledanje prije premijere na Netflixu.