HAK poziva na oprez

Snijeg i na riječkom području te u Istri; zimski uvjeti na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Samo za osobna vozila otvoreni su: dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica; državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; DC25 Gospić-Karlobag  i Paški most. Najavljena hladna fronta stigla je do Istre, snijeg pada diljem županije, najviše ga u unutrašnjosti istarskog poluotoka, a iako je pokoja pahulja stigla i do Pule, zasad nema zastoja u prometu.


Kiša koja od jutros pada okrenula je na snijeg, i to ne samo u unutrašnjosti poluotoka, temperature zraka osjetno su pale i kreću se između 1 i 3 stupnja, a zapuhala je umjerena i jaka bura, mjestimice s olujnim udarima, priopćio je istarski meteoportal Istramet.


Iz Bina Istre upozoravaju vozače na povećan oprez, osobito one koji putuju u smjeru Rijeke. Naime, kako su meteorološke prognoze to i najavile, od jutros na dionici od Lupoglava do Matulja pada obilan snijeg koji otežava promet.
Snijeg je pao i u Rijeci i okolici te Opatiji, a na povišenim područjima se i zadržao. Zabijelila se tako Učka, ali i Veprinac.

Foto galerija: Snijeg u Rijeci i okolici Foto: Sergej Drechsler“Pripremili smo se za ove uvjete, trenutno pada snijeg na dionici Lupoglav – Tunel Učka te s kvarnerske strane do Matulja. Mobilizirali smo deset kamiona opremljenih posipačima i ralicama kako bismo svojim korisnicima osigurali što sigurnije prometovanje. Ipak, budući da je riječ je o izvanrednim okolnostima, obilnom snijegu i niskoj temperaturi, pozivamo vozače da ne kreću na put bez zimske opreme, to jest zimskih guma”, poručio je voditelj Službe sigurnosti Bina Istre David Stankić.Prema podatcima istarske policije, zasad se na istarskom ipsilonu nije dogodila nijedna prometna nesreća, a nije bilo ni zastoja u prometu.


Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje


Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju, a za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji te Rijeci ili Istri, i obrnuto, javio je Hrvatski autoklub (HAK).


Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju, uključujući autoceste A1 između Bosiljeva i Maslenice, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva, A7 GP Rupa-čvor Diračje, državnu cestu DC1 Budačka Rijeka-Slunj-Knin te staru cestu kroz Gorski kotar, DC3 Zdihovo-Stubica-Delnice-Kikovica.


Zabrana je prometa za motorna vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključenim vozilom.


Prema izvješću HAK-a u 13,30 sati, za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji te Rijeci ili Istri, i obrnuto.


Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. U Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, središnjoj i sjeverno-zapadnoj Hrvatskoj pada snijeg, povremeno i kiša. Snijeg nošen jakim vjetrom povremeno pada i u Hrvatskom primorju. Mogući su odroni.


Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme. Česti su zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije te se poziva vozače za strpljenje.


Zbog vjetra su za sav promet zatvorene dionica autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje i dionica Jadranske magistrale Senj-Sveta Marija Magdalena (DC8).


Samo za osobna vozila otvoreni su: dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica; državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; DC25 Gospić-Karlobag  i Paški most.


Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocike (I. skupina vozila): na Jadranskoj magistrali Bakar-Novi Vinodolski (DC8); na A7 Draga-Šmrika; LC58107 Križišće-Kraljevica.


Dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Senja (I. i II. skupina vozila).


Zabrana je prometa za I. skupinu vozila na DC102-most Krk (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom).


U prekidu su: trajektne linije: Porozina-Brestova, Prizna-Žigljen i Lopar-Valbiska; katamaranske linije: Zadar-Sali-Zaglav-Zadar, Mali Lošinj-Cres-Rijeka i Novalja-Rab-Rijeka; brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.


Zbog loših vremenskih prilika danas brodar uvodi raniji povratak M/B Sveti Salvestar na državnoj liniji br. 612 s polaskom u 13 sati iz uvale Porat – Uvala Salbunara – Mezoporat – Luka Komiža.


Trajektna linija 532 Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirije plovi bez pristajanja u lukama Zlarin i Žirije. Katamaran na liniji 9604 Split – Bol – Jelsa isploviti će u 16 sati na relaciji Split – Bol – Stari Grad – bez uplova u luku Jelsa.
Katamaranska linija Split-Bol-Jelsa – katamaran će isploviti na relaciji Split – Bol – Stari Grad – bez uplova u luku Jelsa. Polazak iz luke Split je u 16 sati.
Zbog jakog vjetra katamaran na liniji Šibenik-Kaprije-Žirje neće isploviti iz Šibenika u 17 sati. Linija je u prekidu sutra do 9 sati.


Na više graničnih prijelaza čeka se na prijelaz granice.