POMOĆ SIROMAŠNOJ DJECI

Sveučilište u Rijeci prepustilo prostor Udruzi CeKaDe za program “Moje mjesto pod suncem”

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Riječ je o programu socijalne inkluzije djece ispod ruba siromaštva, a osim predaje prostora Sporazumom se predviđa i suradnja Udruge i Učiteljskog fakulteta.RIJEKA – Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Snježana Prijić Samaržija, dekanica Učiteljskog fakulteta prof.dr. Lidija Vujičić i voditeljica programa “Moje mjesto pod Suncem” Sandra Grozdanov potpisale su danas sporazum o preuzimanju prostora i realizaciji programa “Moje mjesto pod Suncem” kojim je Sveučilište Udruzi CeKaDe ustupilo prostore za realizaciju programa u Ulici Janka Polić Kamova 19.


Riječ je o programu socijalne inkluzije djece ispod ruba siromaštva, a osim predaje prostora Sporazumom se predviđa i suradnja Udruge i Učiteljskog fakulteta. U okviru toga planira se i postupak imenovanja Udruge u stručnom bazom Sveučilišta. S obzirom da su pokrovitelji kampanje Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka danas je potpisan i Ugovor o financiranju adaptacije novoga prostora za program “Moje mjesto pod Suncem”, između Sveučilišta u Rijeci i Primorsko-goranske županije, a potpisale su da rektorica i zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić.


Foto Marko Gracin


Potpisanim sporazumima Udruga CeKaDe korak je bliže do svojega cilja, a kako je pojasnila Grozdanov u listopadu prošle godine započela je kampanja za prikupljanje 1,2 milijuna kuna kako bi se osnovnoškolcima koji žive ispod ruba siromaštva pružila još kvalitetnija i sustavnija podrška u ostvarivanju temeljne zadaće programa – djetinjstva jednakih mogućnosti.
– Do sada je sakupljeno oko 900 tisuća kuna pa financijska podrška Grada i Županije puno znače. Također, zahvaljujem svima koji su prepoznali našu kampanju i donirali sredstva. Polovicom svibnja započet ćemo s radovima i nadam da ćemo u narednih nekoliko mjeseci uspjeti sakupiti dovoljno sredstava, da se na jesen uselimo u novi prostor, najavila je Grozdanov.


Dodajući da Udruga CeKaDe ovim iznimnim programom više od pet godina pomaže djeci koja nažalost žive ispod ruba siromaštva rektorica je istaknula da se radi o čak 55 djece i 33 obitelji kojima se pomaže.
– Trenutno se nazire i sam kraj kampanje koja je imala značajan odjek na nacionalnoj razini te su prikupljena značajna sredstva. Ključna je tu svakako i podrška Primorsko-goranske županije i Grada. Sveučilište daje prostor, a za stručnu suradnju ključan je naš Učiteljski fakultet, kako bi se ovaj program odvijao na još uspješniji način. Ovo je značajna i važna inicijativa civilnog društva koja zaslužuje potporu svih dionika, kako bismo barem malo pridonijeli da tu djecu učinimo sretnom ili bar sretnijom djecom, kazala je rektorica.


Dekanica Učiteljskog fakulteta istaknula je pak da Sveučilište u Rijeci uvijek iskazuje veliku odgovornost prema zajednici u kojoj djeluje.


– Nama je kao Učiteljskom fakultetu posebno drago što ćemo s jedne strane imati priliku pomoći, a što će s druge strane naši studenti dobiti priliku za izravan rad s djecom, jer našim strukama, odgajateljima i učiteljima, nema ljepšega iskustva nego raditi s djecom. Želimo poručiti da sva djeca zaslužuju jednak start, istaknula je Vujičić.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio je da je Grad lani osigurao oko 85 tisuća kuna za ovaj projekt, dok je Medarić izrazila uvjerenje da svatko zaslužuje svoj mjesto pod Suncem. U novim prostorima djeci će se osigurati poticajno okruženje za sudjelovanje u aktivnostima koje im njihovi roditelji ne mogu pružiti, kao što su pomoć u učenju, kreativne radionice, ples i gluma, dnevni boravak, radionice održivog razvoja, izleti, posjet muzejima, kazalištima, kinima, izložbama i primjerenim događanjima. Kampanja “Moje mjesto pod Suncem” i dalje traje, jer će se tijekom radova na adaptaciji prostora prikupljati potrebnih 300 tisuća kuna te se uplate se mogu izvršiti na račun kampanje HR1924020061500087226.