U Rešetarima prodani prvi stanovi po APN-u

Kastav “raste”, u Kvarnersku villu uskoro useljavaju mlade obitelji

Edi Prodan

Kvarnerska villa Rešetari

Kvarnerska villa Rešetari

Kastav je uistinu »neobičan« grad - primjerice u njemu se parkiranje ne naplaćuje, a ni jedno kastavsko dijete nije ostalo neupisano u vrtić - tako da je jasno zbog čega je privlačan mladim obiteljimaKASTAV  Pri samom početku školske godine u kojoj nas nije iznenadila, ali nas je opet u jednu ruku zabrinula, u drugu i rastužila, vijest da je u Primorsko-goranskoj županiji opet pao, za nešto više od njih osamdeset, broj prvašića, jako je ugodno odjeknula vijest da je u Rešetarima, na području grada Kastva upravo krenulo useljavanje stambene zgrade s pedesetak stanova u kojoj je prvih deset ugovora potpisano s korisnicima APN programa, modela kreditiranja kojim se rješavaju stambene potrebe uz državno subvencioniranje.


Zbog pravila propisanih APN-om, jasno je kako je u tom slučaju riječ o mladim obiteljima, o ljudima s malom djecom. S druge strane, povijest izgradnje te zgrade vrlo je zanimljiva, na neki način i indikativna za stanje u hrvatskoj stanogradnji i gospodarstvu zadnjih 15 godina općenito. Investitor čitave te priče poznati je riječki privrednik Josip Povrženić.


Gospodarsko zrcalo


– Dobro ste rekli da je priča o toj zgradi poput zrcala našega gospodarstva u proteklih 15 godina. No, najvažnije je sada da je ona skoro u cijelosti useljiva kao i to da su u njoj realizirani prvi APN poticaji na našem području. Do sada je ukupno prodano četrdesetak stanova, četvrtina od tog broja unutar APN subvencija, a zanimljivo je kako je dio kupaca u Kastav došao iz susjednih županija, pa i zbog toga što u toj zgradi koju smo nazvali Kvarnerska villa, vide potencijal za razvoj turizma, ističe Povrženić.
S pravom jer ne samo što su njezina pozicija ili pogled koji se pruža iz njezinih stanova jedni od najljepših na širem kvarnerskom području, što je »pet minuta« do Rijeke ili Opatije, ne – ona ima turistički potencijal i zbog samog Grada Kastva.Iz samog Grada Kastva poručuju kako im je iznimno drago što je došlo do doseljavanja velikog broja mladih obitelji te kako ni za njih neće biti baš nikakvih problema budu li željele djecu smjestiti u vrtić. Gabariti te kastavske ustanove imaju mogućnost mijenjanja, povećanja i širenja kapaciteta, a i po pitanju razvoja osnovnoškolske infrastrukture Kastavci imaju već detaljno razrađene planove. Stoga, kad se ovih dana rastužujemo s novim padom broja prvašića na cjelokupnom županijskom području, itekako veseli ova kastavska priča, priča o Kvarnerskoj villi koja pruža odlične uvjete za odrastanje, za bavljenje turizmom, za – uživanjem života u Kastvu.– Apsolutno, Kastav doživljavam kao iznimno lijepi grad prepun zanimljivosti i jako dobrih gastronomskih sadržaja tako da je i on sam, ne samo položaj, jako veliki adut za bavljenje turizmom u Kvarnerskoj villi. Ono što također želim istaknuti, jer zemljište sam ovdje u Rešetarima kupio kad je gradonačelnica bila Sonja Brozović Cuculić, a sa svima sam čelnim ljudima, sve do današnjeg prvog čovjeka Kastva Mateja Mostarca, odlično surađivao, riječ je o sredini koja se u svakom drugom, društvenom ili infrastrukturnom smislu odlično razvija, naglašava Povrženić.


Drugačija vremena


Sam Kastav je uistinu »neobičan« – primjerice u njemu se parkiranje ne naplaćuje, a ni jedno kastavsko dijete nije ostalo neupisano u vrtić – tako da je jasno zbog čega je privlačan mladim obiteljima.


– Nisam ja izvorno građevinar, niti sam kroz svoju razvojnu povijest bio investitor u stanogradnju. Bio sam kao i vi novinar, desetljećima izdavač. Kad sam pak krenuo u ovaj posao 2004. godine, dolazak velike krize nekoliko godina kasnije me itekako pokolebao u smislenost bavljenja tim poslom, u vjeru da će do realizacije Kvarnerske ville ikad doći. Danas su sasvim drugačija vremena tako da sam stava kako je – pametno graditi stanove. Uz jedan dodatak – pametno ih je graditi na lokacijama kakve puža kastavski teritorij, zaključio je Povrženić.