Technically Sweet

Film po 50 godina starom scenariju velikana Michelangela Antonionija napokon će biti snimljen

T.I.

Antonioni je potrošio dvije godine između dva - uz „Blowup“ – njegova međunarodno najpoznatija naslova „Zabriskie Point“ iz 1970. i „The Passenger“ (s Jackom Nicholsonom) iz 1975. kako bi snimio „Technically Sweet“. Nije se dogodiloMichelangelo Antonioni, poštovani redatelj art filmova, miljenik europskih festivala okrenutih „ozbiljnom“ filmu, jedan od rijetkih koji je osvojio i Zlatnog medvjeda u Berlinu, i Zlatnu palmu u Cannesu i Zlatnog lava u Veneciji, „uskrsnut“ će na velikom ekranu 15 godina nakon smrti.


Naime, po scenariju za nikad snimljen  film „Technically Sweet“ iz vremena Antonionijevih autorskih vrhunaca, neka nova generacija filmaša namjerava dovršiti ono od čega je slavni redatelj na svojevremeno prisilno odustao.


Antonioni je potrošio dvije godine između dva – uz „Blowup“ –njegova međunarodno najpoznatija naslova „Zabriskie Point“ iz 1970. i „The Passenger“ (s Jackom Nicholsonom) iz 1975. kako bi snimio  „Technically Sweet“. Nije se dogodilo, a onda je 80-ih prepustio projekt svojem asistentu režije Jirgesu Ristumu koji je pak umro mlad prije snimanja filma. Dugih godina cijela je stvar prepuštana zaboravu, da bi ovih godina Antonionijeva udovica Enrica dala scenarij u ruke sinu Jirgesa Ristuma, Andreu, također filmašu koji je ostvario karijeru u Brazilu kao redatelj, ali je radio i u Italiji kao pomoćnik slavnom Bernardu Bertolucciju i američkom redatelju Robu Cohenu.
Radnja filma vrti se oko novinara koji završi na nepredviđenom odmoru i tamo doživi egzistencijalnu krizu. U kompleksnom odnosu s tajanstvenom djevojkom, studentom antropologije i kroz seriju događaja sve se više odvaja od života koji je dotad vodio. Na kraju, novinar kreće u avanturu po Amazoniji koja će mu odrediti životni put.


Prema riječima Enrice Antonioni, slavnom redatelju je bilo teško napustiti ideju o filmu, ali ona je za to vrijeme prema njegovim zamislima bila toliko tehnički zahtjevna, da jednostavno nije bilo mogućnosti da je sprovede u djelo kako je želio.


Ovaj put, produkcije su se uhvatile dvije producentske kuće iz Italije (Similar) i Brazila (Gullane). Privukla ih je priča.


„Kad sam jednog dana razgovarao s Andréom o onome što bi za njega zaista bilo posebno, počeo je pričati o ovom čudesnom projektu koji su nekada imali Antonioni i kasnije njegov otac. Za mene je to čarobna priča“ – rekao je Fabiano Gullane, brazilski producent koji je ovih dana angažiran u produkciji Netflixove mini serije „Senna“, o legendarnom asu Formule 1, koja se s nestrpljenjem iščekuje.


Snimanje filma po scenariju Michelangela Antonionija planirano je za 2023. godinu na Sardiniji i u amazonskoj prašumi.