LIJEPE BROJKE

Riječki hosteli u srpnju se potpuno othrvali pandemiji: Gosti su mladi i ostaju sve duže

Alenka Juričić Bukarica

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Hosteli su na otprilike 85 posto popunjenosti iz 2019. godine, gosti su većinom mladi, a novost je da se u većini hostela ostaje duže, često i šest ili sedam noći, a iz Rijeke se rade izleti do otoka, Plitvica...RIJEKA – Hosteli su lani općenito bili jedan od pandemijom najpogođenijih segmenata turizma pa izuzetak nisu ni oni riječki. Spavaonice s osam ili deset kreveta u pandemiji nikako ne prolaze pa su stoga nešto posla imali tek oni koji u ponudi imaju uz spavaonice i klasične sobe za dvije osobe.


Narastao promet


Ove godine situacija se ipak pomakla s mjesta, kažu u riječkim hostelima u kojima je ovogodišnje ljeto donijelo goste iz raznih zemalja. No veći zamah stigao je tek sa srpnjem, s obzirom na to da je proljeće, odnosno predsezona, bilo obilježeno restrikcijama i zatvaranjima diljem Europe.


U jedinstvenom hostelu na moru, botelu Marina, tako kažu da je situacija jako dobra.
– U posljednja tri tjedna nam je narastao promet, nismo na razini 2019., ali puno bolji nego lani. Tako da ovisno od dana do dana, bilježimo 85 do 90 posto popunjenosti. Što se tiče tržišta s kojih gosti dolaze, nema nekih velikih promjena. Standardno se radi o Njemačkoj, Italiji, Austriji, nešto manje Švicarskoj. Imali smo nešto i talijanskih gostiju, iako njihovo vrijeme tek sada dolazi, ali ima ih nešto, kazao nam je Andrej Kušeta, voditelj botela Marina. Na pitanje ima li što čeških turista, s obzirom na to da i ove godine u Rijeku dolazi vlak RegioJeta, pojasnio je kako dolaze u restoran, no na noćenjima se to ne osjeti pretjerano. U postocima ih je 50 posto više nego lani, ali ustvari u odnosu na druge goste zanemarivo. Ovo im je u pravilu prolazna stanica za putu za daljnje destinacije.
Kušeta nam je kazao kako ga je ove godine iznenadilo da ima i puno dužih boravaka gostiju. Naime, hosteli u Rijeci, ali i općenito, s obzirom na to da ih koristi uglavnom mlađa populacija turista, u pravilu su mjesta u kojima se ostaje jednu ili dvije noći. No ovog ljeta na riječkom botelu gosti ostaju puno češće nego inače, i sedam dana.


Australci u Funu na Pećinama

Da zagriženim ljubiteljima putovanja, ni restrikcije oko korone nisu prepreka da putuju svijetom, pokazuje i primjer koji smo doznali u hostelu Fun na Pećinama. Naime, gospođa Anita ispričala nam je kako su ove godine imali čak i Australaca koji su u Europu stigli iz Indonezije. Što reći, kad se baš hoće putovati, ništa nije prepreka.
Ove godine u ovom hostelu ima malo više Austrijanaca, ali i Poljaka, Čeha, Nijemaca, Belgijanaca, kao i Nizozemaca koji su, doznajemo, česti gosti. A bilo je i dvoje Engleza… Dakle, doista šaroliko društvo.

– U prosjeku su boravci na bazi tri noćenja, dok ove godine doista imamo iznenađujuće puno rezervacija koja se donose na šest i sedam dana. Kao da se produžio boravak gostiju na jednom mjestu. Bez obzira na to je li to radi straha od COVID-a pa gosti razmišljaju da je bolje biti na jednom mjestu ili nešto drugo, trend je pozitivan. Inače, prosjek godina našeg gosta je nekih 40 godina, ukazao je naš sugovornik od kojeg smo doznali i kako gosti koji duže ostaju u Rijeci u pravilu posjećuju ovdašnje plaže, razgledavaju grad, ali iz Rijeke, koja im je baza, rade i izlete u Istru, na Krk… Broj jedan izlet,koji svi odrade ipak su nezaobilazna Plitvička jezera. Od grupa ove godine pak nema ništa, sve što je bilo najavljeno je otkazano tako da se radi o individualnim gostima.


Slijedi dobar kolovoz


U hostelu Korzo na riječkom Korzu također su zadovoljni boljim srpnjem nego lani.
– U srpnju smo imali više gostiju nego lani, ali sigurno ne toliko kao 2019. godine. No svakako bolje nego lani. Dosad smo uglavnom imali goste iz Francuske, Njemačke, Nizozemske. Čeha ipak nešto manje. To su sve mladi turisti od 20-ak godina koji ostaju većinom jednu noć, a manji dio dvije ili tri noći, što znači da su na proputovanju. Predsezona je bila slaba, počelo je nešto u lipnju, a u srpnju pojačano. Najave su i za kolovoz dobre, a za dalje ćemo vidjeti, nadamo se svi da se epidemiološka situacija neće pogoršati, kazao nam je Sead Hasanbegović, vlasnik hostela Korzo.


Dodao je kako oni koji razgledaju Rijeku redovito kažu kako im se grad sviđa te kako se Rijeka ipak probija na turističkom tržištu i sve je zanimljivija mladim turistima. A zadovoljni su i ovim simpatičnim malim hostelom s 14 kreveta u samom centru grada.


A da je situacija, jasno, ipak još daleko od idealne, potvrdili su hostelu 1W. U ovom moderno uređenom hostelu, kazali su nam kako generalno nisu zadovoljni ovom sezonom, no kako je ipak nešto bolja nego lanjska.


– Nama su gosti uglavnom iz Europe. Najbrojniji su gosti iz Hrvatske, Njemačke, Nizozemske i Švicarske. Sada u srpnju se osjeti pojačanje prometa, no kada se usporedi s 2019., još uvijek je promet znatno slabiji. Kao da se još osjeća određena nesigurnost kod gostiju o tome koja će će biti pravila oko prelaska granica i kako će se ona mijenjati tako da u takvoj situaciji i teže rezerviraju. U pravilu se radi o mlađim gostima koji ovdje ostaju po jednu ili dvije noći. Moguće da je to stoga što je Rijeka još uvijek tranzitna destinacija, ali i stoga što ova skupina mlađih gostiju želi tijekom odmora proći što više destinacija tako da se kratko zadržavaju u svakoj. Oni će tu biti dvije noći, pa otići na Cres, Zrće, pa do Splita odakle će ići svojoj kući, ispričao nam je Aleksandar Čagalj, voditelj recepcije u hostelu 1W te dodao kako i inače u ovom hostelu imaju gostiju iz Češke i susjednih srednjoeuropskih zemalja.