Nezaposlenost mladih gorući problem društva poručili PGS i Akcija mladih

Muzur: PGŽ broji 21 tisuću nezaposlenih i bit će ih još više

Srđan Brajčić

U potrazi za poslom mladi odlaze iz Hrvatske i Rijeke. Njih 30 tisuća, uglavnom visoko obrazovanih, otišlo je u Kanadu i Ameriku. Ovakvi trendovi su pogubni za naše gospodarstvo, upozorio je Bojan Kurelić koji je sadašnji program stručnog osposobljavanja ocijenio pogrešnim. RIJEKA Poražavajuća demografska gradska »krvna slika«, koja govori da je Rijeka u deset godina izgubila 10,7 posto svojih stanovnika, neminovnost je pogrešne vladajuće politike, posebno prema mladima, koja nije osigurala dva osnovna preduvjeta za život – zaposlenje i krov nad glavom, glavna je poruka s konferencije za novinare Amira Muzura, PGS-ovog kandidata za primorsko-goranskog župana, i Bojana Kurelića, predsjednika podružnice Rijeka stranke Akcije mladih.


Ilustriravši svoje teze grafičkim prikazima, Kurelić podsjeća da nezaposlenost mladih u Hrvatskoj alarmantno raste – od 2008. do 2103. porasla je za 90 posto. Posebno dramatično je, naglasio je Kurelić, u Rijeci gdje se bilježi porast od 100 posto; u pet godina broj mladih bez posla sa 2.000 skočio je na 4.000. 


– U potrazi za poslom mladi odlaze iz Hrvatske i Rijeke. Njih 30 tisuća, uglavnom visoko obrazovanih, otišlo je u Kanadu i Ameriku. Ovakvi trendovi su pogubni za naše gospodarstvo, upozorio je Kurelić koji je sadašnji program stručnog osposobljavanja ocijenio pogrešnim. 
– Gradonačelnik se hvali da je u taj program u Gradu Rijeci i njezinim komunalnim društvima uključeno 200 mladih. Program stručnog osposobljavanja samo dodatno opterećuje proračun, destabilizira tržište rada i degradira visoko obrazovane koji rade za plaću od 1.600 kuna. K tome, i za takav »posao« treba imati vezu, kazao je Kurelić i založio se za njemački model stručnog osposobljavanja, odnosno uz školovanje. 


Odnos prema nezaposlenima, poručio je, hitno se stoga mora mijenjati, navevši nužne mjere: osnivanje agencije za potporu mladima u traženju posla, sufinanciranje i organiziranje edukacija, potpora za dugoročno nezaposlene, stipendiranje deficitarnih zanimanja, prekvalifikacija, dokvalifikacija… 


– Drugi veliki problem mladih je nemogućnost rješavanja stambenog pitanja. Grad Rijeka ponovo je objavio natječaj za društveno poticajnu stanogradnju koji se nije razlikovao od prošlog. Problem je, naime, što su uvjeti natječaja takvi da mladi nemaju šansu i nije čudno da je prosječna dob onih koji steknu pravo na POS između 45 i 50 godina, zaključio je Kurelić. 


Amir Muzur podsjetio je da PGŽ broji 21 tisuću nezaposlenih i da će ih biti još više. On, naime, strahuje da bi privatizacija 3. maja mogla značajno pridonijeti toj brojci. 


– Iznenađuje činjenica da unatoč anketama sa svojim korisnicima, HZZ-o nema bazu podataka prilagođenu današnjem dinamičnom tržištu rada. Potrebna je drukčija baza, ona koja će omogućiti da se u svakom trenutku može dobiti popis nezaposlenih građana koji su spremni na prekvalifikaciju. Naš akcijski plan je da individualnim pristupom nezaposlenima, Županija pomogne HZZ-u u stvaranju baze podataka nezaposlenih koji su spremni raditi poslove koji nisu povezani s njihovim formalnim obrazovanjem, a takvih je sve više, što bi dinamiziralo zapošljavanje, objasnio je Muzur koji se, po uzoru na praksu u svijetu, založio za puno županijsko zaposlenje i aktivnije korištenje brojnih europskih fondova.