Angažirana oskarovka

Angelina Jolie režira film o životu neustrašivog britanskog ratnog fotoreportera Dona McCullina

Tihomir Ivka

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Počašćena sam što imam priliku na film prenijeti život Dona McCullina. Privukla me njegova jedinstvena kombinacija neustrašivosti i humanosti, rekla je JolieU sjeni celebrity braka između Brada Pitta i Angeline Jolie, bjesomučno eksploatiranog po medijima, mnogi su propustili ono bitnije. Na stranu što je Angelina Jolie puno puta dokazala da je vrhunska glumica kao dobitnica Oscara za sporednu ulogu (Girl Interrupted) i Zlatnog globusa (George Wallace, Gia), ona je je jedna od rijetkih top holivudskih glumica koja i redovito režira. I sve je bolja u tome. Unatoč dobrim namjerama, ljubavno ratna drama s temom rata u Bosni „U zemlji krvi i meda“ je objektivno bio pretežak zadatak za jednog debitanta, ratni spektakl „Unbroken“ iz 2014., temeljen na istinitoj priči o bivšem američkom olimpijcu koji završi u japanskom logoru u 2. svjetskom ratu je bio prilično efektan film i zaradio je dobar novac na blagajnama, no teško se oteti dojmu da bi velikani poput Spielberga ili Eastwooda ipak izvukli više iz te priče. Ljubavni art film „By The Sea“ u kojem i glumi glavnu rolu uz svog tadašnjeg supruga Pitta, treba gledati više kao spajanje ugodnog s korisnim nego kao ozbiljan projekt. No, s „First They Killed My Father“ iz 2017. gdje  je Jolie sjajno dočarala atmosferu kambodžanskog građanskog rata dok je bjesnio Vijetnamski rat u susjedstvu, beskompromisnim, gotovo novinarsko-dokumentarnim stilom, naznačila je da je u redateljskom smislu sazrjela i da svaki njezin novi projekt treba očekivati s povećanim zanimanjem.


Novi projekt je tu, kako javlja Variety, Angelina Jolie režirat će “Nerazumno ponašanje”, biografski film o britanskom ratnom fotografu Donu McCullinu, temeljen na njegovoj hvaljenoj autobiografiji. Scenarij potpisuje škotski scenarist Gregory Burke kojeg pamtimo po scenariju za sjajni triler „71“ o eskalaciji sukoba u Belfastu 1971. godine.


“Počašćena sam što imam priliku na film prenijeti život Dona McCullina. Privukla me njegova jedinstvena kombinacija neustrašivosti i humanosti – njegova apsolutna predanost svjedočenju istine rata i njegova empatija i poštovanje prema onima koji trpe njegove posljedice. Nadamo se da ćemo snimiti film koji je beskompromisan poput Donove fotografije, o izvanrednim ljudima i događajima kojima je svjedočio te usponu i padu jedinstvene ere u novinarstvu“ – rekla je povodom ovog projekta uvijek društveno angažirana Jolie.
Don McCullin je legendarni britanski fotograf, jedan od onih koji je dokumentirao najveće grozote ovog svijeta od sredine 20. stoljeća naovamo, od ekoloških do ratnih. Rat u Biafri, Vijetnamski rat, sukobi u Sjevernoj Irskoj, žrtve AIDS-a u Africi… Snaga njegove fotografije je bila toliko jaka da mu britanska vlada nije dozvolila da slika Falklandski rat jer se bojala da će naturalizam njegovih fotografija uznemiriti Britance.


“Riskirao sam svoj život bezbroj puta i završavao u bolnici sa svim vrstama opeklina i rana od šrapnela. Imam oči poput gmazova koje vide iza i ispred sebe. Stalno pokušavam ostati živ“ – najbolje je opisao samog sebe Don McCullin koji je je u svojoj 85 godini i dalje živ i zdrav.


McCullinu je također drago što će raditi s Angelinom Jolie. Rekao je da je gledao njen film „First They Killed My Father“ i ostao impresioniran kako je – iz njegovog kuta živog svjedoka tih događaja – točno i moćno dočarala vrijeme i događaje. Zaključio je na osnovu toga da se s njom nalazi u sigurnim rukama, da je ona prava osoba koja će njegov život prenijeti na veliko platno.


Još nije objavljeno kad će započeti snimanje niti detalji o tome tko bi mogao glumit Dona McCullina. Do novih vijesti preporučujemo upoznavanje s impresivnim opusom britanskog fotografa.