O životu i radu Milana Bandića

Film “Kumek” redatelja Darija Juričana na RTL-u

Karmen Bosnić

»Kumek« je film iz ciklusa »Gazda« (prvi je »Gazda« o Ivici Todoriću, drugi »Gazda: Početak o Miroslavu Kutli«), a svoju je kinopremijeru imao na 65. Bandićev rođendan.Dokumentarni film »Kumek« Darija Juričana o zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću gledatelji RTL-a imat će priliku pogledati u petak, 18. prosinca, u 22 sata. Nakon televizijske premijere film će biti dostupan na platformi RTLplay, te će se moći besplatno pogledati.


»Kumek« je film iz ciklusa »Gazda« (prvi je »Gazda« o Ivici Todoriću, drugi »Gazda: Početak o Miroslavu Kutli«), a svoju je kinopremijeru imao prije svega tri tjedna, i to na 65. Bandićev rođendan.


Film je kronološki pregled Bandićeva života i karijere, ali i afera od dolaska u Zagreb pa do danas. Uz Bandićevu 20-godišnju vladavinu na čelu Zagreba, dokumentarac se bavi i počecima njegove karijere dok se u filmu otkriva i jedan mali dio Juričanova privatnog života. Milan Bandić je triput odbio dati intervju za film pa je održana audicija kako bi mu se našao dvojnik. Angažiran je Krunoslav Lončarević, koji je ujedno i član stranke Milana Bandića.
Film je nastajao četiri godine uz budžet od pola milijuna kuna i pokriva gotovo 40 godina djelovanja Milana Bandića, koji je šest puta izabran za gradonačelnika Zagreba.


Osim što je redatelj, Dario Juričan je i producent dokumentarca, a scenarij su napisali Saša Paparella, ujedno i koautor drugih filmova u serijalu »Gazda«, te Zvonimir Tivon. Montažer filma je Luka Tokić, animator Dragan Đokić, kamerman Marko Jerbić dok je kreativni producent Tibor Keser.