U VUKOVARSKOJ 21

Udruženje obrtnika Rijeka otvorilo novi obrtnički dom: Mjesto s odgovorima na sva pitanja i nedoumice

Sanja Gašpert

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Obrtnički dom posjeduje parkiralište s dvadesetak parkirnih mjesta, a osim dvije etaže, u suterenu se nalazi multifunkcionalna, u potpunosti tehnički opremljena dvorana.RIJEKA – U Vukovarskoj 21 u Rijeci jučer je Udruženje obrtnika Rijeka, Bakar, Kraljevica, Čavle i Kostrena, treće najveće udruženje u Hrvatskoj, otvorilo Obrtnički dom. Novi Obrtnički dom simboličnim rezanjem vrpce otvorili su predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec i najstariji obrtnik riječkog Udruženja, Viktor Šahini, koji posluje već 55 godina, koji je prvi u Rijeci otvorio obrt za proizvodnju i prodaju naočala, dobitnik je mnogih priznanja, kako od Grada Rijeke, tako i od Hrvatske obrtničke komore, Obrtničke komore Primorsko-goranske županije i svog matičnog Udruženja.


Uvodno se mnogobrojnim obrtnicima i gostima obratio predsjednik Udruženja obrtnika Rijeka Darko Sertić, koji nije krio ponos i zadovoljstvo što se realizirala ideja o stvaranju Obrtničkog doma bez obzira što se s početkom izgradnje započelo u vrlo zahtjevno doba – doba pandemije.


SNIMIO: VEDRAN KARUZA– Ideja o nadogradnji poslovne zgrade Udruženja obrtnika Rijeka u Vukovarskoj 21 pokrenuta je 2018. godine, a cilj joj je bio objedinjenje Udruženja obrtnika Rijeka i Obrtničke komore PGŽ-a, odnosno stvaranje infrastrukturnih preduvjeta da obrtnici Rijeke i naše Županije dobiju sve usluge na jednom mjestu, zbog toga što značajan dio grada i županije predstavljaju upravo obrtnici. U Rijeci i okolici registrirano je oko 3.400 obrta, a na području Obrtničke komore PGŽ-a njih devet tisuća, kazao je Sertić, dodajući kako novi Obrtnički dom posjeduje parkiralište s dvadesetak parkirnih mjesta, a osim dvije etaže, u suterenu se nalazi multifunkcionalna, u potpunosti tehnički opremljena dvorana koja se koristi za sjednice, edukacije, seminare, tečajeve, kao i majstorske i naučničke ispite.


Više od 3.400 članova
Udruženje obrtnika Rijeka, Bakar, Kraljevica, Čavle i Kostrena, koje okuplja nešto više od 3.400 članova, pruža podršku od samog otvaranja obrta i nadalje tijekom poslovanja, pravovremeno informira članstvo o promjenama bitnim za njihovo poslovanje, osigurava besplatne savjete odvjetničkog društva te savjete ovlaštenog računovođe. Organizira i (su)financira različite edukacije, seminare i tečajeve. Kroz pogodnosti 60-ak partnera Zajedničke nabave obrtnici ostvaruju značajne uštede kroz nabavku električne energije, goriva, građevinskog materijala, autodijelova i slično, a s ciljem da ostvarene uštede višestruko premašuju godišnji iznos komorskog doprinosa.

Sertić se zahvalio svima koji su pomogli realizaciju ovog projekta, Gradu Rijeci, izvođačima radova – Kalun gradnji d.o.o., Ri-Ma aedificiolum d.o.o. i Elektro-servisu Rupčić, projekatntskom timu iz RPK Designa, nadzoru Centurio d.o.o, kao i institucijama koje su pomogle donacijama – Hrvatskoj obrtničkoj komori na donaciji od sto tisuća kuna, Primorsko-goranskoj županiji koja je također donirala 100 tisuća kuna, kao i Obrtničkoj komori PGŽ-a na donaciji od dvadeset tisuća kuna. Stvorili smo Obrtnički dom – mjesto s odgovorima na sva pitanja i nedoumice obrtnika, poručio je Sertić. Predsjednik Obrtničke komore PGŽ-a i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil istaknuo je kako Obrtnički dom postaje dom obrtnika Rijeke i okolice, ali i obrtnika iz cijele županije. Ovim projektom učvrstit ćemo vezu Obrtničke komore PGŽ-a i Udruženja obrtnika Rijeke razmjenom ideja i iskustava, kazao je Kratohvil.


Riječki gradonačelnik Marko Filipović kazao je kako ga veseli što je broj obrta na području Grada Rijeke već niz godina u porastu.


– Prema posljednjim informacijama u Rijeci ih je registrirano nešto više od 2.800, što je u ovo vrijeme otežanog poslovanja i neizvjesnosti vrlo ohrabrujuće za nastavak i razvitak ekonomske aktivnosti u našem gradu. Grad Rijeka također ima niz projekata i programa usmjerenih na jačanje konkurentnosti riječkog poduzetništva koje provodi putem svog Odjela za poduzetništvo te vjerujem da između Grada, naše RRA Porin, Udruženja obrtnika Rijeka te ostalih institucija i organizacija koje se bave unaprijeđenjem poduzetništva i poboljšanjem poduzetničke klime u našem gradu svaki poduzetnik, ali i oni koji to tek žele postati, mogu pronaći pomoć i podršku po svojoj mjeri, kazao je Filipović.


Nazočnima se obratio i zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula, koji je kazao kako je Županija u proteklih godinu dana donirala 3,5 milijuna kuna potpore za 126 obrtnika. Istaknuo je kako je otvorenje Obrtničkog doma važno baš u ovom trenutku izmjene zakona o obrtu, jer šalje poruku da Županija smatra kako gašenje obrtničkih komora bez rasprave nije u redu. Na njega se nadovezao predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, koji je kazao kako će HOK dokazati da su obrtnički sustavi potrebni jer štite obrtnika. Obrtnička obitelj danas dobiva svoj dom, a ovakve projekte čini zajedništvo koje krasi obrtnike, kazao je Ranogajec, darujući Udruženje dodatnim novčanim iznosom od deset tisuća kuna za opremu dvorane.