Pobjednik Pulskog festivala

Dobitnik Velike zlatne arene: Film “Plavi cvijet” Zrinka Ogreste od 14. listopada u kinima

Hina

Foto Sasa Miljevic/PIXSELL

Foto Sasa Miljevic/PIXSELL

"Situacije koje joj se događaju u odnosima s bližnjima, osvjetljavaju čitav njezin život, onaj koji je prošla i živi, ali i onaj koji joj predstoji. Plavi cvijet  je film koji nas upućuje na stalne osobne rekapitulacije i budi emotivne asocijacije", dodaje se.ZAGREB – Nagrađivani film “Plavi cvijet” Zrinka Ogreste od 14. listopada stiže u kina diljem Hrvatske, nakon sudjelovanja na nizu međunarodnih filmskih festivala i nekoliko nagrada ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, uključujući i onu za najbolji film.


“Suptilna i slojevita priča o tri generacije žena osmi je film redatelja osobitog filmskog senzibiliteta koji i s ovim projektom potvrđuje razinu svog filmskog opusa konstantno šireći granice vlastite filmske poetike,  uvijek s izrazitim osjećajem za tzv. običnog čovjeka”, ističe se u najavi.


To je priča o ženi, majci i kćeri, obitelji, ljubavi, sebičnosti i samoći, oslikana kroz motrište sredovječne Mirjane, službenice u maloj zagrebačkoj tvornici konca, u danu kad se za nju priprema skromna svečanost povodom 20 godina rada u tvrtki.
“Situacije koje joj se događaju u odnosima s bližnjima, osvjetljavaju čitav njezin život, onaj koji je prošla i živi, ali i onaj koji joj predstoji. Plavi cvijet  je film koji nas upućuje na stalne osobne rekapitulacije i budi emotivne asocijacije”, dodaje se.


Film je snimljen po scenariju međunarodno uspješnog hrvatskog dramatičara Ivora Martinića te u koscenarističkoj suradnji s redateljem Ogrestom.


U središnjim ulogama su Vanja Ćirić, Anja Šovagović Despot, Tea Harčević, Nikša Butijer, Alen Liverić i Doris Šarić Kukuljica.


Nakon svjetske premijere na 43. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu na kojemu ga je publika izabrala trećim najboljim filmom festivala, prikazan je na nizu europskih festivala kao i festivala u zemljama u okruženju.


Na 68. Pulskom filmskom festivalu nagrađen je Velikom zlatnom arenom za najbolji film, redatelj Ogresta Zlatnom arenom za najbolju režiju, dok je Vanja Ćirić nagrađena Zlatnom arenom za najbolju žensku glavnu ulogu. Film je osvojio i Nagradu međunarodnog žirija kritike kao najbolji film festivala.


“Plavi cvijet” je snimljen u produkciji Interfilma iz Zagreba i koprodukciji beogradskog Zillion Filma, a sufinancirali su ga Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije i Hrvatska radio televizija.


Direktor fotografije je Branko Linta,  montažer Tomislav Pavlic, scenografkinja Maja Merlić, kostimografkinja Katarina Zaninović, a majstorica maske Slavica Šnur. Glazbu za film skladali su Dino Osmanagić i Kristijan Koščica. Distributer filma je Duplicato media.