Sporazum s "Porinom"

Europe Direct Rijeka: Produžena ruka Europske komisije počela s radom u Rijeci

Hina

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Kako navode iz gradske uprave, prema pozivu Europske komisije za podnošenje prijedloga za odabir partnera koji će u Hrvatskoj voditi Europe Direct od 2021. do 2025., projektni prijedlog Riječke razvojne agencije "Porin" dobio je visoku prolaznu ocjenu te je potpisan petogodišnji okvirni sporazum. Time je "Porin" postao sjedište centra Europe Direct Rijeka, a službeno je počeo s radom 1. svibnja.RIJEKA – Riječka razvojna agencija “Porin” postala je sjedište centra Europe Direct Rijeka za područje Rijeke i Primorsko-goranske županije u razdoblju od 2021. – 2025., priopćeno je u ponedjeljak iz riječke gradske uprave.


Zadaća centra Europe Direct Rijeka je biti izravna veza između građana i europskih institucija i djelovati kao produžena ruka Europske komisije.


Raznim aktivnostima nastojat će približiti Europu ljudima na terenu i poticati ih na uključivanje u rasprave o budućnosti Europske unije, a obuhvaćat će i posjete osnovnim i srednjim školama, u kojima će se održavati prezentacije i raspravljati o Europskoj uniji.
Europska komisija će podupirati neposredan protok informacija u vezi s mogućnostima i prednostima koje su na raspolaganju građanima članica Europske unije – lokalnom stanovništvu u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.


Usluge centra Europe Direct Rijeka bit će besplatne za sve uključene građane, ali one, kako ističu iz gradske uprave, ne obuhvaćaju pružanje pravnih savjeta, ni tumačenje europskog zakonodavstva.


Kako navode iz gradske uprave, prema pozivu Europske komisije za podnošenje prijedloga za odabir partnera koji će u Hrvatskoj voditi Europe Direct od 2021. do 2025., projektni prijedlog Riječke razvojne agencije “Porin” dobio je visoku prolaznu ocjenu te je potpisan petogodišnji okvirni sporazum.


Time je “Porin” postao sjedište centra Europe Direct Rijeka, a službeno je počeo s radom 1. svibnja.


Europe Direct Rijeka je dio Europe Direct mreže u Hrvatskoj i nove generacije Europe Direct informacijskih centara diljem Europske unije, čijom mrežom upravlja Europska komisija.


Europe Direct centri su poveznice između institucija Europske unije i građana, pružaju pravodobne i objektivne informacije o europskim pitanjima i nastoje uključiti građane u rasprave o trenutačnom stanju Europske unije i njezinoj budućnosti.


Zahvaljujući aktivnostima informiranja i uključivanja građana, centri će pridonijeti europskoj javnoj sferi i podići svijest o Europskoj uniji, njenim prioritetima i mogućnostima te izazovima s kojima se suočava, priopćeno je iz Grada Rijeke.