GENERACIJSKI PROJEKT

U novoj bolnici na Sušaku svaka bolesnička soba ima svoju kupaonicu: Preseljenje će biti u drugoj polovici 2022., evo svih detalja

Barbara Čalušić

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

Bolnicu povezuje 13 liftova od kojih je jedan panoramski i povezuje unutarnji zimski vrt u prizemlju s ostalim katovima bolnice. Pred izvođačima je trenutno puštanje u pogon svih instalacija na novoj zgradiRIJEKA – Jedan od generacijskih projekata koji će u Rijeci obilježiti godinu pred nama, svakako je i dovršetak druge faze nove riječke bolnice na Sušaku poznate još i kao Bolnica za ženu i dijete.


Izgradnju objekta koji se prostire na 45.000 četvornih metara podijeljenih na devet etaža nisu usporile ni dvije godine pandemije, a u ovom trenutku obavljaju se završni građevinski radovi koji bi trebali biti gotovi u prvoj polovini ove godine, dok će opremanje i preseljenje označiti drugu polovinu 2022. godine.


Foto galerija: Nova bolnica na Sušaku u izgradnji Foto: Sergej Drechsler


Ovaj kompleks objedinit će sve bolničke sadržaje trenutno smještene na lokalitetu Kantrida i Klinici za ginekologiju i porodništvo, ali i osigurati neke druge, zajedničke djelatnosti važne za unapređenje rada cijelog Kliničkog bolničkog centra Rijeka.


Kamgrad i GP Krk
Tako će u zgradi koja se gradi svoje mjesto naći objedinjeni svi centralni laboratorijski prostori, oni Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku, Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu uključujući prostore za dobrovoljne darivatelje krvi te prostori Kliničkog zavoda za mikrobiologiju i Kliničkog zavoda za patologiju.


Novi objekt imat će i najsuvremenija postrojenja iz područja uslužnih djelatnosti koje su iznimno važne za kvalitetu rada ustanove, unapređenje uvjeta rada djelatnika i samog boravka bolesnika: centralnu kuhinju i praonicu rublja za potrebe cijelog KBC-a Rijeka koji će biti smješteni u zasebnoj zgradi tehno-ekonomskog bloka koji zajedno s višeetažnim parkiralištem niče uz zgradu nove bolnice.Radove izvodi zajednica ponuditelja Kamgrad i GP Krk, a pred izvođačima trenutno je još jedna zahtjevna dionica u njihovom poslu izgradnje nove bolnice – puštanje u pogon svih instalacija na novoj zgradi koje će trajati barem mjesec dana.


Da je riječ o zahtjevnom poslu, svjedoči činjenica da je za novu zgradu bolnice za ženu i dijete utrošeno čak 1.100 kilometara različitih kabela, a njezina zadnja etaža na šestom katu u cijelosti je tehnički prostor, svojevrsno srce bolničke zgrade.


Glavni voditelj projekta bolnice za ženu i dijete u Rijeci Hrvoje Patekar i voditelj gradilišta Krešimir Sporiš, obojica iz Kamgrada, potvrđuju da je riječ o zahtjevnom objektu koji je u potpunosti podređen funkciji bolnice.


Složena konstrukcija


– Jako puno je svega, konstrukcija je bila dosta velika i složena, tu su i sve moguće instalacije, od elektroinstalacija preko strojarskih instalacija do medicinskih plinova, a velika elektrosoba nalazi se na cijelom šestom katu bolnice.


Upravo zbog toga predstoji nam još jedan zahtjevan segment rada na novoj zgradi, a to je puštanje u pogon svih instalacija koje će trajati barem mjesec dana. Naime, sam proces puštanja u pogon je dosta zahtjevan, no ne mogu izdvojiti da smo s nečim dosad imali posebno problema. Ipak, na objektima poput ovog, puno je detalja.Primjerice, fasada je pred nas postavila velike zahtjeve kad je riječ o udarima vjetra pa su svi proračuni rađeni više od standarda koji zahtijeva propis. Fasada je rađena na temelju procjena maksimalnih udara bure koji su zabilježeni na riječkom području i Krčkom mostu i tu se posvetilo jako puno pažnje kod proračuna konstrukcije, ističe Patekar.


Vanjska oplata bolnice za ženu i dijete kombinacija je dviju polimerskih betonskih ploča od kojih jedna predstavlja imitaciju kamena i posebno je naručena iz Španjolske.


Ispod površine, u dvije podzemne etaže nalazit će se garaža te prostori Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu, dok se u prizemlju s južne strane bolnice nalazi glavni ulaz, a svoje mjesto ovdje će naći dječji i ginekološki hitni prijam, dječja poliklinika kao i radiološki uređaji poput rendgena, ultrazvuka i CT-a.


Unikatni projekt


Na prvom katu bit će smješteni segmenti Klinike za pedijatriju kao i Klinički zavod za patologiju i citologiju, na drugom katu nalazit će se Klinika za dječju kirurgiju, dječja i adolescentna psihijatrija te dječja rehabilitacija kao i dnevna bolnica Klinike za ginekologiju i porodništvo.


Pedijatrijski prostori, obojeni u veselim bojama već se sad jasno razaznaju, a nova bolnica imat će i svoju igraonicu za najmlađe pacijente.


Treći kat podijeljen je također između skrbi za djecu i Klinike za ginekologiju i porodništvo, dok se na četvrtom katu nalaze operacijske dvorane Pedijatrije i Ginekologije te rađaonica koja se sastoji od osam zasebnih prostorija za rodilje.


Inače, u novoj bolnici svaka bolesnička soba ima svoju kupaonicu, a bolnicu povezuje 13 liftova od kojih je jedan panoramski i povezuje unutarnji zimski vrt u prizemlju s ostalim katovima bolnice.Kad je riječ o suvremenim iskoracima, valja istaknuti da će se u novoj bolnici nalaziti i pogon za zbrinjavanje infektivnog otpada koji će se suvremenim tehnološkim rješenjima pretvarati u ekološki prihvatljivo kruto gorivo.


Prije zadnjeg kata koji je u potpunosti rezerviran kao tehnički prostor, na petom katu smjestit će se Klinički zavod za laboratorijsku dijagnostiku, Klinički zavod za mikrobiologiju, Klinički zavod za transfuzijsku medicinu i Laboratorij za molekularnu citogenetiku.


– Ne rade se često ovakve bolnice i koliko god smo mi građevinari, moramo reći da su svi ti projekti unikatni. Sama zgrada konstrukcijski nije nešto posebno u odnosu na ostale zgrade kakve gradimo, no ona prvenstveno predstavlja tehnologiju.


Zgrada je u funkciji bolnice, dakle, nije netko napravio zgradu pa tek onda stavio u nju bolnicu. Ovdje je sve podređeno funkciji bolnice, pojašnjava Patekar.


Radnici iz cijelog svijeta


Na gradilištu nove bolnice tijekom praznika bilo je dosta mirno, no ubrzo će se radnici vratiti sa svojih zasluženih odmora i nastaviti s finalnim radovima. Kako kaže Patekar, na gradilištu na Sušaku radi oko 400 radnika od kojih dio dolazi iz inozemstva pa tu ima i radnika iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije, Ukrajine, Indije i Nepala.


– Ova nova bolnička zgrada donijet će pod jednim krovom integrativne usluge za ukupno zdravlje žena, reprodukciju i zdravstvenu skrb o djeci.


Zdravstvene aktivnosti funkcionalnim i organizacijskim planom, suvremenom opremom, tehnologijama i integrativnim, holističkim pristupom kao temeljem planiranja i budućeg funkcioniranja, osigurat će značajan kvalitativni iskorak, te primjenu najboljih saznanja moderne medicine temeljene na znanstvenim dokazima i dobroj kliničkoj praksi.


U siječnju ključne odluke za treću fazu

Paralelno s dovršetkom druge faze nove riječke bolnice, u tijeku je i izrada idejnog projekta i sveobuhvatne studije izvedivosti za izgradnju objekata treće faze južno od zgrade nove bolnice na Sušaku što će dovesti do preseljenja cijelog KBC-a na jedinstveni lokalitet.


Konzultanti koje je odabrala Europska investicijska banka na javnom natječaju, izradit će studije isplativosti i izvodljivosti te idejno rješenje treće faze kao podlogu za prijavu na europske fondove.


Opsežan i stručno zahtjevan projekt treće faze izgradnje započeo je u prosincu 2020. godine utvrđivanjem trenutačne situacije u KBC-u Rijeka kao i prikupljanjem demografskih, epidemioloških i drugih relevantnih podataka kako bi se omogućilo predviđanje potreba za medicinskim uslugama u narednom razdoblju od 25 godina i stvorio koncept bolnice budućnosti. Projekt vodi međunarodni konzorcij Management for health (m4H) konzultanata odabran od Europske investicijske banke (EIB).


– S nestrpljenjem očekujemo završne aktivnosti s međunarodnim konzultantima koji će se uz nazočnost predstavnika EIB-a i uz nadzorni odbor u kojem sudjeluju predstavnici lokalne i državne vlasti, održati u siječnju.


Ovaj odista zahtjevan i kompleksan projekt predstavlja važnu stepenicu za pravodobnu pripremu kandidiranja izgradnje iduće faze i ostvarenja ideje riječke bolnice na jednom lokalitetu za financiranje iz EU-izvora. To je naša želja, obveza i u navedenom ćemo pravcu nastaviti poduzimati sve napore, ističe ravnatelj Ružić.

Uz kvalitativni iskorak, procjenjuje se kako će objedinjavanje navedenih djelatnosti pod jednim krovom značajno pridonijeti i racionalizaciji troškova poslovanja, ali se reflektirati i na napredak u radu ostalih dijelova KBC-a Rijeka smještenih na lokalitetu Sušak.


Istodobno, oslobađanje sadašnje zgrade Klinike za ginekologiju i porodništvo na lokalitetu Rijeka, omogućit će dodatne planske iskorake u ukupnoj organizaciji i funkcioniranju ustanove, kaže ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić koji posebno naglašava podatak da je hrvatska Vlada 2017. i 2018. godine danijela jedinstvene odluke za zdravstveni sustav Primorsko-goranske županije i Hrvatske jer je do sada odobrila jamstva za kreditno zaduženje za projekt izgradnje nove bolnice koji se financira putem Hrvatske banke za obnovu i razvitak.


Kapitalna investicija


– Investicija je ukupne vrijednosti milijardu i 170 milijuna, a uključuje sve troškove: izvođenje građevinskih radova, usluge u gradnji i opremu te ranije učinjene nužne pripremne radnje – iskop građevinske jame, dislokaciju i izgradnju novog Objedinjenog hitnog bolničkog prijema na Sušaku, što je ukupno najveća investicija u zdravstvu Republike Hrvatske koju je na naše veselje i ponos osigurala Vlada Andreja Plenkovića.


Izgradnja bolnice kapitalna je investicija koja će obilježiti budućnost i kvalitetu medicinske skrbi za građane ovog dijela Hrvatske.


Izgradnja nove zgrade Bolnice za ženu i dijete omogućit će da riječka bolnica djeluje na dva lokaliteta, riječkom i sušačkom, te da se napuste paviljonski prostori lokaliteta Kantrida koji su usprkos svih napora u svakodnevnom radu ipak neprimjereni za suvremenu zdravstvenu skrb djece.


KBC Rijeka će dovršetkom projekta nove bolnice Riječanima, ali i svima koji koriste usluge riječke bolnice jamčiti kvalitetnu, suvremenu i efikasnu uslugu zdravstvene zaštite od koje će koristi imati sadašnje i brojne buduće generacije, zaključuje Ružić.