Jedan od najnagrađivanijih

Film Dane Budisavljević: “Dnevnik Diane Budisavljević” na festivalu u Göteborgu

Hina

Foto Screenshot

Foto Screenshot

U istom programu predstavit će se belgijsko-hrvatsko-nizozemsko-bugarska koprodukcija "Bosonogi car" Jessice Woodworth i Peter Brosensa te film "Sin" Ines Tanović, nastao u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunjske, Slovenije i Crne Gore.ZAGREB – Film “Dnevnik Diane Budisavljević”, jedan od najnagrađivanijih hrvatskih filmova u prošloj godini, prikazat će se filmskom festivalu u Göteborgu, koji se održava od 24. siječnja do 3. veljače.


Uz film Dane Budisavljević, koji se prikazuje u sklopu programa ‘Five Continents’ posvećenog najzanimljivijim naslovima iz cijeloga svijeta, u raznim sekcijama najvećeg skandinavskog filmskog festivala, prikazat će se i četiri hrvatske koprodukcije, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.


U istom programu predstavit će se belgijsko-hrvatsko-nizozemsko-bugarska koprodukcija “Bosonogi car” Jessice Woodworth i Peter Brosensa te film “Sin” Ines Tanović, nastao u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunjske, Slovenije i Crne Gore.
Program kojemu je u fokusu feminizam donosi manjinsku koprodukciju “Agina kuća”, dugometražni igrani film redateljice i scenaristice Lendite Zeqiraj (koprodukcija Kosova, Francuske, Hrvatske i Albanije).


Tu je i “To be Two”, kratkometražni animirani film redatelja Lassea Perssona i Lise Tulin nastao u švedsko-hrvatskoj produkciji, petominutna priča o mladenki koja tik pred čin vjenčanja propituje svoj identitet.


Međunarodni filmski festival u Göteborgu, pokrenut 1979. ima godišnje više od 160 000 posjetitelja te se ubraja među najveće svjetske festivale. Ovogodišnje, 43. izdanje festivala donosi 357 naslova iz 89 zemalja, a fokus je na brazilskoj kinematografiji. Više od 50 posto filmova u festivalskom programu režirale su žene.


Na svečanom otvorenju 24. siječnja, glumcu Stellanu Skarsgårdu bit će uručena počasna nagrada Nordic Honorary Dragon Award, a njemu u čast održat će se i retrospektiva filmova u kojima je ostvario najznačajnije uloge.