Cijenjena etnoglazbenica

Dunja Knebl dobila nagradu “Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci”

Ivana Kocijan

Foto: SERGEJ DRECHSLER

Foto: SERGEJ DRECHSLER

"Dunja je jedinstvena ličnost na hrvatskoj world music sceni, ali i na širem prostoru", piše u obrazloženjuNašoj cijenjenoj etnoglazbenici Dunji Knebl u Beogradu je uručena »Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci«. Priznanje joj je dodijeljeno u Jevrejskom kulturnom centru u Beogradu gdje je zajedno s mladim kolegom glazbenikom Rokom Margetom nastupila na desetom izdanju world music festivala Todo Mundo.


Odluku o nagradi donio je Odbor za dodjelu nagrade Reprezentativnog udruženja u kulturi World Music asocijacija Srbije, a od ove godine priključuje im se i Muzički informativni centar Srbije. Glavni smisao nagrade, ustanovljene 2013. godine, jest poticanje, razvijanje i popularizacija world music glazbe, odnosno rada umjetnika koji uzorno stvaraju nadahnuti tradicionalnom glazbom.


»Dunja je jedinstvena ličnost na hrvatskoj world music sceni, ali i na širem prostoru. Vrsna je vokalna interpretatorica narodnih pjesama iz Hrvatske, s Balkana i iz udaljenijih krajeva planeta, uvijek s prepoznatljivim i neponovljivim stilom izvođenja. Voli tragati za starim tekstovima i notnim zapisima i vraćati u život zaboravljene bisere ljudskog duha.
To čini na svoj, osobni način, nadilazeći pojam pjevačice i prerastajući u svojevrsnog autora. Narodna pjesma postaje, tako, njena pjesma, a Dunja se potvrđuje kao živopisni, maštoviti pripovjedač i minstrel 21. stoljeća«, piše u obrazloženju uz odluku o dodjeli nagrade.


Dunja Knebl trenutačno radi na pripremi tri nova albuma.