Fete de la musique

Danas obilježavamo Svjetski dan glazbe: Provjerite gdje će glazbenici nastupati diljem naše županije

Ivana Kocijan

Foto: FILIP GRŽINČIĆ

Foto: FILIP GRŽINČIĆ

Manifestaciju je pokrenulo 1982. godine francusko Ministarstvo kulture.Danas se diljem svijeta, pa tako i u nas, obilježava Svjetski dan glazbe – Fete de la musique. Na taj dan u mnogim zemljama svijeta brojni umjetnici sviraju i pjevaju na otvorenim prostorima, na ulicama gradova, trgovima, poljanama…


Manifestaciju Fête de la Musique pokrenulo je prije točno četiri desetljeća, 1982. godine, francusko Ministarstvo kulture. Pod ovim sloganom tijekom proteklih godina »mobilizirani« su profesionalni i amaterski glazbenici svih glazbenih žanrova od rocka, jazza, tradicionalne, duhovne glazbe.


Besplatni koncerti, podrška SACEM-a, medijska podrška, podrška lokalnih vlasti i stanovništva, svrstali su ga u jedan od velikih francuskih kulturnih događaja. Štoviše, počeli su ga »izvoziti« 1985. godine, u povodu Europske godine glazbe. Za manje od petnaest godina, Fête de la Musique počeo se obilježavati u dvjestotinjak zemalja, na pet kontinenata.


Svirke »bez struje«
A sve je započelo davne 1976. godine kada je američkome glazbeniku Joelu Cohenu, tada zaposlenome na jednom francuskom radiju, pala je na pamet ideja o slavljenju glazbe kao takve, pa je predložio da se takva cjelodnevna manifestacija održi na dan ljetnoga solsticija.


Bivši francuski ministar kulture Jack Lang prihvatio je ideju 1981. godine, a već godinu dana kasnije Svjetski je dan glazbe zaživio najprije u Francuskoj, no s vremenom se proširio i na Belgiju, Njemačku, Švicarsku, Indiju, Pakistan i druge zemlje, uključujući i Hrvatsku, gdje se u više gradova organiziraju okupljanja glazbenika. Na svirkama »bez struje« susreće se amaterska glazbena scena s profesionalnom, ali i različiti glazbeni stilovi: rock, jazz, klasična glazba, DJ-evi, pleše se, pjeva i zabavlja.


U kolijevci Svjetskoga dana glazbe, Parizu, primjerice, toga je dana dopušteno izvući sav instrumentarij iz kuće, svirati do dugo u noć, a nitko vas ne smije prijaviti policiji zbog remećenja javnoga reda i mira.


Tradicija HGU-a PGŽ-a


U »slavljenje glazbe«, pod nazivom »Umrežimo se glazbom od 7 – 77 godina«, među prvima u Hrvatskoj, više od desetljeća, uključena je Hrvatska glazbena unija Primorsko goranske županije – Podružnice 3, Rijeka. I ove godine naši će glazbenici nastupati diljem Županije. Događanje se odvije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, HDS-ZAMP-a, HUZIP-a i Unisona. U Rijeci u 11 sati u Prihvatilištu za beskućnike »Ruže sv. Franje« nastupa jazz trio Frana Živkovića (Frano Živković, Vedran Ružić, Damjan Brnić), a u 12.30 u Kući utočišta – Dnevni centar Udruge De Paul Hrvatska nastupa gitarist Andrej Grozdanov.


Glazba će se proizvoditi i u Domu za starije Kantrida u čijem će parku s početkom u 10 sati nastupiti Duo 14 strings – Nenad Ban i Andrej Rogić. Na terasi restorana Morčić na Gornjem Zametu u 20 sati nastupit će Tamburaški orkestar KUD-a Zametski koren te Nevia Rigutto i Francesco Squarcia. U parku Doma za starije osobe u Voloskom u 10 sati nastupit će klapa Baladur i Dijan Lakota, dok će u 11.30 na terasi Centra za rehabilitaciju Fortica u Kraljevici nastupiti Zoran Papić Pape. Svirat će se i na Krku. S početkom u 19 sati na Placi Vrbničkog statuta u Vrbniku nastupit će jazzeri, Spartaco Črnjarić i Majda Marenčić. Na krovu Interpretacijskog centra maritimne baštine »DUBoak« u 20 sati nastupit će sopci i kanturi iz Udruge sopaca otoka Krka.


Nastupi u Vinodolu


Kaštel Gradina u Klani od 18 sati ugostit će četvero poznatih glazbenika. Tamo će nastupiti Tina Vukov, Robert Funčić, Aleksandar Valenčić i Robert Justinić. U centru Novog Vinodolskog u 21 sat nastupit će duo Meritas i Jelena Radan.


Ove godine na svirkama »bez struje« u Vinodolu će se susresti amaterska glazbena scena s profesionalnom, ali i različiti glazbeni stilovi: jazz, klasična glazba, evergrini i dr. Plesati će se tradicionalni narodni plesovi, ali i moderni ples. U Driveniku u centru s početkom u 11 sati nastupaju Duško Jeličić & Bonaca, dok će pola sata ranije, u 10.30, u Hotelu Balatura u Triblju nastupiti Jazz trio Henry Radanović (Henry Radanović, Tonči Grabušić i Zvonimir Radišić).


U Grižanama će od 20 sati ispred Kuće Klović nastupati KUD Dr. A. Barac, dok će u Bribiru od 21 sat na Ljetnoj pozornici nastupiti KUD Bribir i Talent um Michalovce iz Slovačke.