Hrvatska radiotelevizija

Božićni program: Prijedlozi za atraktivne filmove i serije za sve ukuse i generacije

Ivana Kocijan

Foto: iStock

Foto: iStock

Na Božić, u terminu od 14.20 na rasporedu je fantastična obiteljska komedija “Čudesna dadilja”Hrvatska radiotelevizija i ovog je Božića pripremila velik broj atraktivnih prigodnih dokumentarnih i igranih filmova i serija za sve ukuse i generacije. HTV1 na Badnjak u 14.05 prikazuje kanadski ljubavni film “Veseli Božić”, dok je u terminu od 15.40 sati na rasporedu dokumentarni film “Divlji dom Djeda Božićnjaka”.


U večernjem terminu od 21.20 HTV će prikazati izvrstan dokumentarac “Tiha noć – Pjesma za svijet”. Riječ je o glazbenom dokumentarnom filmu o stvaranju i kulturnom utjecaju najpoznatije božićne pjesme na svijetu nastale 1818. u Salzburgu u Austriji. Pripovjedač je Hugh Bonneville, a dokumentarni film uključuje nove snimke renomiranih zvijezda na raznim jezicima. Sudjeluju: Kelly Clarkson, Joss Stone, John Rhys-Davies itd.


Na Božić, 25. prosinca u terminu od 14.20 na rasporedu je fantastična obiteljska komedija “Čudesna dadilja”, zabavan zanimljiv, dopadljiv i duhovit film snimljen je prema priči britanske spisateljice Christianne Brand koja je napisala tri knjige priča o dadilji Matildi, koje su bile predložak za scenarije filmova (“Čudesna dadilja” i “Povratak čudesna dadilje”). U 16.45 na programu je dokumentarni film “Zimska zemlja čuda” koji je u potpunosti sniman na snijegu i prikazuje dirljive priče o životinjama.


”Tiha noć – Pjesma za svijet”
POSEBNA poslastica za gledatelje Hrvatske televizije na Božić je film “Downton Abbey” koji HTV premijerno prikazuje u udarnom terminu od 21.50. Riječ je o povijesnoj drami čija je radnja smještena u 1927. godinu, a u njezinu je središtu dolazak kraljevskog para u raskošnu kuću obitelji Crawley u Yorkshireu. Zajedno s njihovim osobljem u Downton stiže i ubojica koji pokuša ubiti kralja… Radnja filma temelji se na stvarnom događaju, posjetu britanske kraljevske obitelji Wentworth Woodhouseu 1912. godine, u sklopu kraljevske turneje po zemlji. U terminu iza ponoći, u 0.35 na programu je romantična drama “Božić sa strancima”. Rose (S. Sarandon) je uspješna nakladnica čiji je privatni život u rasulu, dok se društveni svodi na svakodnevne posjete majci koja leži u bolnici oboljela od Alzheimerove bolesti…


Na Štefanje, 26. prosinca u 21.50 na rasporedu je dokumentarni film “Generacija nade” o radu humanitarne organizacije Marijini obroci koja spašava živote gladne djece diljem svijeta. Film je bio dio programa na 69. Filmskom festivalu u Cannesu u svibnju, dobio je nagradu za izvrsnost na natjecanju kratkometražnih filmova u Kaliforniji, a nagrađen je i na festivalu Indie Fest. Iza ponoći, u terminu od 0.45 vidjet ćemo film “Božićna koliba”. Fotografkinja Grace odlazi preko božićnih praznika u planinsku kolibu s majkom Helenom i kćeri Lexi kako bi okrenula novi list u životu nakon nedavnog razvoda…


“Downton Abbey”


HTV2 na Badnjak donosi još više atraktivnih sadržaja, među kojima je film za djecu “Pinocchio”, na rasporedu u 12.20 sati. Najpoznatija talijanska priča na svijetu zanimljiva je metafora odnosa otac – sin u kojoj se priča o lutku koji je postao dječak pa se uči tomu da postane sin sjedinjuje s modernom no dubokom ironijom o ocu koji se uči tomu da to i postane. Odmah nakon Pinocchija, na redu je dokumentarni film “Dugo putovanje božićnog drvca” s početkom u 13.45 sati. U 17.05 vidjet ćemo dokumentarni film “Sretan rođendan g. Bean!”. Točno 1. siječnja 1990. ITV je prikazao samostalnu epizodu nove humoristične serije “Gospodin Bean” s Rowanom Atkinsonom u glavnoj ulozi. Trideset godina poslije dokumentarni film istražuje uzroke popularnosti ovog antijunaka te kako je serija od samo 14 epizoda postala globalna senzacija koja nas i danas nasmijava. Potom slijedi hrvatski igrani film za djecu “Moj Dida je pao s Marsa” koji je na rasporedu u 17.50.


U udarnom terminu od 20.15 na rasporedu je druga epizoda izvrsne dramske serije “Izabrani” o životu i djelovanju Isusa Krista. U kasnijem terminu od 22.30 na redu je igrani film “Čudo u 34. ulici”, fantastična obiteljska drama.


Pinocchio


NA BOŽIĆ u 10.50 na rasporedu je božićno izdanje serije Detektiv Murdoch “Murdochov Božić”. U 14 sati na programu je prvi dio dvodijelnog dokumentarnog filma “Luda pustolovina Louisa de Funesa”, a u 15 sati slijedi drugi dio pod nazivom “Perfekcionist”.


U 15.55 sati slijedi dokumentarni film “George Clarke – Čudesni prostori – snježni specijal” u kojem George Clarke i Will Hardie istražuju genijalne brvnare skrivene među snježnim vrhovima švicarskih i talijanskih Alpa. U udarnom terminu od 20.15 slijedi treća epizoda serije “Izabrani”. Iza ponoći, u terminu od 0:10 na programu je posebno izdanje showa Graham Norton i gosti”.


Na Štefanje, 26. prosinca u poslijepodnevnom terminu od 14.15 na programu je kriminalistički film “Tajna dvorišne rasprodaje: Pandorina kutija”. U udarnom terminu od 20.15 na rasporedu je animirani film “Ledeno doba 2: Zatopljenje”, a od 21.50 slijedi komedija “Tatica u suknji”.


”Čudo u 34. ulici”