Thinking out loud

Ed Sheeran suočen s još jednom tužbom za plagiranje

A. P.

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Tužba dolazi samo šest mjeseci nakon što je pjevač oslobođen optužbi da je kopirao još jednu pjesmu na hitu "Shape of You"Pop zvijezda Ed Sheeran ponovno će morati na sud zbog optužbi za plagijat.


Naime, pjevaču je određeno kako se mora pojaviti na suđenju u SAD-u zbog tužbe da je njegov hit “Thinking Out Loud” kopija pjesme “Let’s Get It On” Marvina Gayea.


Sudac je odbio Sheeranov zahtjev da se slučaj odbaci i naredio kako će porota odlučivati o sličnosti između pjesmama. Nova tužba dolazi samo šest mjeseci nakon što je Sheeran oslobođen optužbi za kopiranje na hit pjesmi “Shape of You”.
Tužbu zbog pjesme “Thinking Out Loud” 2018. je izvorno podnesao investicijski bankar David Pullman i tvrtka pod nazivom “Structured Asset Sales”, koja je stekla dio ostavštine koautora pjesme Marvina Gayea, Eda Townsenda.


U svojoj tužbi Pullman traži 100 milijuna dolara odštete i tvrdi kako su Sheeran i producentica Amy Wadge bez ovlaštenja kopirali pjesmu Marvina Gayea.Ovo suđenje moglo bi biti izazovnije za pjevača, s obzirom kako odvjetnici za zaštitu autorskih prava tvrde kako porota ima poteškoća s razumijevanjem složenosti zakona o autorskim pravima. Također, porotnici moraju odlučiti hoće li u odštetu ulaziti i prihod od ulaznica prodanih na Sheeranovoj turneji 2014.-2015., na kojoj je izvodio spornu pjesmu, piše BBC News.


Na suđenju za pjesmu “Shape of You” sudac je zaključio kako autori nisu “namjerno ni svjesno” plagirali pjesmu, te im je čak i dosuđeno 900.000 funti troškova.


Sheeran je tada komentirao: “Nadam se da ova presuda znači da se u budućnosti ovakve neutemeljene tvrdnje mogu izbjeći. Ovo stvarno mora stati. To je stvarno štetno za industriju tekstopisaca. Postoji samo određen broj nota i vrlo malo akorda koji se koriste u pop glazbi. Slučajnost će se sigurno dogoditi ako se 60.000 pjesama objavi svaki dan na Spotifyju. To je 22 milijuna pjesama godišnje, za samo 12 nota.”