Premijerno na HTV1

Dokumentarni film “Od Dubrovnika do Goe”: Kako su stari Dubrovčani stigli do Indije?

Ivana Kocijan

Foto: PRESS HRT

Foto: PRESS HRT

Novi film Dragana Nikolića govori o povezanosti Dubrovnika s indijskom saveznom državom GoomHrvatska radiotelevizija u srijedu, 2. veljače na svom će Prvom programu u udarnom terminu od 21.05 sati premijerno prikazati dokumentarni film »Od Dubrovnika do Goe« autora Dragana Nikolića. Film govori o povezanosti Dubrovnika s indijskom saveznom državnom Goom te otkriva kako je upravo ondje otkrivena crkva svetoga Vlaha, a u Dubrovniku pokrenuta akcija za pomoć u njezinoj obnovi.


Također, gledatelji Hrvatske televizije doznat će kako su stari Dubrovčani stigli do Indije i jesu li bili ondje i prije kolonizatora Portugalaca te koliko je pisanih tragova o intenzivnim vezama dubrovačkih trgovaca i pomoraca s Indijom i što o svemu tome zna hrvatska znanost.
Katolici u Gandaulimu slave svoga sveca isti dan kad i Dubrovčani.


od_dubrovnika_do_goe

Foto: Press HRT


U dokumentarcu ćemo saznati ima li razlike između dubrovačkog i goanskog svetoga Vlaha, kao i same procesije te je li zvono goanske crkve doista napravljeno u Dubrovniku. Film otkriva i kada su Goanci saznali za svoju dubrovačku prošlost i za Hrvatsku te mogu li Stara Goa i Dubrovnik, dvije prestižne UNESCO-ve adrese, postati most kulturnog povezivanja Indije i Hrvatske. Doznat ćemo i zašto su Staru Gou nekad zvali Rimom Istoka te kako danas žive katolici u Goi, kao i što Dubrovčanima znači sveti Vlaho.
Pretpremijera ovog dokumentarnog filma bit će održana sutra, 1. veljače u 19, odnosno u 20 sati u Dubrovniku, u kinu Visia, kao dio službenog programa obilježavanja ovogodišnje Feste sv. Vlaha.