Tri susreta

Adaptacija. Čitanje filma #2: Kreće nova sezona čitateljsko-filmskog kluba Art-kina

Portal Novi list

Foto Art-kino Croatia

Foto Art-kino Croatia

Art-kino poziva sve zainteresirane posjetitelje, ljubitelje filma i knjige, da se učlane u čitateljsko-filmski klub programa AdaptacijaArt-kino kreće u novu sezonu čitateljsko-filmskog programa Adaptacija. Čitanje filma koji od listopada do prosinca ove godine, u sklopu tri književno-filmska susreta, pažnju posvećuje stranim književnim predlošcima i njihovim filmskim adaptacija.


Tom prigodom s radom nastavlja i čitateljski-filmski klub Art-kina koji će svim zainteresiranim posjetiteljima postati mjesto susreta, druženja i rasprave o vrijednim književnim djelima koja su temelj jednako uspješnim filmovima.


U fokusu književni predložak i adaptacija


Svakog od nadolazeća tri mjeseca u fokusu programa bit će jedan književni predložak i njegova adaptacija. Program započinje sastankom kluba gdje će članovi, u društvu voditelja Zorana Krušvara, sudjelovati u razgovoru o pročitanoj knjizi.
U nastavku večeri slijedi projekcija filma, uz moderiranu čitateljsko-filmsku tribinu na kojoj će sudjelovati blisko povezani sudionici s književnim i filmskim djelom na repertoaru tog mjeseca.


Za razliku od prošle godine, kada su na programu bili domaći književni i filmski klasici, ovogodišnje je izdanje posvećeno stranim djelima i njihovim adaptacijama


Listopadska tema – Varalice i Sluškinja


Program Adaptacija. Čitanje filma #2 s radom kreće 19. listopada uz sjajan neo-viktorijanski britanski roman Varalice (2002.) Sare Waters i autorski upečatljivu adaptaciju romana pod nazivom Sluškinja (2016.) u režiji velikog južnokorejskog redatelja Chan-wooka Parka.


Prvi sastanak čitateljsko-filmskog kluba Art-kina na temu romana Varalice Sare Waters zakazan je za srijedu, 19. listopada u 18 sati.Projekcija filma Sluškinja održava se istog dana, s početkom u 19 sati, nakon čega slijedi moderirana čitateljsko-filmska tribina u kojoj sudjeluju filmska kritičarka i redateljica Višnja Pentić i filmski kritičar i kroatist Dejan Durić, uz moderatora Zorana Krušvara.


Učlanjenje u čitateljsko-filmski klub je u tijeku!


Art-kino poziva sve zainteresirane posjetitelje, ljubitelje filma i knjige, da se učlane u čitateljsko-filmski klub programa Adaptacija.


Čitanje filma uz ispunjenje prijavnice koja se nalazi na mrežnoj stranici Art-kina.


Broj članova kluba je ograničen, a uvjeti za sudjelovanje su jednostavni – želja za druženjem, razgovorom i raspravom te čitanjem i gledanjem filmova.


Prijave se zaprimaju do petka, 30. rujna u 15 sati ili do popunjavanja dostupnog broja mjesta.


Književnost predstavlja neiscrpno vrelo za filmsku umjetnost pa su brojni filmovi nastali upravo kao adaptacija određenog djela iz svjetske i domaće književnosti.


Specijalna filmska knjižnica


Kako Art-kino u svom sastavu ima i Specijalnu filmsku knjižnicu u sklopu koje održava komplementarni program kojim se promovira filmska literatura i potiče na proučavanje i raspravu o filmu, tako će se i ovim programom nastaviti raditi na popularizaciji knjižnice, ali i čitanja jer knjižnica Art-kina u svom filmskom fundusu ima i književne predloške.


Dovodeći u odnos književnost i film, Adaptacija. Čitanje filma #2 nastavlja dijalog djela i publike te time pokušava povećati interes sudionika za literaturu i film.


Pritom se nastoji proširiti razumijevanje pojma adaptacije, kako bi se stvorilo upućenijeg čitatelja i gledatelja.


Usporedbom sličnosti i razlika izražajnih sredstava književnosti i filma sudionicima će se osvještavati njihova čitalačka i gledateljska iskustva, a sve u društvu filmskih i književnih znalaca i osoba sličnih afiniteta.