Filmske mutacije

Festival nevidljivog filma u Art kinu: Abel Ferrara i Albert Serra u Rijeci

Davor Mandić

Festival se odigrava u sklopu EPK-pravca Doba moći, a osim ovoga izdanja u planu je i izdanje festivala koje će se dogoditi na kraju EPK-a, u siječnju 2021. godine. Otvorenje je 6. veljačeFilmske mutacije: festival nevidljivog filma, prvi EPK-program nakon službenog otvaranja EPK-a, kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u RiHubu predstavljen taj eklektični filmski festival, održat će se od 6. do 9. veljače u riječkom Art-kinu. Festival se odigrava u sklopu EPK-pravca Doba moći, a osim ovoga izdanja u planu je i izdanje festivala koje će se dogoditi na kraju EPK-a, u siječnju 2021. godine. Oba izdanja povezivat će kompleksi razvidni iz naslova 13. i 14. izdanja: »KINOSRAZ! FILM + MOĆ«, a ono što će zasigurno privući i nešto širu publiku od uobičajene za ovakav tip hermetičnijih festivala jesu gostovanja poznatih filmaša Abela Ferrare i Alberta Serre.


Kreativni pristup


O koncepciji kako ovogodišnjeg izdanja, tako i Festivala uopće, govorila je njegova umjetnička direktorica Tanja Vrvilo, opisavši ga kao umjetnički festival konceptualnog usmjerenja koji se ne temelji samo na autorskim poetikama/politikama isključivo filmaša, nego i kustosa.
– I ja dolazim iz područja izvedbenih umjetnosti i kazališta, pa tu vrstu izmještenosti ima i ovaj »antifestival«, jer njeguje kreativni pristup koji duboko ulazi u filmski medij, propitujući različite vrste suvremenosti. U svakom programu ljudi koje pozivamo pokušavaju iznova promisliti stoljeće filma. Festival je neobičan, jer je i teorijski usmjeren te se nada pobuditi strast za tom vrstom vizualne umjetnosti. Svaki program unekoliko je tematski, iako je to samo poticaj da sudionici kreativno razmišljaju o temi, a mi se nadamo srazu, sukobu mišljenja – rekla je Vrvilo, i sama od programa upućujući na gostovanja Ferrare i Serre, od kojih će prvi upriličliti i subotnji koncert sa svojim bendom.


– Za otvorenje (6. veljače u 20 sati) imamo i najkontroverzniji film, koji ne želi podilaziti publici, »Liberte«, Alberta Serre. U film će nas uvesti filozof Alexander Garcia Dütman i Serra – rekla je Vrvilo, naglasivši još da je drugog dana Festivala u više programa Ferrara, uz projekciju njegova filma »Tommaso« u 20 sati, praćenu uvodnim i razgovorom nakon filma. Vrhunac festivala ona vidi u koncertu sastava Abel Ferrara and the Band u 22 sata.ž


Anarhičan program


Ana Šegrt iz Art-kina dala je nekoliko servisnih informacija o festivalu, napomenuvši da je cijena ulaznica standardna, dok su simpoziji i razgovori besplatni. Za koncert će trebati izdvojiti 50 kuna.


– Uvijek je to kaotičan, anarhičan program. Preporučujem svima da ga dobro prouče i dođu svaki dan, jer će sigurno nešto naći za sebe – rekla je Šegrt, istaknuvši da su posebno ponosni na projekciju filma »Salò ili 120 dana Sodome« Piera Paola Pasolinija iz 1975., s obzirom na to da je film na 35-milimetarskoj vrpci koju se ne smije rezati, pa ga ne može dobiti svako kino. No kako je to ranije na presici rekla Vrvilo, Art-kino je najbolje kino u Hrvatskoj, prema nizu parametara.


Programska koordinatorica Festivala Karla Crnčević rekla je da je važno povezivanje umjetničkih organizacija kod ovakvih hermetičnijih programa.


Iz programa


Četvrtak, 6. veljače


Blok u 16 sati: Pasolinijev bijes. Hipoteza za rekonstrukciju izvorne verzije filma


Blok u 20 sati: Otvorenje Filmskih mutacija


Petak, 7. veljače


11 sati: Kinorazgovor (Abel Ferrara, Albert Serra, Montse Triola, Cristina Chiriac, Joe Delia, Paul Hipp, Jonathan Rosenbaum)


Blok u 20 sati: Abel Ferrara, Cristina Chiriac, Paul Hipp, Joe Delia (Uvod i razgovor nakon filma »Tommaso« Abela Ferrare)


Subota, 8. veljače


11 sati: Simpozij – Moć kinosraza (moderatorice Tanja Vrvilo i Branka Benčić)


Blok u 16 sati: Jonathan Rosenbaum (Uvod i razgovor)


22 sata: Abel Ferrara and the band, kinokoncert


Nedjelja, 9. veljače


Blok u 21 sat: »Salò ili 120 dana Sodome«, P. P. Pasolini