KRALJICA ŽIVOTINJA

Britanska vladarica bila je poznata po svojoj ljubavi prema životinjama

Marko Dobrecović

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Elizabeta II. obožavala je korgije i konjeNedavno preminula britanska kraljica Elizabeta II. za svoga je života bila poznata po svojoj ljubavi prema životinjama. Kraljica je voljela mnoge vrste životinja, a najviše je se veže uz pseću pasminu korgi koja je u minulim godinama postala Elizabetin zaštitni znak. Stručnjakinja za te kratkonoge psiće istaknula je da je cjelokupna zajednica pasmine korgi »izgubila dio svog svijeta« odlaskom britanske kraljice Elizabete II.


Potomci kujice Susan


Pokojna je kraljica bila poznata po svojoj vjernosti i privrženosti toj pasmini. Tijekom svoje sedamdeset godina duge vladavine imala je više od trideset jedinki pasmina korgi i dorgi – mješanca korgija i jazavčara. Kraljičina ljubav prema tim umiljatim psićima potvrđena je i ove godine tijekom lipanjske proslave njezina platinastog jubileja. Tajnica škotske podružnice Lige velških korgija Kay Hogg kazala je da je korgi zajednica ožalošćena zbog kraljičine smrti.


– Veoma, veoma smo tužni. Kamo god je kraljica išla, uvijek je bilo korgija. Ona je odrastala s njima i svi su povezivali korgije s figurom britanske kraljice. Iako postoji korgi liga i zajednica, osjećamo se kao da smo izgubili dio svog svijeta. Ona je učinila toliko za tu pasminu. Uvijek je imala korgije uza se; cijeli život, navodi Hogg koja korgije opisuje kao »male pse velike osobnosti« koji se vole igrati te su puni energije.
Korgije je u Elizabetinu obitelj prvi put doveo njezin otac kralj George VI. 1933. godine. Prvi pas koji je došao kod Windsorovih bio je korgi Dookie kojemu se uskoro priključila kujica Jane. Kada je Elizabeta 1944. godine navršila osamnaest godina darovan joj je njezin prvi vlastiti korgi pod imenom Susan. Svi njezini budući psi bili su izravni potomci korgija Susan, čak i oni miješanih pasmina. U posljednjih osamdeset godina Elizabeta je posjedovala otprilike trideset korgija.


Toni Galmes via REUTERS


Na otvorenju Olimpijskih igara


U povodu obilježavanja sedamdeset godina na tronu u dvorcu Balmoral, gdje je kraljica u četvrtak preminula, okupilo se sedamdeset korgija, a na trkalištu Musselburgh održana je njihova utrka.


Kraljica se, kad god je to bilo moguće, u dvorcu Windsor sama brinula za svoje pse, a psi su imali i svoj privatni smještaj. Sama ih je hranila te je uživala u šetnjama s njima, javlja agencija DPA.


Kraljičini korgiji su, uzgred rečeno, uljepšali i videoisječak kojim je upotpunjena velika ceremonija otvorenja Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Isječak prikazuje Daniela Craiga koji kao James Bond dolazi u Buckinghamsku palaču kako bi Njezino Veličanstvo odveo na Wembley gdje se odvija ceremonija otvaranja Igara. Dok Bond suvereno korača raskošnim dvorskim hodnicima u kadar ulazi i par kraljičinih korgija koji usporedno s Bondom, a ponekad i u »slowmotionu«, nezgrapno i zdepasto korača prema sobi u kojoj boravi kraljica Elizabeta II. James i Elizabeta potom ulaze u helikopter kojim se ovaj slavni britanski dvojac uputio u zračnu vožnju Londonom i dolazak na Wembley. U trenutku kada se helikopter vinuo u nebo, kadar pokazuje kraljičine korgije koji im s trijema i uz smiješak na njušci žele sretan put.


REUTERS/Peter Nicholls


Uzgoj konja


Njezina naklonost prema psima bila je velika i čini se da je jednaku ljubav gajila samo prema konjima. Tijekom vladavine imala je i vlastiti uzgoj ovih velikih četveronožnih životinja. Poklopila se tako činjenica da je konj iz njezina uzgoja pobijedio u utrci koja se u Sjedinjenim Američkim Državama odvila dva dana nakon njezine smrti. Na konjičkoj utrci, koja je održana u gradu Baltimoreu, slavio je šestogodišnji kastrat West Newton koji je sa šestog mjesta uspio izbiti na vodeću poziciju i pobijediti za pola dužine. To je njegova četvrta pobjeda u posljednjih devetnaest utrka. Pokojna je kraljica također bila velika ljubiteljica konjskih utrka. Često je na njih odlazila kao vlasnica, ali i uzgajateljica trkaćeg stada konja.


Prema članku iz 1937. godine objavljenom u listu The Sydney Morning Herald, kralj George VI. oduvijek se brinuo da njegove kćeri budu umješne u ophođenju s konjima. Elizabeta je na svoj treći rođendan dobila malog šetlandskog ponija nazvanog Daisy, s kojim je provodila dane u rezidenciji u Škotskoj, a tu je i poni Peggy kojeg joj je poklonio djed. Prema Sunday Expressu, prvi kraljičin konj koji je slavio na nekoj utrci konja bio je osmogodišnji Monaveen koji je 1949. godine pobijedio u utrci na Fontwell Parku. Tijekom života otvoreno je pokazivala zanimanje za izložbene konje, a životinje su za nju imale čak i diplomatsku ulogu.


REUTERS/Ben Stansall/Pool/Files


Egzotične životinje


Njezina kraljevska menažerija ne zaustavlja se na simpatičnim kratkonogim četveronožnim psićima i raskošnim konjima. Mnoge egzotične životinje bile su u vlasništvu Njezina Veličanstva, živjele u Buckinghamskoj palači i diljem Ujedinjenog Kraljevstva te činile pravo kraljevsko životinjsko carstvo. Nakon državničkog posjeta Brazilu 1968. godine, kraljica je u Britaniju sa sobom ponijela i par ljenjivaca koje je dobila na poklon od brazilskih domaćina.


Ljenjivci nikada nisu stigli do palače, već su zbrinuti u londonskom zoološkom vrtu zajedno s mnoštvom egzotičnih jedinki kojima su svjetski čelnici darivali kraljicu. Na popisu su se našli jaguar, dva crna dabra iz Kanade, slon Jumbo koji je stigao iz Kameruna i mnogi drugi.


Zahvaljujući pravilu iz 14. stoljeća, u vlasništvu kraljice su tehnički i sve jesetre, kitovi i dupini u vodama Ujedinjenog Kraljevstva, a magazin Time podsjeća da taj statut vrijedi i danas.


– Ovaj statut vrijedi i danas, a jesetre, pliskavice, kitovi i dupini priznati su kao »kraljevske ribe«. Kada su uhvaćene unutar tri milje od obala Kraljevstva, mogu biti potraživane u korist krune. Općenito, kada se jesetra uveze u luku i prodaje na uobičajeni način, kupac, kao gestu lojalnosti, traži čast da riba bude prihvaćena od Elizabete, piše Time.