Manjinska koprodukcija

“Bosonogi car”, snimljen u potpunosti u Hrvatskoj, premijerno na slavnom festivalu

Hina

Scena iz filma / HAVC

Scena iz filma / HAVCFilm “Bosonogi car” belgijskih redatelja Petera Brosensa i Jessice Woodworth, hrvatska manjinska koprodukcija u cijelosti snimljena u Hrvatskoj, svjetsku će premijeru imati na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF).


Film će u Torontu premijerno biti prikazan u programu Suvremena svjetska kinematografija (Contemporary World Cinema), a riječ je o belgijsko-hrvatsko-nizozemsko-bugarskoj koprodukciji koja je snimljena na Brijunima, kao glavnoj filmskoj lokaciji, te u Puli, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).


Prikazivanje na jednom od nautjecajnijih filmskih festivala u svijetu novi je uspjeh za autorski dvojac Brosens i Woodworth poznat po filmovima “Khadak”, “Altiplano” i “The Fifth Season”, stoji u priopćenju.
“Bosonogi car” svojevrsni je nastavak njihovog prethodnog filma “Kralj Belgijanaca”, koji prati nove zgode naslovnog lika. Nakon što u nesretnom incidentu u Sarajevu zadobije prostrijelnu ranu uha, belgijski kralj budi se na Brijunima, nekadašnjoj znamenitoj Titovoj rezidenciji. 


Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra kao manjinska koprodukcija te kroz sustav poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela Filming in Croatia.


Glavne uloge tumače Peter Van Den Begin, Titus De Voogdt, Bruno Georis, Lucie Debay te Geraldine Chaplin i Udo Kier. Glumačku postavu iz Hrvatske čine Siniša Labrović, Darko Stazić, Alen Sinkauz te Hassan Abdelghani. Morana Starčević je kostimografkinja filma, a Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz kompozitori. Uz navedene autore, u produkciji filma sudjelovao je veliki broj filmskih djelatnika iz Hrvatske te preko 380 statista.


Producent filma je Bo Films (Belgija), a koproducenti su Topkapi Films (Nizozemska), Wajnbrosse Production (Belgija) i Art Fest (Bugarska), dok su hrvatski koproducenti Boris T. Matić i Lana Matić iz producentske kuće Propeler film, koji su ujedno i izvršni producenti filma.


Međunarodni filmski festival u Torontu (TIFF) jedan je od najposjećenijih filmskih festivala u svijetu, s oko 480 tisuća posjetitelja godišnje. Ove godine održava se od 5. do 15. rujna.