KULINARSKA EGZOTIKA

U Užarskoj otvoren dućan s indijskim začinima i hranom

Slavica Kleva

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Začini, namirnice, grickalice, ornamentika, artefakti, sve indijskog porijekla, može se pronaći u novoj trgovini u Starom graduRIJEKA – Dobri prijatelji, Indijka Sadia Rahman i Indijac Guruprsad Madhale Jadav, dugi niz godina žive u Rijeci pa je ideja o otvarenju dućana s indijskim namirnicama i začinima bila sasvim logičan slijed nastavka njihova života i rada.


Začini, namirnice, grickalice, ornamentika, artefakti, sve indijskog porijekla, može se pronaći u novoj trgovini u Starom gradu, a zanimljivo je reći da se putem web shopa također može doći do njihovog izbora indijskih namirnica.


Sadia Rahman je više od osam godina u Rijeci, majka je kćeri i sina koji pohađaju OŠ Nikole Tesle, suprug joj je liječnik, a ona se nalazi na doktorskom studiju kao znanstveni istraživač na Biotehnologiji, bavi se istraživanjem karcinoma grla. Guruprsad je pak lovranski zet, radi kao IT stručnjak u jednoj američkoj tvrtki u Rijeci, surađuje na Tehničkom fakultetu kao vanjski suradnik i otac je četverogodišnjeg mališana.
– Volim kuhati, a unazad četiri godine se redovno pojavljujem na festivalu Porto Ethno s indijskom kuhinjom. Iznenadilo me zanimanje građana s kojim namirnicama radim, i što sve stavljam u jela. Stoga smo se i odlučili ponuditi našu hranu i začine koji su u ovom trenutku pandemije i više nego potrebni organizmu zbog jačanja imuniteta, kaže Sadia koja je, ponosno ističe, sina Marina rodila u Rijeci.


– U ponudi, na primjer, imamo više od šest vrsta leće koja je nevjerojatno zdrava i uistinu može zamijeniti meso, a tu je i nekoliko vrsta papra, prirodnu soja, indijski čajevi, umaci, sjeme piskavice, začini protiv probavnih smetnji, sjemenke komorača, crna sol, prirodni šećer, crveni grah i slično.


– Želja da otvorimo trgovinu s originalnim indijskim začinima i proizvodima dugo je sazrijevala u nama. Evo, krenuli smo, ali unazad nekoliko mjeseci dobro smo se namučili proučavajući hrvatske zakone, prošli smo puno toga, tražimo zakonske okvire za uvoz indijske hrane, ali i ostalih predmeta, no, još nismo sve naučili, kroz smijeh će Guruprsad Madhale, koji se nada da će djelić Indije na ovaj način zaživjeti među Riječanima.