Uzbudljivo natjecanje

Albina: Bila sam presretna kad su me pozvali u show

FOTO/NOVATV

FOTO/NOVATV

Albini ples nije stran i svaki njen nastup prati i koreografija.Ove nedjelje, 6. ožujka, na male ekrane i to uživo vraća se plesni natjecateljski show “Ples sa zvijezdama”. Za komentare i ocjenjivanje plesnih parova bit će zaduženi plesač, koreograf i redatelj Igor Barberić i plesačica i koreografkinja Larisa Lipovac Navojec te predsjednik Europskog plesnog vijeća, predsjednik Nacionalnog plesnog vijeća Hrvatske, osnivač Svjetske i Europske plesne lige, međunarodni plesni sudac, te finalist Svjetskog kupa Marko Ciboci. Uz njih će natjecatelje ocjenjivati i pjevačica Franka Batelić koja je i sama pobjedila u ovom showu i to još 2009. godine, dok se emitirao na HRT-u. Tada joj je plesni partner bio Ištvan Varga, a Franka je bila najmlađa pobjednica ovog formata, imala je samo 17 godina. Upravo je s Frankom u duetu na nedavno održanoj Dori u Opatiji zapjevala i Albina Grčić, prošlogodišnja predstavnica Hrvatske na Eurosongu, i ovogodišnja sudionica “Plesa sa zvijezdama”.


Albini ples nije stran i svaki njen nastup prati i koreografija. Za sebe smatra da je velika radnica, ambiciozna je i u ovom će showu dati sve od sebe. Kako je rekla u jednoj od najava za show “Ovo je za mene izazov, a nadam se i da će svaki ples izvući neku novu stranu mene”. Albina u slobodno vrijeme pjeva u crkvenom zboru i to je nešto što ju ispunjava. U vezi je s nogometašem Ivanom Ćalušićem koji joj je podrška u svemu što radi. Albina je na Dori premijerno izvela pjesmu “Noću” koja je odmah naišla na pozitivne kritike.


– Pjesma je atmosferična i ritmična. Kad ju pjevam osjećam se kao da sam potpuno u svom filmu – kao da sam u klubu u kojemu su sva svijetla na meni i plešem sama sa sobom u tom svom nekom svijetu, opisala je Albina osjećaje koje veže uz svoj najnoviji, osobno joj jako drag singl. Tekst za “Noću” i ovoga puta potpisuje Albina, koja je s Branimirom Mihaljevićem, autorom glazbe, sudjelovala i u procesu traženja idealnih idejnih rješenja, a s nekoliko ideja za melodijska rješenja ovom prilikom im se pridružila i Albinina prijateljica i glazbena kolegica Ananda Đuranović.
Prošlogodišnja pobjednička pjesma s Dore, Albinin “Tick-Tock” u međuvremenu je nanizala razne pohvale i nominacije, među kojima izdvajamo nedavno priznanje za Internet hit godine, koje je Albini (uz nagradu za hit veljače 2021.) uručeno od strane nagrade Cesarica.
S kim će Albina zaplesati u paru doznat ćemo u prvoj emisiji, kao i tko su plesni partneri preostalih natjecatelja.


Kako ste?
– Jako umorno, ali sretno i uzbuđeno.


Kada ste dobili poziv s Nove TV za sudjelovanje koja je bila vaša reakcija?
– S obzirom da mi je to bila želja već neko vrijeme, bila sam presretna kada sam dobila poziv. Već su se po glavi motali plesovi, haljine, šušur i ostalo.


Karijeru ste počeli sudjelovanjem u showu The Voice pa vam natjecanje nije strano. Koliko ste “nabrijani” na pobjedu?
– Nisam taj tip osobe. Voljela bi izvući svoj maksimum i uživati do zadnjeg trenutka, a plasmanom se uistinu ne zamaram.


Koga smatrate najvećom konkurencijom?
– Pa nisam još vidjela ostale kandidate, tako da ne mogu odgovoriti, ali vjerujem da svatko od nas može igrati na neku svoju kartu.


Kako teku pripreme za ples?
– Pripreme su dosta intenzivne i nekad naporne, jer ipak smo mi amateri i učimo od nekakvih osnova. Kada se prođe taj dio, lakše se diše i već vidiš neki napredak, pa je i veći gušt.


Koliko vam je ranije plesno iskustvo pomoglo?
– Pa i nije baš. Najveći adut mi je osjećaj za glazbu i ritam, ali kao mala plesala sam nešto sasvim drugo, što mi nije koristilo za latino i standard plesove. Jedno je znati kretati se scenom, a drugo znati plesati kao sportaš.


Što kažete na dodjeljenog plesnog partnera?
– Jako sam zadovoljna. Mislim da si karakterno odgovaramo; na prvu smo mirni i odgovorni, ali čim se opustimo krene zezancija, do neke mjere, haha. Oboje smo ambiciozni i radišni, ali si i dajemo prostora.


Koji vam plesovi za sada najbolje idu, a što vam predstavlja izazov?
– Iako sam mislila da mi latino-američki plesovi neće baš ići, prevarila sam se. Zapravo sam jako zadovoljna i čak mi ih je veći gušt plesat nego standardne. A što mi najbolje ide – vidjet ćemo kroz emisiju.


Koliko vam vremena uz probe ostaje za ostale vaše aktivnosti?
– S obzirom da stalno jurcam na sve strane, nemam baš vremena za “ispuniti”. Najveći fokus trenutno je na plesu, ali trudim se što više paziti na sebe i svoj unutarnji mir, iako mi jako fali obitelj, dečko, ekipa, Split.


Kada je na HRT-u emitirana prva sezona ovog showa imali ste samo sedam godina, jeste li ga gledali?
– Da, gledala sam, ali se ne sjećam detalja u potpunosti. Znam samo da sam uvijek maštala nositi sve te prekrasne haljine i kostime, pa makar za po kući.


Jeste li gledali prvu sezonu koja je prije tri godine emitirana na Novoj TV? Tko vam je tada bio favorit?
– Da, naravno. Imala sam više favorita, ali možda ovako generalno gledajući, jako mi se svidjela kemija između Viktorije i Marka, iako je bilo stvarno dosta dobrih kandidata.


Bili ste predstavnica Hrvatske na Eurosongu. Što vam je donijelo to iskustvo?
– Eurosong mi je donio puno toga – naučila sam puno o sebi, sceni i o poslu kojim se želim baviti. Otvorio mi je neka nova vrata, suradnje… svakako jedno od ljepših iskustava.


Na Dori ste nastupili u duetu s Frankom, biste li voljeli s njom ponovo surađivati?
– Franka je uistinu divna osoba i odličan izvođač. Jako smo se u ovom periode povezale i upoznale, i sviđa mi se energija koju imamo zajedno. Definitivno se veselim budućoj suradnji.
Nedavno ste predstavili pjesmu “Noću” za koju ste sami napisali tekst. Kako ste zadovoljni reakcijama?
– Nisam očekivala toliko dobrih reakcija, pogotovo od vršnjaka, koji i jesu moja ciljana publika. Drago mi je da su baš mladi pronašli taj neki zvuk i atmosferu koja im odgovara u mojoj novoj pjesmi.


Što vas inspirira za pisanje pjesama?
– Razne stvari; nekad vlastito iskustvo, nekad nešto što se dogodilo nekome bliskom i slično.


Na Instagramu imate gotovo 80 tisuća pratitelja. Koliko su vam važne društvene mreže?
– Pa s obzirom na vrijeme u kojem živimo, društvene mreže su alat u poslu kojim se bavimo; putem njih komuniciramo s publikom, dijelimo vlastiti rad, trenutke iz privatnog života, stavove i slično. Drago mi je da sam u tako malo vremena uspjela izgraditi svoj profil i komunicirati s publikom i kolegama.


Zbog posla ste život u Splitu zamijenili ste onim u Zagrebu. Što vam najviše nedostaje? Tko vam je pomogao da se snađete kada ste prvi put došli u Zagreb?
– Jako sam vezana za Split i moje ljude u njemu. Srećom, brat i njegova obitelj su u Zagrebu, pa se zbog njih nekako uvijek osjećam kao doma. Meni osobno su te stvari najteže u kontekstu projekata i rada na nečem novom – prilagodba. Jako sam vezana uz svoje i malo mi teško pada biti sama, ali i tu imam jako puno prekrasnih prijatelja i ljudi s kojima surađujem, tako da polako sve sjeda na svoje, ali ipak nema do Splita (smijeh).


Biste li se nakon Plesa sa zvijezdama voljeli baviti i dalje plesom?
– Baš u posljednje vrijeme razmišljam o tome – jako me privlači suvremeni ples, voljela bi otići na koji sat i okušati se u tome, mislim da to najbolje leži mom karakteru.


Bavite se pjevanjem, sada učite plesati, vidite li se možda i u glumačkim vodama?
– Pa, ovisi o kakvom glumačkom angažmanu se radi – nešto tipa mjuzikl svakako, nikad se ne zna. Scena generalno – jedno veliko DA!