HAVC

DOK Leipzig za svoj program “Zemlja u fokusu” odabrao Hrvatsku

Hina

Foto Susann Jehnichen, DOK Leipzig,

Foto Susann Jehnichen, DOK Leipzig,



ZAGREB DOK Leipzig, jedan od najstarijih i najcjenjenijih festivala dokumentarnog filma, ove godine za svoj program “Zemlja u fokusu” odabrao je Hrvatsku pod sloganom “Procvat dokumentarističke scene u zemlji punoj kontradikcija”, priopćio je u ponedjeljak Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).


Najnovije 62. izdanje DOK Leipziga održava se od 28. listopada do 3. studenoga, a selektorica Borjana Gaković odabrala je 11 filmova koji će u posebnom programu predstaviti neke od najinteresantnijih radova recentne hrvatske dokumentaristike.


Tako će se u sklopu spomenutog fokusa na Hrvatsku prikazati: “Josipa, volim te” u režiji Jadranke Cicvarić Šiftar i Senada Zemunovića, “Iza lica zrcala” Katarine Zrinke Matijević, “Parada” Arijane Lekić-Fridrih, “After Party” Viktora Zahtile, “Oni samo dolaze i odlaze” u režiji Borisa Poljaka, “Mezostajun” Ivana Ramljaka, “White Trash” Sunčice Ane Veldić, “Zarobljeni u stroju” Leona Rizmaula, “Goli” Tihe K. Gudac, “Kamo idemo” Lidije Špegar i “Buffet Željezara” Gorana Devića.




Napominjući kako je riječ o filmovima koji do sada nisu prikazani niti u jednom od programa DOK Leipziga, Gaković je rekla da su svi odabrani naslovi nastali u zadnjih pet godina.


“Radi se o novijim hrvatskim dokumentarnim filmovima, ali i o mom prilično subjektivnom izboru kao kustosice”, istaknula je. Kaže kako joj je cilj prije svega bio oslikati svestranost i diverzitet recentne hrvatske dokumentaristike, što se odnosi na estetiku, ali i na raznolikost produkcijskih uvjeta.


“Stoga program s jedne strane uključuje i ‘reprezentativnije’ filmove, u smislu većih ili značajnijih dokumentarnih produkcija, a s druge strane baš konkretno netipične i iznimne radove, koji su iz estetskih, tematskih ili društveno-političkih razloga interesantni”, rekla je Gaković dodajući da je uključeno ukupno 11 filmova, što znači da je samim time bila prilično limitirana.


Izrazila je nadu da joj je uspjelo ovogodišnjim programom ponuditi uvid u raznolikost dokumentarne filmske scene u Hrvatskoj u zadnjih pet godina bez obzira na odluku da u izbor ne uvrsti niti jedan dugometražni film, čisto zato kako bi mogla prikazati čim više naslova.


Hrvatski autori zastupljeni su i u Focus Talku, na koji su pozvani neki od poznatijih predstavnika hrvatske dokumentaristike poput Nenada Puhovskog, Gorana Devića, Olivera Sertića, Katarine Zrinke Matijević ali i apsolventica ADU-a Lidija Špegar. “Dakle, i ovdje je raznolikost odigrala bitnu ulogu”, kazala je Gaković.


Cjeloviti program ovogodišnjeg DOK Leipziga bit će poznat 10. listopada.