Životinje na kolniku

U svega tri dana na cestama PGŽ-a šest vozača naletjelo na divljač. Policija objavila važno upozorenje

Šarlota Brnčić

foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U cilju sprječavanja ovakvih događaja, iz policije pozivaju vozače da brzinu kretanja prilagode uvjetima i stanju na cesti, osobito u noćnim i jutarnjim satima, kada je i najveće kretanje životinja posebno na nenaseljenim dijelovima uz prometnice.U protekla tri dana na cestama Primorsko-goranske županije dogodilo se čak šest slučajeva istrčavanja životinja na kolnik i naleta na vozila.
Radilo se o jelenima i srnama te divljim svinjama. Do naleta je došlo i tijekom dnevnih i noćnih sati na prometnicama na području Viškova, Klane, Novog Vinodolskog, Fužina i Vrbovskog. U prometnim nesrećama nije bilo ozlijeđenih osoba, a ukupna materijalna šteta cijeni se na oko 29.000 kuna.


U cilju sprječavanja ovakvih događaja, iz policije pozivaju vozače da brzinu kretanja prilagode uvjetima i stanju na cesti, osobito u noćnim i jutarnjim satima, kada je i najveće kretanje životinja posebno na nenaseljenim dijelovima uz prometnice.


Napominju da vozač koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno, ako je vozio neprilagođenom brzinom kretanja ili nije postupao po postavljenim prometnim znakovima (divljač na cesti, životinja na cesti, ograničenje brzine ili ako je brzina uvjetovana kategorijama ceste). Protiv takvih vozača pokreće se prekršajni postupak.