Neobičan problem

Engleski novinari tražili titl u dokumentarcu o Shaneu McGowanu jer ne razumiju njegov „engleski“

T.I.

Foto: Arhiva NL

Foto: Arhiva NL

Nije precizirano je li to posljedica previše promila alkohola u krvi ili „čudne smjese engleskog i irskog jezika“, kako je to sam potvrdio redatelj filma Julien Temple, no na britanskoj premijeri koja će se održati ovaj tjedan filmu će biti dodani titloviNeobičan se problem pojavio kod objave dokumentarnog filma o Shaneu McGowanu, pjevaču legendarnih The Pogues, bendu koji kao nitko drugi nije uspio spojiti irsku tradicionalnu i rock glazbu.


Naime, dokumentarac „Crock Of Gold: A Few Rounds With Shane MacGowan“ čije ime potencira pjevačevu ekscesivnu sklonost alkoholu koji je od njega napravio duha koji (još uvijek) hoda, poslan je nedavno britanskim novinarima na recenziranje, no pojavio se problem.


Naime, više novinara je distributera upozorilo da ne mogu razumjeti što pjevačka zvijezda zapravo govori u filmu. Nije precizirano je li to posljedica previše promila alkohola u krvi ili „čudne smjese engleskog i irskog jezika“ kako je to sam potvrdio redatelj filma Julien Temple, no na britanskoj premijeri koja će se održati ovaj tjedan filmu će biti dodani titlovi kako bi publika mogla razabrati o čemu se tu priča.
Julien Temple je engleski redatelj 1979. proslavio s „The Great Rock ‘n’ Roll Swindle“ pseudodokumentarcu o Sex Pistolsima i njihovom manageru Malcolmu McLarenu, pa mnogo kasnije i sjajnom pričom o frontmenu ClashaJoe Strummer: The Future Is Unwritten“. Ne treba sumnjati da je i s kaotičnim životom Shanea McGowana napravio dobar posao. Priznanja struke već stižu, film je dobio specijalnu nagradu žirija na uglednom filmskom festivalu u San Sebastianu.


Kako je rekao za BBC, postavljanje titlova nije bio njegov izbor, ali priznaje da je za razumijevanje McGowana tu i tamo potrebno steći „vještinu slušanja“. U Velikoj Britaniji i Irskoj, za potrebe američkog tržišta je svjestan da bez titlova ne bi išlo.


Shane McGowan je oduvijek poznat kao težak sugovornik u intrevjuima, pa su u pomoć u dijelovima uskočili ljudi koji nemaju veze s novinarstvom, među njima Bobby Gillespie iz Primal Screama, bivši predsjednik irske stranke Sinn Féin Gerry Adams, te Johnny Depp, dugogodišnji MacGowanov prijatelj i kum. Depp se ovdje pojavljuje i kao producent filma. U svjetlu njegovih pravnih problema i nedavne presude engleskog suda po kojoj je engleskom tabloidu The Sun dano za pravo što je nazvao Deppa obiteljskim nasilnikom, novinari su postavili pitanje njegove uloge u ovom dokumentarcu. Naime, Depp je nedavno zbog presude natjeran da se povuče iz filmske franšize „Fantastične zvijeri“, pa se sad očekuje da se ta praksa nastavi. Temple je odbacio bilo kakvu mogućnost da se dijelovi s njim izrežu ili cenzuriraju na bilo koji način, jer, kako kaže, da nije bilo njega, vjerojatno ne bi bilo ni filma.