Bizarne i skupe ozljede

Evo zašto je Jackass najopasnija filmska franšiza za glumce u povijesti kinematografije

T.I.

Koliko god ludosti i inovativni načini za slomiti nešto na sebi bili opasni u dosadašnjem serijalu, toliko su i bizarni. Na stranu nebrojene konvencionalne ozljede poput izbijenih zuba, fraktura, iščašenja i prijeloma svih zamislivih kostiju, na popisu ozljeda nalazimo ugriz aligatora, ispadanje oka iz duplje, skalpiranu lubanju, opekline lica…“Možete riskirati unedogled dok se ne dogodi nešto nepovratno. Osjećam se kao da sam imao izuzetnu sreću preuzimajući kroz godine nanovo rizik i činjenicu da još uvijek hodam.” Ove nedavne riječi Johnnyja Knoxvillea, glavnog junaka prvo dotad neviđenog reality showa „Jackass“ na MTV-u početkom dvijetisućitih , a onda i u tri uspješna filma s istom formulom nekorektnog humora i izvođenja krajnje opasnih radnji, nisu nikakva poza, već brutalna istina.


Zaista je čudo da još nitko od ekipe od deset glumaca-kaskadera iz filmske franšize nije dva metra pod zemljom ili bar u invalidskim kolicima s obzirom na gomilu vratolomija. U ovom slučaju ovu posljednju riječ treba razumijevati sasvim doslovno. Doduše, član originalne ekipe Ryan Dunn nije već deset godina među živima, ali njegova smrt nema izravne veze s njegovim nastupima u Jackass-u, već s prebrzim ulaskom u zavoj i bliskim susretom s drvetom u njegovom Porscheu 911.


Da su tri Jackass filma (Jackass: The Movie iz 2002., Jackass Number Two iz 2006. i Jackass 3D iz 2010.), bila tri po zdravlje glumaca najopasnija u povijesti kinematografije sugerira i nedavna procjena osiguravajućeg društva, odnosno fonda za preuzimanja odštetnog rizika u slučaju ozljeda Nova Legal Funding, koliko u njihovom kontekstu odšteta „vrijede“ ozljede zabilježena na snimanjima Jackassa.
U tablicu su uključene i ozljede zadobivene na snimanju novog i – kako kaže Knoxville  – posljednjeg nastavka pod nazivom „Jackass Forever“ koji bi se u kinima trebao pojaviti 22. veljače 2022. godine.


Ilustracija: Nova Legal Funding

Da s godinama (Knoxville je upravo navršio 50), nisu stali na loptu i da i dalje drže ciglu na gasu, svjedoči činjenica da je vlasnik najskuplje ozljede na setu upravo Knoxville, izljeva krvi u mozak uzrokovan udarcem na snimanju zadnjeg nastavka prošle godine. Odšteta za ovu ozljedu iznosi čak 2 i pol milijuna dolara.


Zajedno zbrojeno, u četiri nastavka samo pet najistaknutijih članova glumačkog ansambla zaradilo je ozljeda u odštetnom smislu vrijednih  čak 24,2 milijuna dolara. Pojedinačno, na Knoxvillea otpada 8,6 milijuna dolara, na Ehrena McGheheya 7,4 milijuna dok se Steve-O izozljeđivao za 5,8 milijuna dolara.


Iako ne znamo na koji su način bili osigurani na snimanju (a svakako jesu) i koliki se dio budžeta filmova odnosio na osiguranja od ozljeda, ova je franšiza ipak dosad bila vrlo profitabilna. U tri dosadašnja filma uloženo je sveukupno 36 milijuna dolara, a na blagajnama je od njihova prikazivanja ostvaren gotovo deset puta veći prihod, 335 milijuna dolara.Koliko god ludosti i inovativni načini za slomiti nešto na sebi bili opasni u dosadašnjem serijalu, toliko su i bizarni. Na stranu nebrojene konvencionalne ozljede poput izbijenih zuba, fraktura, iščašenja i prijeloma svih zamislivih kostiju, na popisu ozljeda nalazimo ugriz aligatora, ispadanje oka iz duplje, skalpiranu lubanju, opekline lica…


U pojedinačnim popisima ozljeda, one Knoxvillea (među kojima je i 16 potresa mozga) ili Stevea-O-a (sedam izbijenih zuba), one Ehrena McGheheya ipak zvuče najstrašnije. Izdvajamo tri (!) puta slomljen vrat na snimanju, jedan lom kralježnice i čak devet operacija koljena.


Inače, zaključni Jackass film ponovno okuplja cijelu originalnu postavu izuzev pokojnog Dunna i Bama Margere koji je otpušten tijekom snimanja filma. U novom filmu ne treba očekivati ništa što već nije viđeno i zbog čega milijuni širom svijeta hrle u kina pogledati nove nepodopštine i ludosti Johnnyja Knoxvillea i društva. Tome svjedoče da su snimanja nekoliko puta prekidana jer su članovi ansambla morali biti hospitaliziranih zbog ozljeda na setu.