Veliki šjor Zdenko

Zdenko Runjić – skladatelj čije će se note još dugo i glasno pjevati

Ivana Kocijan

Foto: Press

Foto: Press

U nedjelju na Prvom programu HTV-a novi nastavak serijala »A Porina dobiva...«



Večer uoči 78. rođendana i dvije večeri prije godišnjice smrti, ove će nedjelje na HRT1 biti prikazan dokumentarni film o nezaboravnom, izimno talentiranom splitskom skladatelju Zdenku Runjiću.


Riječ je o novom filmu serijala Unisona i HRT-a o dobitnicima Porina za životno djelo »A Porina dobiva…« autora Tonija Volarića. Velikog skladatelja vječnih hitova kao što su »Molitva za Magdalenu«, »Ča je život vengo fantažija«, »Ključ života«, »Galeb i ja«, »Prozor kraj đardina« i mnogi drugi, u filmu pratimo od djetinjstva, prvih pjesama na Splitskom festivalu, pa sve do ulaska u povijest zabavne glazbe ovih prostora i pisanja glazbenih podloga mnogih naših ljubavi.


Pjevali su ga prije svih legendarni Oliver pa Meri Cetinić, Tereza Kesovija, Mišo Kovač, Jasna Zlokić, Magazin i mnogi drugi. Diplomirani elektroničar i dugogodišnji direktor u Jugoplastici bez ikakve formalne glazbene naobrazbe ispisao je povijest, note koje će se pjevati još dugo i glasno.




O velikom šjor Zdenku i njegovu životu u filmu govore njegove kćeri Ivana i Ana, bivša supruga i dugogodišnja glazbena urednica na Hrvatskom radiju Marija Runjić, Meri Cetinić, Oliver Dragojević, Tonči Huljić i Goran Karan, a prisjetit ćemo se i izjava skromnog majstora nota iz Splita.


Uz mnoge dosad neobjavljene fotografije i izjave dokumentarac gledatelje vodi u neka druga vremena velika procvata zabavne glazbe i festivala, približava genijalnost kojom je Runjić slagao note i riječi pjesama koje su nadživjele i njega i Olivera. Posebno je emotivno prisjetiti se što je pokojni Oliver rekao predajući Runjiću Porin za životno djelo: »Od čovjeka jače jedino je vrijeme, da pobijedi vrijeme, Bog je stvorio ljubav, a ti, Zdenko, pjesme, hvala, Zdenko, još jedanput«.