Kaplanovci na društvenim mrežama slave Kaplana

KAPLAN KAPLANU 110. obljetnica rođenja primorskog skladatelja Josipa Kaplana

Ivana Kocijan

Zborovi koji djeluju pri PZM-u Josip Kaplan (mješoviti, djevojački i dječji) različitim objavama njegov umjetnički rad te sjećanje na njegov lik i djelo otimaju zaboravuU godini koju ćemo pamtiti po mnogočemu obilježava se, između ostalog, i okrugla, 110. obljetnica rođenja velikog primorskog skladatelja Josipa Kaplana. Povodom obljetnice koja se obilježava upravo na današnji dan, 23. listopada, zbor čije ime s ponosom nosi, riječki Pjevački zbor mladih Josip Kaplan, odlučio je to proslaviti na prigodan, njemu svojstven način.


Naime, tri zbora koja pri njemu djeluju (mješoviti, djevojački i dječji) prilagodila su se novonastalim okolnostima te kroz projekt nazvan »Kaplan Kaplanu« na svojim društvenim mrežama različitim objavama njegov vrijedan umjetnički rad te sjećanje na njegov lik i djelo otimaju zaboravu. Tako, osim što godinama djeluju promovirajući njegovo ime diljem Lijepe Naše i šire, osvajajući brojne vrijedne nagrade te sa zadovoljstvom pjevajući upravo njegove skladbe, Kaplanovu ostavštinu predstavljaju na još jedan način.


Svi koji su Kaplana osobno poznavali za njega imaju samo riječi hvale. Upravo je s nekima od njih zbor stupio u kontakt kako bi javnosti iz prve ruke dočarao živopisnu osobu ovog velikana.
– Staloženost, uglađenost, miroljubivost, predanost, skromnost, nenametljivost, pravednost – samo su neki od epiteta koji krase ovog plodnog skladatelja i vrsnog profesora. O svojim umjetničkim izazovima prilikom rada na njegovim skladbama kao i osobnom doživljaju njega kao osobe govorili su prof. Aleksandra Jug-Matić, pijanistica Nina Kovačić te ravnatelj ustanove »Ivan Matetić Ronjgov«, prof. Darko Čargonja, a sve je zabilježeno videozapisima koje možete pronaći na društvenim mrežama PZM-a Josip Kaplan, poručuju.


Uz njih, zbor je objavio i videouratke vlastita izvođenja nekih od njegovih djela. Tako je na njihovim Facebook i Instagram profilima u sklopu ovog cjelotjednog rođendanskog slavlja moguće poslušati skladbe poput »Sunce na Kvarnere« nastale na tekst Drage Gervaisa, »Dugo u noć« velikoga pjesnika Dragutina Tadijanovića, »Ne bih li joj srcu omiljela«, narodni tekst, te »Brazda« Dorotee Mislej-Štifanić, koja je otpjevana kao posljednja pjesma prve sezone HRT-ova glazbenog showa »Do posljednjeg zbora« te koja je zboru ujedno i donijela pobjedu.


PZM Josip Kaplan na ovaj način uspješno promovira rad ovoga vrsnog skladatelja, plodnog umjetnika i svestranog čovjeka te ga, noseći njegovo ime svijetom, uspješno otima zaboravu.


Autor impresivnog zborskog opusa

Josip Kaplan rođen je 23. listopada 1910. u slovenskom mjestu Krško. Od najranijeg djetinjstva pokazivao je zanimanje za glazbu te je kao šestogodišnjak počeo učiti svirati violinu. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu završio je studij fagota, a iz kompozicije je diplomirao na Akademiji za glazbu u Ljubljani. Tijekom glazbenog obrazovanja upoznao je također velikog skladatelja Ivana Matetića Ronjgova i upravo ga je on poticao na stvaranje u ozračju istarsko-primorskoga glazbenog idioma. Kaplan je djelovao kao nastavnik glazbenih škola, skladatelj, glazbeni pedagog, dirigent i zborovođa te autor brojnih radova u različitim mjestima Hrvatske, a radio je i kao dugogodišnji profesor u Muzičkoj školi Ivan Matetić Ronjgov u Rijeci, gdje je umirovljen. Sam je autor govorio da inspiraciju za svoj impresivan zborski opus nalazi »u dobrom literarnom tekstu, u nekom kipu ili slici, kao i u događajima koje život nosi sobom«.


P