History Film Festival

Grand Prix filmu o Maxu Reinhardtu, pokretaču Salzburškog festivala

Ervin Pavleković

»Veliko svjetsko kazalište – Salzburg i njegov festival« / Foto ORF

»Veliko svjetsko kazalište – Salzburg i njegov festival« / Foto ORF

»Veliko svjetsko kazalište – Salzburg i njegov festival« austrijske redateljice Beate Thalberg osvojio je i nagradu za najbolju fotografiju koju potpisuje Anna Hawliczek, kao i onu za najbolju redateljicuRIJEKA – Peto izdanje History Film Festivala službeno je završeno današnjom dodjelom nagrada u riječkome Art-kinu, a stručni žiri festivala na čelu s Vinkom Brešanom odabrao je pobjednike između dvadeset i tri filma u konkurenciji, a Grand Prix nagrada pripala je filmu »Veliko svjetsko kazalište – Salzburg i njegov festival« austrijske redateljice Beate Thalberg.Ovogodišnje peto izdanje History Film Festivala počelo je u utorak, 14. rujna, a završilo je danas, 18. rujna kad su u Art-kinu proglašeni i pobjednici između dvadeset i tri filma u konkurenciji, od stotinjak prijava. Glavnu nagradu osvojio je film »Veliko svjetsko kazalište – Salzburg i njegov festival«/ »The Great World Theatre – Salzburg and its Festival« austrijske redateljice Beate Thalberg koji donosi priču o kazalištarcu Maxu Reinhardtu koji je prije otprilike sto godina pokrenuo poznati Salzburški festival. Taj je film, uz glavnu nagradu, osvojio i nagradu za najbolju fotografiju koju potpisuje Anna Hawliczek, kao i onu za najboljeg redatelja ili redateljicu.Nagradu za najbolju televizijsku produkciju pripala je njemačkome filmu »Vratite mi moju zemlju«/ »I want my country back« redatelja Marcela Mettelsiefena, Maytea Carrasca i Lucia Mollice. Dokumentarni film »Utjecaj«/ »Influence« redatelja Richarda Poplaka i Diane Neille nagrađen je u kategoriji najbolje produkcije koju potpisuju Bob Moore & Neil Brandt, a uz to mu je pripala i nagrada za najbolji scenarij. Nagradu u kategoriji najbolje nezavisne produkcije pripala je kenijskom filmu »Sentimentalni«/ »Softie« redatelja Sama Soke.
Nagrada za najbolju montažu pripala je izraelskom filmu »Golda« redatelja Sagija Bornsteina i Udija Nira, a nagradom za najbolju filmsku glazbu ovjenčan je hrvatski film »Demo« Branka Schmidta čiju glazbu potpisuje Mirna Bićanić. Publika, koja je uživala gledajući brojne povijesne dokumentarne filmove razne tematike, odlučila je da da nagradu publike zaslužuje njemački film »Vratite mi moju zemlju«/ »I want my country back« redatelja Marcela Mettelsiefena, Maytea Carrasca i Lucia Mollice, čime je taj film osvojio ukupno dvije nagrade.

Peto izdanje History Film Festivala održano je od 14. do 18. rujna, a projekcije filmova održale su se u Art-kinu. Ovogodišnje izdanje donijelo je i popratne tematske programe »Film i Domovinski rat« i »Film i željeznica« te Inkluzivno kino, program unutar kojeg se prikazao film prilagođen za osobe s oštećenjima sluha ili vida.