Nedostatak podrške autorskim emisijama

57 kantautora uputilo javno pismo HRT-u: Upozoravaju na sudbinu glazbenih radijskih urednika

Hina

Sara Renar također je pružila podršku glazbenim urednicima, Foto: MARINA UZELAC

Sara Renar također je pružila podršku glazbenim urednicima, Foto: MARINA UZELAC

Poruku poslali kantautori poput Damira Urbana, Darka Rundeka, MORT-a, Garage in July, Josipa Radića, Mirele Priselac Remi, Mnogi Drugi i Sare RenarKantautori hrvatske glazbene scene upozorili su u ponedjeljak na nedostatak sustavne podrške autorskim emisijama na Hrvatskom radiju te podržali glazbene urednike za koje su naveli da im je urednička sudbina neizvjesna iako tu scenu neumorno podržavaju.


Pedeset i sedam kantautorica i kantautora navelo je u javnom pismu HRT-u da je u eri formatiranih radijskih postaja nezavisna glazba u domaćem eteru svedena na male oaze i rijetke prostore slobode kojima ne upravljaju statistika i uzorci, već glazbeni urednici »od krvi i mesa, ukusa i stava«. Naglasili su da su zbog nedostatka sustavne podrške autorskim emisijama na Hrvatskom radiju i neizvjesne sudbine njihovih glazbenih urednika odlučili poslati poruku podrške onima koji tu istu scenu neumorno podržavaju i pridržavaju.


»Autorske emisije na HRT-u dio su nas i naše male, ali žilave scene. Njihovi urednici su kulturni djelatnici bitni za naš rad i za promociju glazbe ‘izvan okvira i stoga smatramo da je važno podržati njihov trud koji je za nas nemjerljiv«, poručili su kantautori poput Damira Urbana, Darka Rundeka, MORT-a, Garage in July, Josipa Radića, Mirele Priselac Remi, Mnogi Drugi i Sare Renar.
Glazbenici ističu da su radijska gostovanja u njihovim emisijama i dalje male svečanosti koje najavljuju obitelji, rodbini i prijateljima te bez obzira na streaming i digitalne servise izjava »danas sam čuo tvoju pjesmu na radiju« i dalje ima posebno značenje i težinu. Zaključuju da su u (post)pandemijskim i za glazbenike još uvijek kriznim vremenima potrebni entuzijazam i strast koje prepoznaju u radijskim urednicima i njihovim emisijama.


»Oni su, baš kao i mi, zaljubljenici u glazbu, njihove reference nisu samo akademske i profesionalne. Oni su tu da zabave, educiraju i odgoje i, možda najvažnije, oni su prvi koji će otvoriti vrata i nekim novim glazbenim imenima«, poručili su potpisnici pisma HRT-u.