HRT

DANI SJEĆANJA 1991. Emisije posvećene Škabrnji i Vukovaru

Mira Jelačin Mikuličić, Ivana Kocijan

Foto: MARIJA STILINOVIĆ/HRT

Foto: MARIJA STILINOVIĆ/HRT

U tjednu u kojem obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata te Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, Hrvatska radiotelevizija donosi emisije, reportaže itd.Hrvatska radiotelevizija pripremila je specijalnu emisiju u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u četvrtak 18. studenoga koja počinje prijenosom na Prvom i Četvrtom programu u 9.30 sati, a koji će trajati do prijenosa svete mise iz Vukovara do 12.30 sati. Reporteri koji se javljaju su Marija Matoš, Igor Dunaj, Petar Vlahov, Igor Rotim, Melita Homa,Marina Gantar te u Škabrnji Edi Škovrlj. U Zagrebu je komentator prijenosa Branko Nađvinski. Reportaže su pripremili Eugen Husak, Nataša Ban, Martina Klaić i Melita Homa.


Počast žrtvama


Eugen Husak u dokumentarnoj reportaži podsjetit će na herojsku obranu Vukovara koristeći arhivske materijale koji svjedoče o ključnim danima vukovarske jeseni 1991. Nataša Ban donosi priču o ženama koje su branile Vukovar. Vasilija Tucker i Beti Geušić, hrabre dragovoljke, evocirale su dane obrane grada i ratnog prijateljstva koje ih je neraskidivo povezalo. Martina Klaić ispraćat će priču vukovarske obitelji Njirjak. Majka se prisjeća bolnog gubitka muža Janka i sina Gorana čija tijela ni do danas nije pronašla. Melita Homa donosi sjećanja branitelja Igora Mikloševića koji je 18. rođendan dočekao s početkom bitke za Vukovar. Ubrzo je kao »klinac« uzeo pušku u ruke i stao u obranu rodnog grada. Slomom obrane Vukovara završio je u Stajićevu.


U prijenosu će podsjetiti na vojnu silu koja se obrušila na Vukovar, na nevjerojatne brojčane odnose i hrabrost ljudi koji su 87 dana odolijevali opsadi Vukovara koju je provodila JNA, uz potporu paravojnih formacija Srbije. Edi Škovrlj podsjetit će na strašan zločin počinjen istog dana u Škabrnji. Trideset tenkova i oklopnih vozila i 3.500 vojnika napalo je to malo mjesto koje je branilo samo 246 branitelja. Sugovornici u koloni sjećanja su branitelji, medicinsko osoblje ratne bolnice, članovi obitelji nestalih i stanovnici Vukovara i Škabrnje koji 18. studenoga odaju počast žrtvi Vukovara i Škabrnje.


»Kamen puca, pjesma putuje«
U subotu u 20.10 na Prvom programu Hrvatske televizije bit će prikazana glazbeno-razgovorna emisija »Kamen puca, pjesma putuje«, naslovljena prema jednom od stihova »Moje domovine«, najpoznatije i najslušanije hrvatske domoljubne pjesme iz 1990-ih koja je 1991. u koautorstvu Zrinka Tutića i Rajka Dujmića te u izvedbi Hrvatskog Band Aida postala svojevrsnom himnom hrvatskog osamostaljenja i borbe za slobodu. »Tri desetljeća od njezina nastanka u tjednu u kojem obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata te Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u prigodnoj glazbenoj emisiji donosimo izbor pjesama koje su obilježile 90-e te su u međuvremenu postale trajnom baštinom hrvatske zabavne, pop i rock glazbe. Kako su ove pjesme nastale budeći nadu i ohrabrenje, čime su sve osvojile mnogobrojne slušatelje u najtežim trenucima rata te zašto su i danas veoma rado slušane, u emisiji govore njihovi autori, izvođači i suvremenici«, navode s HRT-a i dodaju:


Glazbene zvijezde


»Osim studijskih izvedbi pjesama koje će otpjevati izvorni, ali i neki novi izvođači u pratnji orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog, emisija donosi podsjećanje na glazbenu i izvođačku raznolikost, kao i glazbeno autorstvo tog vremena uz stručni komentar dugogodišnjeg urednika i direktora programa diskografske kuće Croatia Records Siniše Škarice. U emisiji nastupaju Marko Perković Thompson, Mladen Bodalec, Tereza Kesovija, Miroslav Škoro, Zaprešić Boys, Klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice, Dražen Žanko, Đani Stipaničev, Gabi Novak, Hrvoje Hegedušić, Najbolji hrvatski tamburaši, Vladimir Kočiš, Renata Sabljak, Radojka Šverko, Pero Galić, Putokazi, Emilija Kokić, Jacques Houdek, Andrej Baša, Klapa Intrade, ex Ladarice.


Urednica je Elizabeth Homsi, redatelj Danko Volarić, scenarist Boško Picula, voditelji: Barbara Kolar i Duško Ćurlić, producent Petar Krešimir Peras.«


Magazin Puls

HTV- ov magazin »Puls« u četvrtak donosi priču novinarke Karmen Šore koja je sa snimateljskom ekipom provela nekoliko sati u jedinici intenzivnog liječenja COVID-pozitivnih bolesnika splitske bolnice i svjedočila bitci za svaki život koja se ondje neumorno vodi. Sanja Pražen donosi priču o vukovarskom branitelju Damiru Plavšiću, koji je potaknuo stvaranja videoigre koja nas vodi u bitku za Vukovar. Martina Validžić posjetila je Marija Romulića, jednog od najtraženijih ratnih snimatelja s ovih prostora koji je obišao i naša i strana ratišta, a koji se danas u Baranji bavi biodinamičkom poljoprivredom.