Antikorona koncert

Svirka na krovu HKD-a: S “Whiteheadsima” i “Reaktivom” potjerali koronu i pozdravili ljeto

Bruna Matičić

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

»Antikorona koncerti« zasvirali su prije nešto više od mjesec dana s ciljem da cijelom svijetu pokažu riječki duh koji ni pred čim ne posustaje, pa ni pred epidemijomRIJEKA – Nakon Kozale, Belvedera i Brašćina, Inicijativa za kvart spustila se u centar Rijeke, na krov Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i zaključila svoju kvartovsku riječku priču. Antikorona koncertni ciklus s riječkih krovova jučer je zatvoren na jednom od najljepših krovova našega grada s još ljepšim pogledom na Rijeku, Riječku luku i Kvarnerski zaljev.


Koncert je počeo u 19.30 sati, a Whiteheadsi su obližnju publiku zabavili rock’n’roll evergreenima i hitovima Deep Purplea, Led Zepellina, Queena, Rolling Stonesa, a na repertoaru su se pronašle i pjesme kultne grupe Denis&Denis, kao i dvije autorske pjesme »Što je bilo« i »Ova Zemlja«. Nakon njih publiku je do 22 sata rasplesao Reaktiva bend uz novije ritmove stranih pop rock hitova novijega datuma, razne obrade poznatih DJ-eva s prizvukom elektronike i funka, ali i domaće hitove Olivera Dragojevića, Josipe Lisac, Dina Dvornika i ostalih.


Premda zbog svih sigurnosnih razloga i izvanrednih pravila publika nije mogla prisustvovati na koncertu mnogi su, uz zalazak sunca uživali uz riječku rock grupu Whiteheads i Reaktiva bend. Koncert je privukao mnoge susjede na koji su s obližnjih balkona i prozora, parka i klupica, ali i s ceste pratili bendove pljeskom i uzvicima nakon svake pjesme, a oni koji nisu bili u blizini koncert su mogli pratiti uživo virtualnim putem na društvenim mrežama stranice Inicijative za kvart. Krov HKD-a na Sušaku koji je ovoga puta nadomjestio pozornicu definitivno izlazi iz okvira uobičajenih koncerata, ali bio je pun pogodak, priznala to je Silvia, pjevačica Reaktiva benda.
– Bilo nam je teško nositi svu opremu na krov, ali isplatilo se zbog cjelokupnog ambijenta i predivnog pogleda, rekla je Silvia.


Foto galerija: Antikorona koncert na krovu HKD-a Foto: Marko Gracin


Riječkim rock legendama iz Whiteheadsa, Davoru Tolji i Damiru Komnenoviću ova situacija nije nepoznata jer su i prije radne sate provodili na krovu.


– Drago nam je da smo nakon četrdeset godina opet na krovu. Glazbenici, ali i publika željna je događanja i mi se toplo nadamo da će nakon ovih mjera popuštanja sve polako oživjeti, kroz smijeh su kazali priznajući da su sretni što nakon četveromjesečne pauze ponovno imaju priliku biti na bini.


Velika završnica ovoga programa održala se u suradnji s HKD-om na Sušaku i pod sponzorstvom Kaltenberg Adria pivovare. Bio je to posljednji u nizu koncerata programa »Muzike s krovova«, koji je u organizaciji Inicijative za kvart, Ritma podzemlja i KK Belveder posljednjih mjesec dana Riječanima podizao duh i poglede od turobnih vijesti o epidemiološkoj situaciji. Želja im je bila omogućiti glazbenicima svirku i sugrađanima dobru zabavu uz najljepše riječke zalaske, a svoju su misiju itekako ispunili – s krova HKD-a ispratili su koronu te pjesmom i plesom dozvali ljetne mjesece s pogledom na naš divni grad.