Post-punk

Britanska grupa Idles premijerno na INmusicu

Hina

FOTO/REUTERS

FOTO/REUTERS

U prvih osam godina rada izdali su tri EPaGrupa Idles, predvodnici suvremenog britanskog post-punka, predstavit će se prvi put na petnaestom izdanju INmusic festivala, koji će se održati iduće godine na zagrebačkom Jarunu od 20. do 22. lipnja. 


Kako se podsjeća u najavi, bend su u Bristolu 2009. osnovala petorica ‘besposličara’ Joe Talbot, Adam Devonshire, Mark Bowen, Lee Kiernan i Jon Beavis.


U prvih osam godina rada izdali su tri EPa (Welcome, Meat i Meta), a tek 2017. i prvi studijski album, “Brutalism”.
“Talbotov prepoznatljiv propovjednički vokal, kojim nemilosrdno upire prstom u društvene nepravde uz zdravu dozu angažiranog bijesa, popraćen jednako intenzivnom i bučnom glazbenom pratnjom. Idles su već sa prvim albumom zasluženo oduševili kritičare i visoko postavili letvicu”, ističe se.


Godinu i pol kasnije izlazi “Joy as an Act of Resistance”, koji uz ponovljeno oduševljenje kritike i publike bendu donosi i prve nominacije za glazbene nagrade Brit Award, Mercury Prize i druge.


Bend i dalje radi na interakciji s publikom, uz teme kao što su siromaštvo, propast socijalne države, Brexit, imigracija, toksični maskulinitet, psihičko zdravlje. “Ultra Mono”, treći studijski album izdan 2020. još ih je više afirmirao i povećao broj publike koja posebno cijeni njihove nastupe uživo.