Brojke optimizma

Gužve, kolone, turisti: Sezona se zahuktava, a lipanjske brojke za Kvarner rastu velikom brzinom

Bruna Matičić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Prije početka ovog produženog vikenda na Kvarneru je dnevno boravilo 42 tisuće turista, a ta će se brojka sljedećih dana sigurno još povećati. Najviše nam dolaze gosti iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Češke i PoljskeLjeto koje će i kalendarski početi u ponedjeljak te sve bolja epidemiološka situacija u Hrvatskoj i više su nego dobar nagovještaj obećavajuće turističke sezone koja se, sudeći po velikom broju vozila na graničnim prijelazima, polako zahuktava.


Početak turističke sezone nagovijestila je i gužva na graničnom prijelazu Rupa gdje je jučer prijepodne mnoštvo turista u kolonama čekalo ulazak u Hrvatsku, a tek u manjim kolonama na izlazak iz naše zemlje.


Ovoga vikenda naše turističke destinacije svakako očekuje povećan broj turističkih dolazaka i noćenja, kako inozemnih, tako i domaćih turista. Mnogi naši sugrađani uzet će slobodan dan u ponedjeljak i spojiti ga s državnim praznikom Dan antifašističke borbe koji pada u utorak te tako dobiti produženi vikend, a mogućnost korištenja mini godišnjeg odmora povećana je i završetkom školske godine u petak.


Pripremljene potvrde
Očekivanja povećanog broja turističkih dolazaka i noćenja potvrdili su nam i u Turističkoj zajednici Kvarnera.


Foto galerija: Gužve, kolone, turisti: Počela je sezona! Foto: Mateo Levak


– Jak je bio i prethodni produženi vikend za blagdan Tijelova kada je ostvareno 125 tisuća noćenja. Trenutačno, prema posljednjoj brojci koju bilježimo od 17. lipnja, na Kvarneru dnevno boravi više od 42 tisuće gostiju i ta se brojka tijekom jučerašnjeg dana zasigurno povećala, no točan broj će se znati tek krajem vikenda.


U svakom slučaju, dosad zabilježene brojke predstavljaju rast od 30 do 40 posto u odnosu na prošlu godinu u ovom razdoblju, dok je cijeli lipanj za sada 53 posto bolji nego lani. U nadolazećem razdoblju svakako očekujemo povećanje broja dolazaka i noćenja, kazala je direktorica TZ-a Kvarnera Irena Peršić Živadinov.


Vijesti o povoljnoj epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji, ali marketinška kampanja Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice (HTZ) o Hrvatskoj kao sigurnoj destinaciji, sigurno su stigle i do turista.


Većina gostiju s kojima smo jučer razgovarali na graničnom prijelazu Rupa, u Hrvatsku su ulazili s potvrdama o primljenom cjepivu, preboljenju i s negativnim PCR testom, a kazali su da se ne boje epidemije, osjećaju se sigurno te se raduju godišnjem odmoru koji će provesti uživajući u našoj zemlji.Ingrid i Sigfried, bračni par iz Austrije, na graničnom prijelazu pripremili su sve potvrde i papire,


– Krenuli smo prema Istri, u Rabac gdje ćemo u hotelu odsjesti tjedan dana. Oboje smo primili cjepivo i ne bojimo se zaraze koronavirusom, kazala je Ingrid, govoreći nam da imamo predivnu zemlju u kojoj obožava provoditi godišnji odmor.


Uzbuđeni na odmor


Epidemije se ne boji ni skupina devetnaestogodišnjih mladića iz Austrije koji su prvi put na ljetovanje u našu zemlju došli bez roditelja.


– Nije nam prvi put da dolazimo. Obožavamo Hrvatsku i svi smo je već posjetili s roditeljima. Kako nam je završila škola, odlučili smo na put ići sami. Rezervirali smo kuću u Iki i ostat ćemo dva tjedna, a nadamo se odličnom provodu, rekli su nam veseli mladići i samoinicijativno izašli iz kombija kako bi pozirali za fotografiju.


U Hrvatsku iz Njemačke dolazi i Daria s obitelji koja već nekoliko godina ide u Novalju u obiteljski smještaj u kojem će ovoga puta odsjesti puna dva tjedna. Za ulazak u našu zemlju sa sobom imaju potvrde o negativnim PCR testovima, a cijelu situaciju ocjenjuju odličnom, jer unatoč tome što se prilikom svakog ulaska pregledavaju potvrde, velike gužve nema te se granični prijelazi brzo prolaze.S njome su se složili i Martinek i Jelinkova koji su sa svoje četvero djece put Krka krenuli iz češkog Plzena.


– Prvi put smo u Hrvatskoj i prilično smo uzbuđeni zbog odmora. Nadamo se da će nas vrijeme poslužiti, a korone se ne bojimo. Prije putovanja supruga i ja smo se testirali te imamo negativne PCR testove, a gužve na granici nema te smo čekali svega dvadesetak minuta, komentirao je Martinek.


Dobro raspoloženje


Ono što smo na jučerašnjem graničnom prijelazu zapazili jest da je najveći broj registarskih oznaka automobila na ulasku u Hrvatsku bio iz Njemačke i Austrije, a zatim iz Slovenije, Češke i Poljske, a kako su turisti dolazili, tako je bilo i onih koji su se jučer vraćali sa svojih godišnjih odmora.


Među njima je i Fabian iz Njemačke koji se s društvom vraćao kući, a premda im je ljetovanje pri kraju, povratak su provodili u više nego dobrom raspoloženju.– Nas šest proveli smo tjedan dana u Novom Vinodolskom. Bilo je zaista odlično i želja nam je vratiti se ponovo, govori nam Fabian, a sudeći po entuzijazmu, veselju i biciklima koje su prevozili kombijem, proveli su aktivan godišnji odmor.


Kao i na graničnom prijelazu Rupa, sličnu situaciju zatekli smo i na Krčkom mostu, uz mnoštvo automobila s registarskim oznakama iz Zagreba i sjevera Hrvatske, ali i puno riječkih, slovenskih, njemačkih, austrijskih i poljskih oznaka.


Premda na mostu nešto prije podneva nije bilo velikih kolona i dugotrajnih zastoja, povećana gustoća prometa potvrđuje lagani početak ovogodišnje ljetne turističke sezone.


Pojačan promet


I Hrvatski autoklub (HAK) izvijestio je da je u cijeloj Hrvatskoj zabilježen pojačan promet na većini cesta u smjeru mora i gužve na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom i Mađarskom. Podaci MUP-a o prometu na graničnim prijelazima govore kako je jučer do 15 sati u našu zemlju ušlo 143.464 inozemnih turista, a izašlo 91.598, od čega daleko najviše preko cestovnih graničnih prijelaza, dok je zrakoplovima stiglo tek oko 4.339 putnika.Cjelokupan dolazak turista ovoga vikenda u odnosu na isto razdoblje prošle godine u ponedjeljak će zbrojiti sustav eVisitor. Prema posljednjim podacima eVisitora, dobivenim iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ), u zemlji trenutno boravi više od 241 tisuću turista od kojih je više od 200 tisuća inozemnih.


Najviše turista trenutačno boravi u Istri, i to 81.000, zatim na Kvarneru 51.000 te u Splitsko-dalmatinskoj 38.000 i Zadarskoj županiji 32.000 turista. Gledajući po destinacijama, najviše ih ima u Rovinju, Poreču, Viru, Medulinu i Malom Lošinju. Najviše gostiju dolazi iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Češke i Poljske.