#StandUpZaKlimu

Ekoprojektu kojeg je pokrenuo Pedja Bajović podršku dale brojne osobe iz javnoga života

Ivana Kocijan

Foto: Promo

Foto: Promo

"Ako smanjiš grijanje i hlađenje za samo 2 stupnja, smanjit ćeš svoj ugljični otisak za 900 kilograma godišnje" Pedja Bajović, veteran regionalne stand-up komedije, ljetos je pokrenuo lavinu manjih i većih ekoaktivnosti svojih pratitelja i njihovih prijatelja.


Pozvao ih je na akciju, a zauzvrat im zahvaljuje svojom komedijom. #StandUpZaKlimu broji stotinjak prijava, a sudionicima nudi izvrsnu zabavu uz projekt koji je dobio oznaku #HAHAprotivCO2. Najčešće poslani primjeri su prikupljanje otpada i njegovo pravilno razvrstavanje, bicikliranje ili hodanje umjesto automobila, ali i uzgoj vlastitog voća i povrća. Inicijativa traje do zadnjeg dana kalendarskog ljeta, pa je još uvijek moguće poslati vlastiti primjer ekoakcije.


Prijava se nalazi na poveznici www.ZAKLIMU.PedjaBajovic.com. Svi sudionici kao znak zahvale dobivaju poveznicu za online gledanje tri profesionalno producirane cjelovečernje predstave stand-up komedije. Među pristiglim dokazima i prijedlozima što se sve može učiniti za klimu su i oni naših poznatih osoba. Dunja Mazzocco Drvar, meteorologinja i ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, sumirala je podatke i podsjetila da za početak prestanemo pretjerivati.
– Ako smanjiš grijanje i hlađenje za samo 2 stupnja, smanjit ćeš svoj ugljični otisak za 900 kilograma godišnje što je 15 posto ukupnih godišnjih emisija prosječnog građanina Hrvatske. Ako izvučeš punjače, računala i druge uređaje iz struje kad ih ne koristiš, smanjit ćeš svoje emisije za još 7 posto. Ako zamijeniš frižider ili neki drugi uređaj u svom domu energetski učinkovitijim, uštedjet ćeš u godinu dana oko 3 posto, a ako jednu žarulju zamijeniš LED-om još 2 posto.


Ako ne puštaš vodu da teče dok pereš zube i skratiš vrijeme tuširanja za 2 minute, smanjio si svoj godišnji ugljični budžet za još 2,5 posto. Ako samo jedan obrok koji se sastoji od kravljeg mesa svaki tjedan zamijeniš piletinom ili ribom uštedjet ćeš više od pola tone CO2, još 8 posto ukupnih emisija, rekla je.


Mazzocco Drvar upozorava da najviše ugljičnog otiska stvaramo automobilima. Godišnje prelazimo oko 12 tisuća kilometara automobilom čime ispustimo u zrak 3,5 tona CO2. To znači da 58 posto ugljičnog otiska po osobi stvaramo osobnim prijevozom!


Inicijativa #StandUpZaKlimu potaknula je i brojne druge istaknute osobe da upozore na potrebu djelovanja. Među njima su znanstvenik Saša Ceci, glazbenik Darko Rundek, glumci Tarik Filipović i Anica Dobra, TV satiričari Zoran Kesić i Domagoj Zovak, reper Edo Maajka, spisateljice Korana Serdarević i Silvija Šesto, novinarka i TV voditeljica Jasmina Kos, kvizašica Morana Zibar, karikaturisti Nik Titanik, Marko Somborac, Midhat Kapetanović i Filip Andronik, a jednu poruku je odabrao i poslao i legendarni urednik Đelo Hadžiselimović.


Incijativa #StandUpZaKlimu odvija se uz potporu veleposlanstva SAD-a u Zagrebu, a ideju našeg stand-up komičara organizacijski je potpomogla udruga Terra Hub koja se za klimu bori projektima za održivi razvoj, edukacijom o zaštiti okoliša i aktivacijom građana. Besplatan pristup za gledanje ove Full HD video produkcije je dostupan i uz objavu na vlastitim društvenim mrežama. Pritom je potrebno tagirati stranice @pedjabajovic.standup i @terrahubcroatia uz hashtagove #standupzaklimu i #HAHAprotivCO2.