LJETNI UPISNI ROK

Samo se 11 učenika u PGŽ-u želi školovati za konobare: Evo koja su sve mjesta ostala nepopunjena za buduće obrtnike

Ingrid Šestan Kučić

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Jedan je upisan na Lošinju, dva u Crikvenici, tri na Krku i pet u Ugostiteljskoj školi Opatija, dok u Srednjoj školi Markantuna de Dominisa Rab ovaj program, kao niti program za kuhare, nije odabrao niti jedan učenik pa u toj školi za ta zanimanja neće primati prijave niti u jesenskom rokuRIJEKA – Srednje škole Primorsko-goranske županije na ljetnom upisnom roku ukupno su upisale 2.362 učenika prvih razreda te je popunjeno 89 posto upisne kvote, što je, kako je istaknula pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, na prošlogodišnjoj razini. Najveći interes na upisima učenici su pokazali za programe farmaceutski tehničar, fizioterapeutski tehničar, dentalni tehničar, medicinska sestra/tehničar opće njege, WEB dizajner, medijski tehničar, tehničar za mehatroniku, tehničar za računalstvo te građevinski tehničar.


Također, tradicionalno velik interes osmaši su pokazali za gimnazijske programe na području grada Rijeke i Opatije koji su popunili 100 posto kvote, dok su u Čabru i Delnicama gimnazijski programi slabije popunjeni, a nešto manji interes za gimnazijskim programima je i u školama na Rabu i Lošinju te u Crikvenici, čije su upisne kvote popunjene 79 posto.


Dobra popunjenost


U ljetnom upisnom krugu 11 škola je popunilo svoju upisnu kvotu u potpunosti i završilo upise za ovu godinu, a riječ je o Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji, Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji, Gimnaziji Andrije Mohorovičića, Gimnaziji Eugena Kumičića Opatija, Medicinskoj školi, Prirodoslovnoj i grafičkoj školi, Srednjoj školi za elektrotehniku i računalstvo, Tehničkoj školi, Građevinskoj tehničkoj školi, Hotelijersko-turističkoj školi Opatija i Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji, a popunjeni su i gimnazijski programi u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi, Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir Krk i u Srednjoj talijanskoj školi i to program prirodoslovno-matematičke gimnazije.


Jesenski rok od 21. kolovoza​Jesenski upisni rok počinje prijavama 21. kolovoza koje završavaju 26. kolovoza, a objava konačnih ljestvica poretka bit će 28. kolovoza, dok će dostava upisnica i potrebnih dokumenata u školu u koju se učenik upisao biti 30. i 31. kolovoza te će 1. rujna biti objava slobodnih mjesta nakon jesenskog upisnog roka.

– Vrlo dobru popunjenost, iznad 90 posto, imaju i Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci, koja je popunila 98 posto kvote, Prometna škola Rijeka popunila je 95 posto, Trgovačka i tekstilna škola u Rijeci 94 posto, a ove godine je veliki interes za dizajnera odjeće i prodavača. U tu skupinu ulazi i Ekonomska škola Mije Mirkovića, koja je popunila 91 posto upisne kvote te je ostalo slobodnih mjesta samo u programima za učenike s teškoćama u razvoju, kazala je pročelnica.
Ujedno je dodala da je od ukupnog broja upisanih učenika u ljetnom roku njih 2.255 upisalo jednu od 30 srednjih škola kojima je PGŽ osnivač, 74 učenika u Salezijanskoj klasičnoj gimnazija i 33 učenika u Srednjoj školi Andrije Ljudevita Adamića.


– Postotak popunjenosti po programima je na prošlogodišnjoj razini i iznosi 94 posto za gimnazijske programe, što je jedan posto manje nego lani, strukovni programi popunili su 93 posto upisne kvote, odnosno dva posto više nego lani, dok su strukovni-obrtnički programi popunili 74 posto upisne kvote, što je četiri posto manje nego lani. Umjetnički programi popunili su 90 posto kvote, odnosno 11 posto više nego lani. Za jesenji upisni rok, koji počinje 21. kolovoza, ostalo je slobodno 297 upisnih mjesta, kazala je pročelnica.


Još 297 mjesta


Nakon ljetnog upisnog roka izvjesno je da će 712 osmaša u županiji pohađati gimnazijske programe, 1.183 učenika odabralo je četverogodišnje i petogodišnje strukovne programe, njih 377 odlučilo se za trogodišnje obrtničke i industrijske programe, a 86 učenika odabralo je umjetničke programe. Ukupno 297 slobodnih mjesta koja su ostala slobodna za jesenji rok rasporedilo se na 21 srednju školu, a neke će škole drugi upisni rok, poput Srednje škole za primijenjenu umjetnost, provesti za samo jedno upisno mjesto. Ekonomska škola Mije Mirkovića to će učiniti za 14 mjesta samo u programima za učenike s teškoćama u razvoju, dok Srednja talijanska škola čeka još 13 učenika, a Prometna škola ima 5 te Trgovačka i tekstilna škola 4 mjesta, i to samo za program komercijalist. Elektroindustrijska i obrtnička škola raspolaže s još 17 mjesta, 3 za elektroničara i 14 za elektromehaničara, Strojarsko brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja čeka još 22 učenika, Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja njih 11, a Graditeljska škola za industriju i obrt čeka 16 učenika. Pomorska škola Bakar ima mjesta za još 12 učenika i to u programu tehničar za brodostrojarstvo, Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova može primiti još devet učenika, Ugostiteljska škola Opatija njih jedanaest, a Obrtnička škola Opatija čeka još osam budućih frizera.


Preostala mjesta

• Srednja škola za primijenjenu umjetnost – 1
• Ekonomska škola Mije Mirkovića – 14 (programi za učenike s teškoćama u razvoju)
• Srednja talijanska škola – 13
• Prometna škola – 5
• Trgovačka i tekstilna škola – 4 (komercijalist)
• Elektroindustrijska i obrtnička škola – 17
(3 elektroničara i 14 elektromehaničara)
• Strojarsko brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja – 22
• Graditeljska škola za industriju i obrt – 16
• Pomorska škola Bakar – 12 (tehničar za brodostrojarstvo)
• Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova – 9
• Ugostiteljska škola Opatija – 11
• Obrtnička škola Opatija – 8 (frizeri)
• Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir Krk – 28 (kuhari, konobari, vodoinstalateri i automehatroničari)
• Srednja škola Ambroza Haračića
Mali Lošinj
– 34
• Srednja škola Markantuna de Dominisa Rab – 11 (opća gimnazija i program turističko-hotelijerskog komercijalista)
• Željeznička tehnička škola Moravice – 19
• Srednja škola Delnice – 22
• Srednja škola Vladimir Nazor Čabar – 14
• Srednja škola dr. Antuna Barca Crikvenica – 15
• Privatna Srednja škola Andrije Ljudevita Adamića Rijeka – 11 (fizioterapeutski tehničar)

Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir Krk raspolaže s još 28 mjesta i to samo u obrtničkim programima za kuhara, konobara, vodoinstalatera i automehatroničara, a Srednja škola Ambroza Haračića Mali Lošinj ima 34 slobodna mjesta te je u toj školi popunjen samo program hotelijersko-turističkog tehničara. Srednja škola Markantuna de Dominisa Rab čeka još 11 učenika u općoj gimnaziji i programu turističko-hotelijerski komercijalist, a Željeznička tehnička škola Moravice ima 19 slobodnih mjesta, Srednja škola Delnice 22, Srednja škola Vladimir Nazor Čabar 14 mjesta, dok Srednja škola dr. Antuna Barca Crikvenica ima još 15 mjesta upisnih mjesta. Privatna Srednja škola Andrije Ljudevita Adamića Rijeka ima još 11 upisnih mjesta i to samo za novi program fizioterapeutskog tehničara, dok je gimnazijski program popunjen.


Programi pred gašenjem


Kao i svake godine i ovogodišnja je generacija osmaša pokazala da ih dio srednjoškolskih programa uopće ne zanima, a uglavnom je riječ o obrtničkim programima. Tako ove godine nitko ili malo tko ide za zidare, automehaničare, vodoinstalatere, autolimare, soboslikare – ličioce, cvjećare i elektromehaničare, a podbacili su i konobari i kuhari. Naime, u cijeloj Primorsko-goranskoj županiji upisalo se tek jedanaest konobara i to jedan na Lošinju, dva u Crikvenici, tri na Krku i pet u Ugostiteljskoj školi Opatija. Opatijska Ugostiteljska škola dobro je prošla s upisom kuhara, ali to se ne može reći i za ostatak županije, jer u Crikvenici će se obrazovati tek šest kuhara, na Krku njih pet, a na Lošinju svega tri.


S obzirom na loš upisni prolazak na ljetnom roku, Edita Stilin jučer je najavila da dio škola za određene programe uopće neće provesti jesenske upise.


– Riječ je o programima koji nemaju niti jednog upisanog učenika i za koje ne postoji interes, a to su konobar i kuhar u Srednjoj školi Markantuna de Dominisa Rab, ekonomist u Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir Krk, zavarivač te proizvođač i monter PVC i aluminijske stolarije u Strojarskoj školi za industrijska i obrtnička zanimanja, krojač u Trgovačkoj i tekstilnoj školi, automehaničar i autolimar u Srednjoj školi Vladimir Nazor Čabar, željeznički prometni radnik u Željezničkoj tehničkoj školi Moravice, stolar u Strojarsko-brodograđevnoj školi i Srednjoj školi Delnice, kao i bravar te program prirodoslovno-matematičke gimnazije u istoj školi. Upisi se neće provoditi ni za mesare u Obrtničkoj škola te autolakirere, vrtlare i montere suhe gradnje u Graditeljskoj školi za industriju i obrt, najavila je Stilin.