Cool projekt

U Kostreni se radi najveći hrvatski mural i to na spremniku rafinerije. Pogledajte kako će izgledati

Marinko Glavan

Foto: Ina

Foto: Ina

Muralom će biti oslikano dvije tisuće četvornih metara. »Zbog zakrivljenosti spremnika vidim vrlo malo od onoga što radim, pa cjelinu ugledam tek kad siđem sa skele«, kaže Edi GustinRIJEKA Mural površine gotovo dvije tisuće kvadratnih metara koji će ukrašavati jedan od tankova Rafinerije nafte Rijeka, počeo je poprimati prve konture, pod »pinelom« umjetnika Edija Gustina, kojega su Ina i Općina Kostrena zajednički angažirali u realizaciji ovog atraktivnog projekta.


Gustin će rezervoar, smješten u blizini Jadranske magistrale, oslikati motivima Kostrene, poput crkve svete Lucije, te sidra kao simbola pomorstva i mirne luke, kakva je Kostrena.


– Motiv koji prevladava je brod od novinskog papira, koji simbolizira vezu između pomoraca i umjetnosti. Na muralu će se naći i zupčanici, kao simbol kretanja i napretka ovog kraja, kao i kostrenski dimnjak, koji pozicionira mjesto u pogledu promatrača s morske strane, kazao je Gustin.
Rad na muralu, ističe, iznimno je zahtjevan već zbog samih dimenzija golemog spremnika, kao i njegove zakrivljene površine.


– To mi je ujedno i veliki izazov. Kad sam na skeli i radim, zbog zakrivljenosti tanka vidim svega desetak metara lijevo i desno, a zbog njegove visine od gotovo petnaest metara i vertikalno vidim vrlo malo. Tako da radim praktički naslijepo, i tek kad siđem i udaljim se vidim je li sve kako treba ili moram nešto popravljati, kaže Edi Gustin poznat po svojim muralima, dodajući kako je ovaj uvjerljivo najveći od svih koje je dosad radio.


– U stvari je točno sedam puta veći od najvećeg koji sam imao prilike raditi. Ovo će biti najveći oslikani tank u Hrvatskoj, a vjerujem i u širem okruženju, rekao je Gustin.


Na suradnju s lokalnim umjetnikom Ina se, prema riječima direktora Rafinerije Erkkija Rante, odlučila kako bi uz vizuru svojih postrojenja, doprinijela i vizuri Općine Kostrena i Grada Rijeke, koji će za dvije godine ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture.


– Podrška kulturnim manifestacijama nešto je čime se ponosimo u Ini. Društveno smo odgovorna kompanija koja unapređuje zajednice u kojima djeluje i zato smo sretni što će naš spremnik doprinijeti ljepoti okoliša na upečatljiv i siguran način, rekao je Ranta.


Foto: Ina


Foto: InaSpremnik koji inače služi za skladištenje vode odabran je zbog blizine prometnice, a načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić najavio je kako će uz nju biti uređeno i mjesto na kojemu će se putnici moći zaustaviti kako bi pomnije razgledali i fotografirali mural.


Svečanost krajem lipnja


– Ovim, još jedni zajedničkim projektom Ine i Općine Kostrena pokazujemo da je suživot industrije i lokalne zajednice itekako moguć. Općina Kostrena ovim će dobiti sasvim novu vizuru na prilazima s istočne strane, te svog industrijskog dijela, ali i zanimljiv turistički resurs, koji ćemo nastojati čim bolje iskoristiti. Stoga ćemo urediti punkt za fotografiranje za Kostrenjane i njihove goste kojima će sigurno privući pažnju, rekao je Vranić.


Mural će, budu li vremenski uvjeti išli na ruku autoru, biti dovršen krajem lipnja, kada će biti svečano predstavljen javnosti.


Dražen Vranić, Edi Gustin i Erkki Ranta / Foto: Ina


Dražen Vranić, Edi Gustin i Erkki Ranta / Foto: Ina