Posljedica nominacija za Oscara

Drugi nastavak Borata ušao u Guinnessovu knjigu rekorda. Razlog je pomalo bizaran

T.I.

Nakon objava nominacija Borat je još jednom privukao pažnju novom bizarnošću: s nominacijama nastavak ovog filma je službeno upisan u Guinnessovu knjigu rekorda. Naime, sad je to službeno film s najdužim naslovom ikad nominiran za OscaraSascha Baron Cohen zna kako privući pažnju, njegove komedije (a i Ali G nezaboravni TV alter ego), uvijek na rubu groteske i s istovremenim inteligentnim iskorištavanjem ljudskih gluposti i slabosti, mogu izazivati gađenje ili oduševljenje. Ali, nitko ne ostaje ravnodušan.


Tako je bilo i s Boratom, mokumentarcu o izmišljenom kazahtanskom novinaru koji odlazi u Ameriku, sa situacijama koje su itekako stvarne i većinom poražavajuće za američko društvo. I dok je prvi nastavak prije 14 godina bio očito prevelika avangarda za svoje vrijeme, pa su ga zaobilazile službene nagrade, drugi dio je je dogurao i do dvije nominacije za Oscara ove godine i to u ne baš „lijevim“ kategorijama: za najbolju sporednu glumicu i najbolji adaptirani scenarij.


Nakon objava nominacija Borat je još jednom privukao pažnju novom bizarnošću: s nominacijama nastavak ovog filma je službeno upisan u Guinnessovu knjigu rekorda. Naime, sad je to službeno film s najdužim naslovom ikad nominiran za Oscara u bilo kojoj kategoriji. Iako ga znamo kao „Borat – Subsequent Moviefilm“, njegov puni prijavljeni naziv je „Borat Subsequent Moviefilm: Delivery Of Prodigious Bribe To American Regime For Make Benefit Once Glorious Nation Of Kazakhstan“. Sa svojih 110 slova uvjerljivo je pretekao 85 slova naslova „Those Magnificent Men In Their Flying Machines Or How I Flew From London To Paris In 25 Hours 11 Minutes“, filma koji je davne 1965. nominiran za Oscara.Ne bi se kladili da pronicljivi Cohen nije imao ovu opciju na pameti kad je davao naslov filmu i da ovako dug naslov nije samo još jedno pretjerivanje u skladu s Boratovim habitusom.


Iako prepoznatljiv po svojim aler ego satiričkim likovima kao što je spomenuti Borat Sagdiyev , pa „umirovljeni“ Ali G, Brüno Gehard i admiral general Aladeen, Cohen se u posljednje nameće kao karakterni glumac visokog kapaciteta. Mnoge je iznenadio njegov zreo nastup u smrtno ozbiljnoj Netflixovoj seriji „The Spy“ prije dvije godine, gdje glumi izraelskog agenta infiltriranog u sirijsku vlast, a prošle godine se ponovno dokazao kao „ozbiljni“ glumac u povijesno-političkoj drami „The Trial of the Chicago 7“. S obzirom da je za tu ulogu nominiran za Oscara za najbolju sporednu ulogu, ovaj Britanac s mnogo talenata će nesumnjivo imati uzbudljivu večer u nedjelju 25. travnja kad je zakazana ovogodišnja dodjela filmskih nagrada Oscar.