Dodijeljene nagrade na Rab Film Festivalu: Najbolji su britanski film ‘Oprostite, mimoišli smo se’ i nizozemski dokumentarac ‘Bellingcat’

Hina

foto: Rab Film Festival

foto: Rab Film Festival

Oblikovanje nagrade RAFF Frame autorica Silvije Jonjić i Izvorke Jurić, u izvedbi Lapidarium - autorski nakit, inspirirano je mišlju o pravilnoj perspektivi i istraživačkoj želji koje u našem trodimenzionalnom svijetu stvaraju umjetnost koja propitkuje isti taj svijet.Na svečanoj dodjeli nagrada RAFF FRAME, u morskom kinu SEAPLEX KAICH u Uvali I Padova, večeras su proglašeni pobjednici prvog izdanja Rab Film Festivala – festivala istraživačkog filma. Pod motom Ne nagađaj – istražuj natjecateljski program RAFF-a obuhvatio je 11 filmova – 6 dokumentarnih i 5 igranih, koji detaljno i posvećeno istražuju aktualne teme te pružaju suštinsku sliku određenog društva, uz snažnu humanu poruku.


Najbolje filmove RAFF-a odabrao je žiri u sastavu dokumentaristice i selektorice Rade Šešić, glumice Tihane Lazović i redatelja Antonia Nuića.


Nagradu RAFF Frame Best Documentary Award žiri je dodijelio nizozemskom dokumentarnom filmu Bellingcat redatelja Hansa Poola.
Nagrada Best Fiction Award pripala je britanskom filmu “Oprostite, mimoišli smo se” (“Sorry We Missed You”) redatelja Kena Loacha.


Najveći broj glasova pubilke RAFF-a osvojio je francuski film “Jadnici” (Les miserables) redatelja Ladja Lya.


Oblikovanje nagrade RAFF Frame autorica Silvije Jonjić i Izvorke Jurić, u izvedbi Lapidarium – autorski nakit, inspirirano je mišlju o pravilnoj perspektivi i istraživačkoj želji koje u našem trodimenzionalnom svijetu stvaraju umjetnost koja propitkuje isti taj svijet.


Na dodjeli nagrada RAFF je selektore i članove žirija razveselio posebnim poklonima, unikatnim cvjetovima od metalnih otpadaka posrnulog brodogradilišta. U pozadini Stečajne rožice, koje se dodjeljuju selektorima i članovima žirija, također se nalazi priča u kojoj se isprepliću život i umjetnost. Uz pomoć svoje kćeri izrađuje ih Igor Zenko, samohrani otac i zavarivač u „3. maju“, a simbol su muke koju prolaze zaposlenici te tvrtke, ali i borbe za život i bolju budućnost.


Uvala I Padova posljednje festivalske večeri oživjela je posebnim sjajem kao prvo morsko kino na Jadranu i u Hrvatskoj. Projekciju filma Rođena u Evinu redateljice Maryam Zaree, ostvarenu u suradnji s partnerskim Sarajevo Film Festivalom, posjetitelji su gledali s mora i s kopna iz nekoliko desetaka kaića i brodova koji su uplovili u kino, a nakon filma zabavljalo se do sitnih sati uz koncert Detoura.


Uz film i zvuke valova tako je ispraćen filmski festival koju su tijekom pet dana podjednako zavoljeli domaći i međunarodni posjetitelji: za RAFF CINEMA večernje projekcije u Ljetnom kinu koje prima 420 gledatelja redovito se tražila “stolica više”, dnevne projekcije u Zimskom kinu bile su izvrsno posjećene, kao i RAFF BEAT koncerti Zdenke Kovačiček & Greenhouse Blues Banda, Urbana&4, Elementala, Nipplepeople i Detoura te RAFF GENERATION radionice namijenjene studentima i profesionalcima.


Uspješan je bio i RAFF GASTRO: rapskih delicija koje su priređivali udruga Mocira i pekara slastica Vilma na kraju svakog dana nije ostalo viška, a Festivalski trg, popularna Pjaceta, živnula je čim je RAFF tamo postavio svoja jedra postavši tijekom pet dana omiljeno mjesto okupljanja Rabljana i njihovih gostiju.


– Izuzetno smo zadovoljni kako je prošao ovaj prvi festival. Bio je to veliki test i za organizatore i za domaćine – Grad Rab i Pučko otvoreno učilište Rab, koji su i više nego u potpunosti pomogli i podržali festival, te već ovog, zadnjeg dana osmišljavamo Drugi RAFF i naše druženje u Rabu, ističu organizatori na kraju prvog festivalskog izdanja.


Organizatori festivala su Toro Laboratorij iz Zagreba te Grad Rab i Pučko otvoreno učilište Rab. Pokrovitelji prvog RAFF-a su Turistička Zajednica Grada Raba, Turistička zajednica Kvarnera, Primorsko-goranska županija, te Hrvatska turistička zajednica. Glavni sponzori RAFF-a su Valamar, Coca Cola, Stella Artois i Cammeo.