Poznati kantautor

Chris Eckman na botelu Marina: Otvara 11. sezonu koncertnog programa

Danijela Bauk

Zadnjih nekoliko godina Slovenija, preciznije Ljubljana, njegov je domKantautor, multiinstrumentalist, producent i izdavač Chris Eckman otvara 11. sezonu koncertnog programa »Distune vam predstavlja« u petak, 1. listopada na botelu Marina. Povratak u Rijeku je ujedno i službena promocija novog albuma »Where the Spirit Rests« objavljenog ljetos za Gliterhouse Records. Peti samostalni album na kojem promišlja hirovitost ovih neobičnih vremena u pjesmama o gubitku, dezorijentiranosti, otkupljenju i potrazi za domom, predstavit će u formi trija, s pratećim glazbenicima Žigom Golobom na kontrabasu i Blažem Celarcem na bubnjevima.»Where the Spirit Rests« snimljen je s malim ansamblom, a odlikuje ga široka zvučna tekstura koju čine gudači, dron analognih sintisajzera i ambijentalne gitare. Kao koproducent potpisan je britanski elektronički skladatelj Alastair McNeill, poznat po radu s Roísín Murphy i Yila, a pridružuju mu se glazbenici Chuck Johnson na pedal steelu, avangardna violinistica Catherine Graindorge, zatim Chris Cacavas, klavijaturist bendova Dream Syndicate i Green on Red, te drugi. Ovaj je album jedno od njegovih najosobnijih izdanja dosad.


U počecima karijere, Eckman je bio dio legendarnog američkog benda The Walkabouts, jednog od prvih bendova koji su potpisali za kultni grunge label Sub Pop. Zadnjih nekoliko godina Slovenija, preciznije Ljubljana, njegov je dom. Tu stvara, producira, ali se bavi i izdavaštvom – suvlasnik je renomirane izdavačke kuće Glitterbeat records, specijalizirane za world music izdanja. Surađivao je s nizom glazbenika, a neki od njih su i Brian Eno, The Tindersticks, The Bambi Molesters, kao i članovi bendova R.E.M. i Nick Cave & The Bad Seeds. Trenutno je aktivan u bendovima The Strange, s Daliborom iz The Bambi Molestersa i svim članovima riječke grupe My Buddy Moose, Dirtmusic, s Hugom Raceom iz The Bad Seedsa i Muratom Ertelom iz Baba Zula, Distance, Light & Sky, s belgijskim glazbenicima Chantal Acda i Ericom Thielemansom, kao i u slovenskim The Frictions.
Novu, jedanaestu sezonu klupskog programa pod nazivom »Distune vam predstavlja« financijski podržavaju Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i Zaklada Kultura nova, a vizualni identitet potpisuje Radnja iz Zagreba.