KONFERENCIJA NA PLITVICAMA

Sunčana Glavak upozorila na neravnopravnost: Zbog razlike u plaćama žene rade jedan mjesec besplatno

Marin Smolčić, Hina

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Zastupnica konzervativne Europske pučke stranke (EPP), Glavak je rekla da se u EP-u ne osjeća podjela na muške i ženske resore, jer su ondje kompetentne osobe, ali u Europi u cjelini nigdje još nije postignuta uravnoteženost.PLITVICE – Nacionalni park Plitvička jezera bio je danas domaćin međunarodne konferencije na temu „Uloga žena u kreiranju europske budućnosti“.


Sudionici ove konferencije zasebno su toplo pozdravili Sunčicu Glavak, zastupnicu u EU parlamentu, domaćina Ernesta Petryja, župana ličko-senjskog i premijera Andreja Plenkovića.


U radu ove konferencije sudjelovale su i ministrice Marija Vučković, Nina Obuljen Koržinek i Nataša Tramišak, kao i saborska zastupnica Nada Murganić.

Pri tome je favorizirana zaslužnost žena koje svojim angažmanom uvelike obogaćuju dosege u svim segmentima svojega djelovanja. Osim vrlo pozitivnih hrvatskih iskustava u angažiranju žena u državnoj politici i na mnogim istaknutim funkcijama potvrđeno je opredjeljenje RH da žene još aktivnije uzmu učešća u državnoj politici na svim razinama i u svim segmentima.


Žene zbog manjih plaća od muškaraca zapravo rade mjesec dana besplatno, a zbog brige o djeci i starijima manji su im ukupni prihodi, pa posljedično i mirovine, upozorila je u srijedu hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu (EP) Sunčana Glavak.


O jačanju položaja žena u Hrvatskoj i u Europi rapravljalo se na Plitvicama u sklopu Konferencije o budućnosti Europe, platforme osmišljene tako da se mišljenja građana ugrade u buduće politike EU-a.Zastupnica konzervativne Europske pučke stranke (EPP), Glavak je rekla da se u EP-u ne osjeća podjela na muške i ženske resore, jer su ondje kompetentne osobe, ali u Europi u cjelini nigdje još nije postignuta uravnoteženost.


“Zbog razlike u plaćama proizlazi da žene rade jedan mjesec više ili jedan mjesec besplatno, ostvaruju manje prihode i zbog rodiljnih dopusta, bolovanja i skrbi o starijima i nemoćnima, jer je to ‘primarno ženski zadatak’, a što kumulativno vodi kroz godine i do manjih mirovina”, izjavila je Glavak iz Hrvatske demokratske zajednice, članice EPP-a.


Pozvala je građane da se uključe u raspravu o toj i drugim europskim tema preko platforme Europske komisije “futureu.europa.eu”.