HRT

Autorica i scenaristica putopisa “Inshallah Qatar” Martina Validžić: ‘Kretanje je život’

Marko Dobrecović

Foto: Privatna arhiva/HRT

Foto: Privatna arhiva/HRT

Ovo će prvenstvo biti iznimno i po tome što je ono prvo FIFA-ino Svjetsko prvenstvo koje se održava u jesenskom terminuSportski svijet priprema se dvadeset i drugo izdanje FIFA-inog Svjetskog nogometnog prvenstva koje će se krajem ove godine održati u Katru. Ta mala i bogata država na obali Perzijskog zaljeva prva je zemlja arapskog svijeta koja će ugostiti najprestižniju nogometnu smotru.


Ovo će prvenstvo biti iznimno i po tome što je ono prvo FIFA-ino Svjetsko prvenstvo koje se održava u jesenskom terminu, a ujedno i posljednje izdanje Svjetskog prvenstva na kojem će se natjecati 32 reprezentacije. Kako bi svekoliko hrvatsko gledateljstvo pobliže upoznalo Katar prije nego što sudac da početni zvižduk i prije no što se službena lopta svjetskog prvenstva Al Rihla krene kotrljati po osam posebno ušminkanih stadiona, ekipa Hrvatske radiotelevizije već je isprobala nogometne travnjake i pješčane površine Katra, a najzanimljivije pojedinosti donosi u novom serijalu.


Foto: Privatna arhiva/HRT


Ako Bog da!


Ovog je utorka na Prvom programu javne televizije s emitiranjem započeo trodijelni putopisni serijal “Inshallah Qatar” autorice i scenaristice Martine Validžić. Omiljeno lice HRT-a ovog će nas rujna upoznati s tradicionalnom, ali i modernom stranom Katra. Televizijska je ekipa tom prigodom obišla nogometne stadione i ostale sportske objekte koji će dočekati mnoštvo novinara i publike te istražiti što sve raditi u pauzi nogometnih utakmica.
“Inshallah Qatar” donosi utrku deva, ludu vožnju po pješčanim dinama, kušanje katarskih specijaliteta ali i susrete s Hrvatima i drugim strancima koji žive u Katru. Posjetili su prvog muškog modnog dizajnera u toj zemlji, baš kao i Hamad – najbolju zračnu luku na svijetu. Redatelji serijala su montažer Dubravko Prugovečki i Martina Validžić, a snimatelj je Dražen Lipka.


Validžić navodi da je njoj i ekipi snimanje u Katru bilo najintenzivnije putovanje dosad, ali i to da su je žitelji Katra oduševili svojim šarmom i gostoljubivošću. Sve ono što se događalo iza kamere “Inshallaha”, Martina Validžić otkriva u intervjuu za naš prilog.


Foto: Privatna arhiva/HRT


Specijalne televizijske postrojbe


Putopisni serijal “Inshallah Qatar” koji predstavlja zemlju domaćina skorašnjeg FIFA Svjetskog nogometnog prvenstva započeo je s prikazivanjem. Što će, gledajući vašu emisiju, gledatelji moći naučiti o Katru? Što, kao autorica, želite postići putopisom “Inshallah Qatar”?


– Budući da prije nekoliko godina većina ne bi znala pokazati tu državicu na karti svijeta, želja mi je bila da što bolje upoznamo prvu arapsku zemlju domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva, njihovu tradiciju, ali i supermodernu stranu životnog stila o kojem vrlo malo znamo. Zanimljivi su Katarci; izuzetno su pristojni, ležerni, nasmijani, mirisni i dotjerani. Vidi se da žive na visokoj nozi i nemaju puno briga u životu. Ne živciraju se ako nešto zapne kao mi zapadnjaci. Njima je sve – Inshallah! Ako Bog da!


Koliko ste vremena proveli u toj vrućoj zemlji? U kojem ste razdoblju tamo boravili? Kako ste se pripremali za odlazak na Arapski poluotok?


– Bili smo dva tjedna u Katru, u svibnju ove godine, i već je tada bilo pakleno vruće. Već ujutro je 35 stupnjeva, a dnevno se temperature penju gotovo do 45. Prije odlaska u Katar nalazila sam se s ljudima koji su ondje živjeli ili još uvijek žive, bila non-stop u kontaktu s njihovim veleposlanstvom u Hrvatskoj i našim u Katru, kao i sa sugovornicima koje smo planirali snimiti, nema toga što nisam probala unaprijed pripremiti. No, neke vas stvari iznenade, ali dugogodišnje iskustvo terenskog rada cijele ekipe je bez cijene, snalazimo se u svim situacijama. Što reći – specijalne televizijske postrojbe.


Kako biste u tri riječi opisali tu zemlju?


– Superbogata, supervruća i superopuštena.


S kakvim anegdotama ili nedaćama ste se susreli tijekom snimanja u Katru?


– Imali smo “sreće”, pa nas je nekoliko dana pratila pustinjska oluja kad zbog količine pijeska u zraku ne vidite prst pred nosom, a to je za kameru najgore. Teško je išta snimiti. Potom smo imali udes u pustinji kad nam je pukla guma na džipu kojom smo se vozili po dinama te proveli sljedeća dva sata na najvećem zvizdanu čekajući zamjensko vozilo. Pa nam je kamera na brodu prestala raditi jer je upila vlagu i morali smo je sušiti fenom da možemo nastaviti snimanje. I vozilo iz rent-a-cara nam se pokvarilo pa smo morali čekati drugo.


Foto: Privatna arhiva/HRT


Ispunjena očekivanja


Je li to bio vaš prvi odlazak u Katar? Je li Katar ispunio vaša očekivanja?


– Da, bio je to moj prvi posjet Katru i mogu reći da su očekivanja i više nego ispunjena, posebice kad vidite na kojem je stupnju njihovo graditeljstvo, arhitektura, samoodrživost, čistoća, potom ulaganje u umjetnost. Umjetničkih instalacija ima razbacanih po cijeloj Dohi i izvan nje, muzeja ima toliko da biste samo njih danima mogli posjećivati. O shoppingu ne mogu govoriti jer je sve toliko skupo da vam takvo nešto ne pada na pamet. Možete se samo prošetati brojnim gigantskim shopping centrima i diviti se kako to sve luksuzno izgleda.


Je li ta bogata zemlja nakon svih kontroverzi napokon spremna za Svjetsko nogometno prvenstvo koje će se prvi put u povijesti odigrati u jesenskom terminu? Što možete reći o stadionima koji će ove jeseni ugostiti svjetske nogometne zvijezde?


– Stadioni izgledaju da ti pamet stane. Mislim da će nogometne reprezentacije, novinari, a ponajprije publika doista uživati na stadionima s pet zvjezdica. Svi su klimatizirani, stoga se nitko ne mora brinuti da će se kuhati ondje, iako je temperatura u studenom i prosincu ondje oko ugodnih 25 stupnjeva. Povezanost između stadiona cestama i javnim prijevozom je sjajna; brzo se stiže s jednog na drugi stadion, tako da će biti moguće pogledati dvije utakmice u jednom danu. Bit će to jedan potpuno drugačiji doživljaj nogometnog Svjetskog prvenstva, ponajprije za ljude koji će biti u Katru, no to ne znači ako je drugačije da je lošije.


Jeste li tijekom boravka u Katru doživjeli ikakav kulturološki šok?


– Ne sviđa mi se što im radne navike nisu poput naših, pa bez obzira na to koliko ste dovoljno vremena unaprijed poslali sve potrebne dokumente za dozvole za snimanja, odgovori ne stižu. No, razoružaju vas svojim osmijehom i srdačnošću, iznimno su gostoljubivi.


Foto: Privatna arhiva/HRT


Nema do Hrvatske


Možete li se zamisliti da živite u Katru na neko duže vrijeme?


– Hm, iako bi se isplatilo otići onamo na godinu, dvije zaraditi novac jer su, primjerice, medijski djelatnici jako dobro plaćeni, mislim da ondje ne bih mogla živjeti. Nema prirodnog zelenila, ulice su preko dana prazne, sve je jako skupo, a i njihovo poimanje zabave daleko je od naše. Nema do Hrvatske.


Gledali smo vaše priče iz Tokija tijekom Olimpijskih igara, a katarske pustolovine tek trebaju biti prikazane. Jeste li, stoga, putoholičarka? Zašto je putovanje dobra terapija za pojedinca?


– Jesam, putoholičarka sam, kako se kaže, “motus vita est”, kretanje je život. Dok se ne makneš, ne znaš kako ti je ustvari dobro. Ili nije, pa probaš unaprijediti svoj život i stavove. Pustolovnog sam duha, ne drži me mjesto, iznimno sam znatiželjna, ekstremni ekstrovert pa ulazim u razgovore s nepoznatim ljudima na cesti i privatno.


Budući da je ovo televizijski prilog, što volite gledati u slobodno vrijeme? Koje serije i filmove preporučujete? Gledate li često televiziju s obzirom da radite na televiziji?


– Trenutačno obožavam Bena Foglea i njegov serijal “Ljudi iz divljine”. Za Anthonyja Bourdaina govorim da je on moj televizijski profesor, pogledala sam sve njegove serijale i to po nekoliko puta. Na televiziji (od)gledam dokumentarce, igrane serije, “Potjeru”… I kulinarske emisije. To me potpuno opušta; ipak sam ja veliki gurman.


Za kraj, koja su vaša sportska predviđanja za mundijal u Katru? Hoćete li ga zdušno pratiti? Imate li favorita?


– Budući da sa sportskom redakcijom idem u Katar pratiti Svjetsko prvenstvo, pratit ću ga i više nego zdušno. Vjerujem da ćemo ponovno opravdati to što smo drugi na svijetu.