prva faza investicije

Uoči Svih svetih blagoslovljeno Novo groblje Kastav

Slavica Kleva

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Ova investicija bila je uistinu potrebna Kastvu, gradu koji neprekidno raste i nadam se da smo stvorili mjesto na kojem će se naši građani moći u miru oprostiti od svojih voljenih, rekao je Matej Mostarac, gradonačelnik KastvaKASTAV – Povodom blagdana Svih svetih jučer je u Kastvu riječki nadbiskup msgr. Ivan Devčić blagoslovio Novo groblje Kastav.


– Riječ groblje u mnogima izaziva nelagodu no nalazimo se na mjestu na kojem svi mi, prije ili kasnije, završimo priču. Iznimno mi je drago da uoči blagdana Svih svetih možemo svečano otvoriti Novo groblje Kastav, investiciju Grada Kastva koja je započela još u eri gradonačelnika Ivice Lukanovića i župnika Franje Jurčevića.

Njihova inicijativa dovela je do sporazuma o zamijeni zemljišta između Riječke nadbiskupije i Grada Kastva kojim su stvoreni preduvjeti za gradnju ovog groblja. Ova investicija bila je uistinu potrebna Kastvu, gradu koji neprekidno raste i nadam se da smo stvorili mjesto na kojem će se naši građani moći u miru oprostiti od svojih voljenih, rekao je Matej Mostarac, gradonačelnik Kastva.


– Groblje je mjesto čekanja, mjesto od kuda krećemo na naše novo putovanje, nakon ovozemaljskog života, na put prema vječnosti.


To je mjesto prijelaza u drugu stvarnost, u životu bez kraja, teme i muke u vječnoj radosti i zajedništvo s Bogom, kazao je nadbiskup Devčić, kastavski župnik Nikola Gajić, između ostalog je rekao da je “ovo mjesto gdje istinski čovjek traži Boga i susreće svoje najmilije”.


SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER


U izgradnju novog groblja krenulo se zbog nemogućnost daljnjeg širenja i ograničenog kapaciteta Gradskog groblja u centru Kastva. Grad Kastav je prostorno-planski i imovinsko-pravno uredio novu lokaciju groblja s južne strane županijske ceste Kastav – Viškovo u blizini Žegota i Bana, gdje je osigurana površina od oko 29.000 četvornih metara, a u prvoj fazi izgrađeno je oko 5.700 četvornih metara.


Osigurani prostor dugoročno rješava potrebe za posljednjim ispraćajem, a izgrađena je mrtvačnica korisne površine 208,5 četvornih metara s platoom za ispraćaj pokojnika.


Prvo grobno polje sadrži 71 zidano ukopno mjesto s kamenom opločenim temeljem te blok s 40 kompletno uređenih dvostrukih niša.


Pazilo se i na hortikulturu pa je kompleks uređen formiranjem travnjaka, sadnjom ukrasnog zelenila i čempresa te ugrađenim sustavom za navodnjavanje. Groblje je u funkciji od početka kolovoza, a u međuvremenu je izgrađeno i parkiralište kapaciteta 80 parkirnih mjesta s pristupnom cestom u dužini 70 metara, izgrađen vodovod s potrebnom hidrantskom mrežom, javna rasvjeta te elektro priključci i instalacije.