'Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa'

Domaći oskarovski kandidat: U Art-kino stiže animirani film Dalibora Barića

Kim Cuculić

Iz filma »Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa«

Iz filma »Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa«

Film, sam ga autor žanrovski određuje kao neuro-noir, svojevrsni je semiotički labirint u kojem je dokinut linearni, uzročno-posljedični tijek naracije, a gledatelju je prepušteno da sam popuni namjerne praznine u radnji koja prati likove Martina, zviždača i otpadnika od sistema koji mu želi zagorčati život, te Sare, konceptualne umjetnice, u čijem se društvu Martin pridružuje revolucionarnoj komuni na seluRIJEKA  U riječko Art-kino premijerno stiže eksperimentalni animirani film »Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa« Dalibora Barića, jedan od 27 naslova koji će se razmatrati za nominaciju za 93. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji dugometražnog animiranog filma.


Premijera filma u Art-kinu bit će održana u petak 12. veljače u 20 sati, uz gostovanje glumice Ane Vilenica, a repriza filma je 15. veljače u 18 sati. Zagonetni naslov novog djela multimedijskog umjetnika Dalibora Barića animirano je eksperimentalni dugometražni film u kojem se, kažu kritičari, vizualno nadahnuto isprepliću tehnike kolaža i found footagea, solarizacije i rotoskopije, neiscrpnih kombinacija slike i značenja sa svjetovima Godarda i Robbea-Grilleta, Tarkovskog i Cronenberga, Raya Bradburyja i Ursule K. Le Guin, a koji, da bi se bogatstvo vizualnih podražaja doživjelo u svojoj punini, treba obavezno vidjeti na velikom platnu.


Film, sam ga autor žanrovski određuje kao neuro-noir, svojevrsni je semiotički labirint u kojem je dokinut linearni, uzročno-posljedični tijek naracije, a gledatelju je prepušteno da sam popuni namjerne praznine u radnji koja prati likove Martina, zviždača i otpadnika od sistema koji mu želi zagorčati život, te Sare, konceptualne umjetnice, u čijem se društvu Martin pridružuje revolucionarnoj komuni na selu. No u trag im je ušla policija, u obliku inspektora Ambroza. Autor filma, pored režije i scenarija, potpisuje i animaciju, kompoziting, montažu i glazbu, dok su likove glasovno oblikovali glumci Rakan Rushaidat, Ana Vilenica, Frano Mašković, Nikša Marinović, Mario Kovač, Željka Veverec, Boris Bakal i Pavlica Brazzoduro Bajsić.
»Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa« u 2021. godinu ušla je s tri nominacije za prestižne nagrade iz svijeta animacije: Satellite, Annie i Oscar. Prvu nagradu dodjeljuje Međunarodna novinarska akademija, drugu Međunarodno udruženje animiranoga filma te treću Američka akademija filmske umjetnosti i znanosti.