Intervju

Edo Maajka uoči koncerta u Pogonu kulture: “Na dan koncerta izdajem novi album!”

Katarina Bošnjak

Foto: Domagoj Kunić

Foto: Domagoj Kunić

Zaželio sam se nastupa, publike, prijatelja i jedva čekam da ih vidim u Rijeci, kaže Edo koji će u petak koncertom obilježiti dvadeset godina od izlaska debitantskog albuma »Slušaj mater«Već je nekoliko mjeseci poznato da ovog petka u riječkom Pogonu nastupa legendarni Edo Maajka, a kako službeno doznajemo, isti dan će biti objavljen i njegov novi album »Moćno«. Ova dva događaja velik su povod za intervju s Edom, a razgovarali smo i o sutrašnjem nastupu, kao i o radu na novom nosaču zvuka. Nakon Rijeke, Edo će nastupiti u Zagrebu, Osijeku, Ljubljani i Mariboru, a »Moćno« će se moći čuti diljem festivala ovog ljeta.


Pjesme koje drže vodu


Ovog ćete petka u riječkom Pogonu proslaviti 20 godina od objave albuma »Slušaj mater«. Kada ste zadnji put izvodili toliko pjesama s prvih dvaju albuma?


– Sad prije koji tjedan sam u Splitu imao prvi koncert u povodu 20 godina od izlaska albuma »Slušaj mater«, pa sam tamo izvodio ovaj set. Prije toga jako dugo nisam izveo veliku većinu tih pjesama, neke i po 15 godina. U petak na dan koncerta kod vas u Rijeci izdajem novi album, tako da mislim da veliku većinu ovih pjesama neću izvoditi još dosta dugo nakon ovoga.


U posljednjih 20 godina objavili ste mnogo singlova, šest albuma i imali bezbroj nastupa. Kako sada, 20 godina kasnije, gledate na prvi album i općenito prve godine karijere?


– Ima pjesama koje i sada dobro drže vodu, kako se to kaže. Volim taj prvi album jer je to temeljni kamen moje karijere, gotovo svaka pjesma je neka priča za sebe i jako su dobro posložene u jednu cjelinu. Beatovi su originalni, donio sam dosta balkanskog prizvuka s Dashovim beatovima, sviđa mi se album i nakon 20 godina. Prve godine karijere su bile konfuzne, s jako malo zarade, bilo je bitno samo repati i vidjeti što više pozornica, klubova i upoznati što više ljudi. Imao sam, kao i sada, opciju nastupa s DJ-om i s bendom, bend je bio nevjerojatan, mladi, željni iskustva, zabave i dobrih svirki. Ludilo koje nisam očekivao, niti sam bio spreman na to.


Podcast je super


Kako je bilo vratiti se na »oldschool« način rada s Kooladeom, što su ovog puta bili nekakvi glavni motivi i inspiracija?
– Neplanski je to bilo, došao sam do Matka u jeku pandemije, željan druženja i pokojeg savjeta oko produkcije i pluginova. Onda smo počeli slušati njegove loopove i beatove, odmah sam snimio »Sunce« i »Moćno«. Ponio sam kući dosta materijala za slušanje, odmah ujutro sam mu javio da bih ja uradio album.


Nisam ni bio svjestan do snimanja prvog versa kod njega u stanu da mi je taj pristup toliko falio. Složili smo većinu toga jako brzo, već u maju prošle godine, a onda smo naknadno snimali goste i radio sam selekciju pjesama.


Neke su ispale, a neke su snimljene pred zimu. Inspiracija je bila to stanje svijesti i kriza kroz koju smo prolazili svi u koroni, to neko čišćenje samog sebe, album je jako intiman na trenutke. Jako sam zadovoljan. Bio mi je velik izazov napraviti materijal u rangu albuma »Put u plus« za koji mislim da je vrhunac moga rada. Mislim da je ovo sigurno u tom rangu, oko toga, ne znam, slušatelji će moći to bolje procijeniti.


Prošle ste godine započeli i svoj podcast »Put u plus« u kojem ugošćavate razne glazbenike, a do sada ste već imali 14 razgovora. Odakle crpite ideje za snimanje ovih podcasta i postoje li planovi za još emisija?


– Ideja je bila višak vremena, zanimljivi ljudi koje poznajem, ljubav prema razmjeni ideja i slušanju priča drugih ljudi. Mislim da ću sigurno nastaviti, samo ne znam u kojoj formi, možda ostanem u ovoj audioformi, a možda se prebacim i na video. Iskreno ne znam, jer za videoformu trebam suradnike, možda i sponzore kako bih te ljude platio, vidjet ću, ne žurim s time. Sada sam totalno u štrebanju novih pjesama i pripremama za nastupe ovo ljeto. Podcast je odlično iskustvo!


Pisanje knjige


Najavili ste knjigu o životu i iskustvima prije početka karijere, ali i knjigu za fanove upravo o karijeri dugoj dva desetljeća. Kako napreduje pisanje?


– Evo, sad ću se konačno baciti na finaliziranje toga, sad kad je »Moćno« skoro vani. Pisanje ide kad god odvojim vremena za to u miru i tišini. To je novi medij s kojim sam nesiguran, imam još jako puno toga što moram naučiti, a ove teme su mi dobra podloga da to naučim.


Poruke i pozdravi publici, fanovima…?


– Ne znam što poručiti, osim da sam se zaželio nastupa, publike, prijatelja i da jedva čekam da ih vidim u Rijeci.