Stigao je kina

“Čudesne zvijeri: Dumbledoreove tajne”: Film u kojem se isprepliću srčanost, humor i avantura

Marko Dobrecović

Warner Bros. Pictures

Warner Bros. Pictures

Slavna autorica serijala o Harryju Potteru J.K. Rowling i studio Warner Bros. pripremili su novu poslasticu za sve ljubitelje svijeta čarobnjaka.U kina je ovog tjedna došao novi film utemeljen na misterioznim zgodama iz pera jedne od najpoznatijih suvremenih autorica fantastičnih romana J.K. Rowling.


Nakon globalnog uspjeha sa serijalom o čarobnjaku Harryju Potteru, spisateljica je na filmska platna pretočila i drugi knjiški serijal, izvjesni spin-off “Harryja Pottera”, “Čudesne zvijeri”. Prethodnih godina smo u kinima gledali nastavke “Čudesne zvijeri i gdje ih naći” te “Čudesne zvijeri: Grindelwaldova zlodjela”, a ove godine će nas zaintrigirati “Čudesne zvijeri: Dumbledoreove tajne”.


Foto: Jaap Buitendijk


Intrigantna prošlost


Serijal “Čudesne zvijeri” je prednastavak serijala o Harryju Potteru, stoga nudi prikaz mladosti nekih likova iz filmova o Harryju Potteru, a najzanimljiviji od njih je zasigurno Albus Dumledore. Dumbledore je jedan od najobožavanijih likova iz čarobnjačkog svijeta J.K. Rowling, međutim, čarobnjak iz romana i filmova o Harryju Potteru ima intrigantnu prošlost koja će biti razotkrivena u trećem nastavku “Čudesnih zvijeri”.
Profesor Dumbledore je u najnovijem filmu svjestan da je moćni čarobnjak Gellert Grindelwald napokon spreman pokušati osvojiti čarobnjački svijet. Budući da ga ne može sam zaustaviti, Albus povjeri magizoologu Newtu Scamanderu zadatak da predvodi neustrašivi tim u opasnoj misiji tijekom koje će se susretati s već poznatim, ali i nekim novim zvjerima te sukobiti s Grindelwaldovom sve većom legijom sljedbenika.


Glavna radnja filma su upravo pustolovine navrat-nanos okupljene ekipe koju predvodi Dumbledoreov prijatelj i bivši učenik Scamander. Skupinu neočekivanih junaka čine nekolicina čarobnjaka i vještica te jedan hrabri bezjački pekar. Bezjak je, za sve one koji nisu upoznati s terminologijom J.K. Rowling, osoba nečarobnjačkog podrijetla.


Foto: Warner Bros. Pictures


Dvostruka tajnovitost


Redatelj filma David Yeats je nastanak ove hrabre skupine objasnio sljedećim riječima:
– Dumbledore ima problematičnu naviku ohrabrivanja ljudi da se upuste u lude pothvate, ali ga baš zbog toga, a neki i unatoč tome, i dalje volimo, rekao je redatelj Yeats, a producent David Heyman dodao da je svaki član skupine na neki način autsajder, a upravo to je još jedna tema koja se proteže kroz mnoga djela J.K. Rowling.


U toj tajnoj operaciji koju je osmislio veliki strateg Albus Dumbledore svatko mora odigrati svoju ulogu. Naslov filma “Dumbledoreove tajne” se ne referira samo na tajnost skupine koju je Albus okupio, već i na njegove nestašluke iz mladosti kada je Albus prijateljevao sa sadašnjim neprijateljom Gellertom Grindelwaldom. Priliku da zaviri u vragolastu prošlost sveznajućeg čarobnjaka je i u ovom filmu dobio britanski glumac Jude Law koji opisuje svoju ulogu.


– Ono što me najviše privuklo bila je prilika udubiti se u Dumbledoreovu prošlost. U prethodnim filmovima dobili smo neke naznake o njegovim ranijim danima, ali u ovom filmu imamo priliku dublje istražiti njegovu povezanost s Gellertom Grindelwaldom dok su još bili mladići te kad se i kako njihov odnos narušio. Albus je u prošlosti s Grindelwaldom dijelio ekstremna stajališta o bezjacima, za koja je zatim shvatio da su pogrešna. Sada živi s tom mračnom tajnom i posljedicama raspada njihovog odnosa, rekao je Jude Law.


Foto: Jaap Buitendijk


Odanost i žaljenje


Producent filma Heyman dublju poruku radnje vidi u odanosti, odnosno pogrešno usmjerenoj odanosti, kao i o mogućnosti ispraviti greške iz svoje prošlosti i krenuti dalje. David Heyman kaže da je vrlo upečatljivo to što svi u svojim životima imamo nešto što smo požalili.


To je, prema njemu, jedna od tema u filmu s kojom će se svi gledatelji moći poistovjetiti.


Kulminacija filma dolazi u trenutku kada se Dumbledoreova skupina predvođena Newtom Scamanderom sukobi s Grindelwaldovim pristašama.


Naizgled se čini da petero različitih čarobnjaka, vještica i jedan smeteni bezjak nemaju nikakve šanse suprotstaviti se Grindelwaldu i njegovim sljedbenicima koji su sad sve brojniji. Među antagonistima se nalazi i mladić poznat kao Credence, a ispostavit će se da je njegovo pravo ime Aurelius Dumbledore!


Negativca Grindelwalda će i u ovom nastavku utjeloviti danska akcijska zvijezda Mads Mikkelsen čiji se lik kroz cijeli život u različitim odnosima druži s Albusom Dumbledorom. Law i Mikkelsen su pojasnili odnos njihovih likova.


– Krvna prisega je utjelovljenje povezanosti između Gellerta i Albusa, a prisegli su je zbog svoje mladosti, strasti i uvjerenja. Iako su njihovi životi krenuli u suprotnim smjerovima, još uvijek su povezani zbog te prisege i obojica su u pat poziciji koja je iz Albusove perspektive nevjerojatno frustrirajuća, pojašnjava Jude Law.


– Grindelwald ne može povući nikakve poteze protiv Dumbledorea, ali Albus mu se ispriječio na putu prema apsolutnoj moći, tako da je Credence zapravo ključan za njegove planove. U filmu postane sasvim jasno što svaka osoba pokušava postići; pitanje je samo kako će to ostvariti. Mislim da je ovo divna priča koja će nas uvući u dubine ovog čarobnjačkog svijeta, dodaje Mikkelsen.


Foto: Jaap Buitendijk


Nove i stare zvijeri


Kako bi film opravdao naslov svog serijala “Čudesne zvijeri”, u ovom će se nastavku pojaviti neke dobro poznate, ali i nove zvijeri koje će strašiti, nasmijavati, dražiti i hrabriti likove. Među zvijerima koje se ponavljaju tu su nepopravljivi šnjofavac Teddy i snalažljivi i hrabri Pickett.


Od onih zvijeri ključnih za radnju, s kojima ćemo se upoznati u ovom filmu, ističe se qilin, izgovara se čilin, koji ima karakteristike zmaja i konja s ljuskama duginih boja. Nove zvijeri u filmu su i proždrljive mantikore, spoj jastoga i škorpiona s tri oka, kao i viverni, mjenjolika stvorenja nalik zmajevima.


Osim spomenutih Lawa i Mikkelsena u filmu igraju Eddie Redmayne kao Newt Scamander, Alison Sudol će utjeloviti lik Queenie Goldstein. Dan Fogler će ući u cipele bezjačkog pekara Jacoba Kowalskog, a Aureliusa Dumbledorea poznatijeg kao Credence igra Ezra Miller. Film nastao po priči J.K. Rowling je režirao David Yates, a scenaristi su sama J.K. Rowling i Steve Kloves.


– Srčanost, humor i avantura se isprepliću u filmu. Priča svakako obiluje mračnim elementima, ali je uz to dirljiva i humoristična, zaključuje producent David Heyman.