Veliko srce i osjećaj za društveni angažman

Glazbenik Drago Diklić održao humanitarni koncert za stipendiranje djece i mladih iz udomiteljskih obitelji

Vanja Vesić

Foto: DARKO JELINEK

Foto: DARKO JELINEK

Legendarni glazbenik Drago Diklić na ljetnoj pozornici Tuškanac održao je humanitarni koncert namijenjen stipendiranju djece i mladih iz udomiteljskih obitelji koji imaju želju, no ne i mogućnosti, nastaviti fakultetsko obrazovanjeDrago Diklić, legendarni glazbenik i jedan od najznačajnih predstavnika zagrebačke škole šansone, održao je u subotu navečer humanitarni koncert namijenjen stipendiranju djece i mladih iz udomiteljskih obitelji koji imaju želju, no ne i mogućnosti, nastaviti fakultetsko obrazovanje.


Koncertno zbivanje upriličeno je u večernjim satima na ljetnoj pozornici Tuškanac u sklopu akcije »Korak za život« s ciljem prikupljanja sredstava za pomoć djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji.Scena Amadeo tradicionalno se uključila u organizaciju ljetnih koncerata, a nastavak je to jedne od najuspješnijih i najdugovječnijih humanitarnih akcija koju je 2008. godine pokrenuo Rotary klub Zagreb Kaptol.
Dodjelom stipendija pomaže se mladim ljudima koji su unatoč teškim životnim uvjetima pokazali zrelost i hrabrost, shvativši da im obrazovanje može donijeti svjetliju budućnost i sretniju životnu svakodnevicu.


Brojni hitovi


Diklić, glazbenik koji je u svojoj višedesetljetnoj karijeri ostavio neizbrisivi trag u domaćoj pop-kulturi kao skladatelj i izvođač brojnih hrvatskih evergreena i interpretacija američkih standarda, pokazao je još jednom svoje veliko srce i osjećaj za društveni angažman. »Oprosti, volim te«, »Opet si plakala«, »Još samo večeras« i »Zagreb je najljepši grad«, samo su neke od Diklićevih skladbi koje prepoznaju sve generacije i neizostavni su glazbeni standard programa javnih i gradskih urbanih radija.U Hrvatskoj svake godine dvjestotinjak djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji završava srednju školu, a neki od njih ponekad namjerno ponavljaju četvrti razred srednje škole strahujući za svoju budućnost i egzistenciju.


Naime, nakon završetka škole obavezni su napustiti domove i udomiteljske obitelji, a njihov život bez potpore postaje neizvjestan, a šanse za studiranje praktički nemoguće.


Akcijom se otad svake godine osiguravaju stipendije za mlade ljude koji se nađu u takvoj situaciji. U proteklih dvanaest godina prikupljeno je više od 27 milijuna kuna za 270 studentskih stipendija, dok su prve tri generacije stipendista upravo zahvaljujući ovoj hvalevrijednoj akciji uspješno završile svoje fakultetsko obrazovanje.


Poseban dar


Ukupan prihod od ulaznica doniran je humanitarnoj akciji »Korak u život«, a jedan od kupaca čija je ulaznica izvučena na pozornici dobio je poseban dar – djelo jednog od naših najeminentnijih likovnih umjetnika, slikara Vatroslava Kuliša u tehnici akrila, čija velika izložba upravo traje u zagrebačkoj Modernoj galeriji.